Infographic die duidelijk de effecten van FGF21 in het lichaam laat zien. Bron/copyright: cell.com

‘Hormoon FGF21 verlengt leven met 40%’

Genetisch gemanipuleerde muizen die extreem veel hormoon FGF21 produceren, blijken een levensduur van bijna de helft meer te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de (doorgaans hoog aangeschreven) Amerikaanse Yale-universiteit. Zou dit ook bij mensen kunnen werken?

FGF21 en de thymus
FGF21 (voluit: fibroblast growth factor 21)  is een ook bij mensen voorkomend hormoon dat door de thymus of zwezerik, een klier onder het borstbeen, wordt geproduceerd. De thymus regelt ook de omzetting van lymfocyten in T-lymfocyten (T-cellen) voor het immuunsysteem. T-cellen onthouden de ‘handtekening’ van een ziekteverwekker, zoals een bacterie, kankercel of virus, en produceren antilichamen hiertegen. Op hogere leeftijd neemt het vetgehalte van de thymus toe en produceert deze minder T-cellen. Ook verschrompelt de thymus. Het gevolg: een zwakker immuunsysteem bij ouderen. Daardoor hebben ze meer te lijden van kanker en infectieziekten.

Infographic die duidelijk de effecten van FGF21 in het lichaam laat zien. Bron/copyright: cell.com
Infographic die duidelijk de effecten van FGF21 in het lichaam laat zien. Bron/copyright: cell.com

In de transgene muizen bleek de thymus niet te vervetten. Klaarblijkelijk houdt een hoge dosis FGF21 de thymus in jonge toestand. Met als opvallend gevolg dat niet alleen de transgene muizen langer leefden, maar ook langer in goede gezondheid bleven en een ‘jong’ immuunsysteem hadden. In een ander transgeen muizenras, met juist helemaal geen FGF21-productie, trad het omgekeerde effect op. De thymus vervette extreem en de muizen takelden snel af.

Andere voordelen van FGF21
Hoge doses FGF21 blijken ook de vetverbranding te stimuleren  en de gevoeligheid voor insuline te vergroten (met andere woorden: diabetes II, ouderdomssuikerziekte, te verminderen of genezen). Andere onderzoeksgroepen doen hier onderzoek naar, want de obesitasplaag is een enorm probleem in de Verenigde Staten (en ook hier, in feite in steeds meer landen). FGF21 is namelijk een metabolisch hormoon (m.a.w. regelt de stofwisselingssnelheid). Een hoge dosis FGF21 zet je lichaam in overdrive, waardoor het energieverbruik drastisch toeneemt.

Vervolgonderzoek
Dit klinkt bijna allemaal te mooi om waar te zijn. Geen wonder dat er nu veel vervolgonderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om het hormoon in te zetten als therapie om de thymus te verjongen en ouderdomsziekten te bestrijden. Ook voor de vele mensen met overgewicht en lusteloosheid zou dit hormoon zeer gunstig uitpakken. Voordat er een werkzame behandeling is, moet het nodige grondige klinische onderzoek verricht worden.  Niemand zit te wachten op een herhaling van het softenon-drama of meer recente farmacologische missers. Maar toch: aangezien het hier om een lichaamseigen stof gaat, is in principe goede kans op de ontwikkeling van therapieën voor een aantal zeer vervelende ziekten.

Waarom produceert het lichaam zo weinig FGF21?
Op het eerste gezicht lijkt het vreemd. FGF21 houdt je langer gezond en voorkomt een aantal uiterst vervelende ouderdomsziekten. Waarom produceert het lichaam zo weinig van dit ‘levenselixir’?

Het antwoord: energiebesparing. Bedenk, dat vrijwel alle evolutie van de menselijke soort optrad in een tijd, waarin voedsel uitermate schaars was. Elke mutatie waardoor het energieverbruik van het lichaam afnam, vergrootte de overlevingskansen van het individu flink. Geen wonder dus, dat een ‘energievretend’ hormoon als FGF21 alleen uiterst spaarzaam wordt aangemaakt. Uiteraard is in een wereld zoals de aarde anno 2016, waarop meer mensen aan overgewicht sterven dan aan uithongering, radicaal anders. Wij passen ons biologisch minder snel aan dan de ontwikkeling van maatschappij, wetenschap en techniek eist. Het ontwikkelen van therapieën waarbij het FGF21-niveau in het lichaam flink wordt verhoogd, zou daarmee ouderen en mensen met overgewicht vermoedelijk voorzien van een sterk verbeterde gezondheid en een veel hoger energieniveau. Bij dieren werkt het in ieder geval al wel. Het goedje is nu nog extreem prijzig, 2700 dollar voor een milligram, maar omdat het om een klein eiwitmolecuul gaat(210 aminozuren), kan het in principe met recombinant DNA technieken goedkoop in bulk geproduceerd worden.

Bronnen
1. Life-extending hormone bolsters the body’s immune function, Yale News, 2016
2. Prolongevity hormone FGF21 protects against immune senescence by delaying age-related thymic involution, PNAS, 2015

 

5 gedachten over “‘Hormoon FGF21 verlengt leven met 40%’”

  1. kan het in principe met recombinant DNA technieken goedkoop in bulk geproduceerd worden.

    Ja, in principe wel…
    Alleen komt er een patent op, zodat de prijs wel laag kán zijn, maar dat niet zál zijn… Helaas…
    De criminele farmaceutische industrie zal er weer wel bij varen…

  2. Interessant, maar muizen zijn natuurlijk nog steeds geen mensen. Wat wel veelbelovend is is de laatste zin uit het artikel, dat het in principe goedkoop gecreeerd kan worden. Mocht het echt benefits hebben dan kunnen we er allemaal goedkoop aan komen.

Laat een reactie achter