Het meest nuttige werk is vaak ook het ondankbaarst.

Waarom kijken we neer op mensen die weinig verdienen?

Schoonmakers. Mensen die kranten rondbrengen. Thuiszorgers. Allemaal doen ze slecht betaald, maar onmisbaar werk dat de rest van ons in staat stelt te leven en te werken. Toch wordt er erg op mensen met lage inkomens neergekeken door de rest. Hoe komt dat?

Vergelijkbaar hiermee is de agressie die het ontvangen van een bijstandsuitkering lijkt op te roepen. Een groot deel van de mensen die een bijstandsuitkering heeft, werkt bij, maar levert hiervan elke cent in. Het gevolg is dat werken pas loont als het inkomen hoger ligt dan de bijstand plus toeslagen.

Kortom: er moet maatschappelijk, en ook financieel, meer waardering komen voor mensen die voor een hongerloontje vaak ongezond en lichamelijk zwaar belastend werk doen.

Het meest nuttige werk is vaak ook het ondankbaarst.
Het meest nuttige werk is vaak ook het ondankbaarst.

8 gedachten over “Waarom kijken we neer op mensen die weinig verdienen?”

 1. Yep, wat dat betreft leven gewoon in een verbloemde kastenstelsel. Ik ken mensen die al vanaf hun 13de schoonmaken en nu 70 zijn en geen pensioen hebben opgebouwd. En ja, ook bij banken en andere grote bedrijven hebben schoongemaakt. Dus niet voor een schoonmaakbedrijf zelf en dus hebben die de boel belazerd. Maar ja, zij zijn groot en mogen alles. Die ouderen hebben dus heel hun leven hard gewerkt en hebben nu nog niks. Het zijn vooral vrouwen, die hier slachtoffer van zijn. Uit schaamte en taboe komt dit nooit aan het daglicht. Dan doe ik het maar, want ik heb geen schaamte.
  En zo ken ik meer verhalen over mensen die laagopgeleide beroepen uitoefenen/den, die gewoon genaaid worden/zijn. Als kind(nu 50) al vroeg door. Bij de top werken geen mensen, maar monsters. Ik wilde eerst beesten schrijven, maar die hebben nog gevoel en is dus niet de goede omschrijving. Vergeet niet dat zulke dingen veel invloed heeft op een gezin/leven. Mijn vader werkte in de bouw. 1 grote vieze beerput. Mijn moeder als schoonmaakster. En dan heb ik het nog niet eens over overheidsinstanties. Het GAK bv. Het werkt samen(achterom) of langs elkaar heen en jij valt tussen het wal en schip. Naar geld waar je recht op hebt kun je naar fluiten, mede door mazen der wet. Of zogenaamde zorg instanties die jou weer aan een baan moeten krijgen. Ik kan hier uren over schrijven. Het strookt niet en is niet menselijk.
  Sterker nog, al die gebeurtenissen is een begin geweest(jaren geleden) van mijn zoektocht/onderzoek op alternatieve sites/you tube. Van piramide stelsel/financiële wereld naar NWO. En alles wat erbij komt kijken.

 2. De beste stuurlui staan aan wal.

  Als je alles outsourced, ontwikkel je geen eigen moraliteit en/of verantwoordelijkheid. Je hebt het nooit gedaan, bent nooit schuldig. Waarschijnlijk hebben “ze” zelf geeneens door hoe abject ze zijn. Meer banaliteit dan kwade wil.

 3. Ongelovige Thomas

  Er wordt neergekeken op mensen met slecht betaald werk omdat de mensheid an sich als sedert duizenden jaren volledig is mislukt.
  Want niet het rationeel denkend brein heerst over de mensheid maar het simpele zoogdierenbrein.
  Het zoogdierenbrein houdt zich in dit specifieke geval vooral bezig met de eigen positie op de sociale ladder , met hoogmoed , met macht , met het verheffen v.d. kin en spreiden v.d. neusvleugels , met simpele superioriteitsgevoelens, met de onstilbare honger naar meer ..dus met het neerkijken op de slecht betaalde mens…De slecht betaalde die rationeel gezien onmisbaar waardevol werk verricht , onmisbaar werk dat enkel naar waarde kan worden geschat door het rationele brein.. Het rationele brein is het typisch menselijke brein…het rationele brein waaruit ooit het socialisme uit voortvloeide…Het socialisme was in Nederland die korte periode in de geschiedenis van ongekende voorspoed voor iedereen… Waar de AOW uit is voortgekomen , het vrouwenstemrecht , ´t kinderwetje van van Houten , ´t sociale vangnet , .gelijke kansen voor iedereen etc.
  Aan veel van die verworvenheden is inmiddels ´n eind aangekomen omdat het zoogdierenbrein weer het leidende motief is geworden in de politiek en het rationele brein wordt afgescheept alszijnde ouderwets en niet meer van deze tijd….We zijn weer eens met z´n allen als samenleving naar ´n lager niveau gaan functioneren …In de praktijk betekend dit neoliberalisme. ..Neoliberalisme voortvloeiend uit het simpele zoogdierenbrein…rupsje nooit genoeg mag weer schaamteloos overvoerd worden in deze moderne tijd..
  Hieruit blijkt weer waarom politiek nooit evolueerd naar ´n hoger plan, involutiepolitiek ontspruit altijd vanuit het zoogdierbrein , de onderbuik..waarin angst ook ´n zeer belanrijk lijdmotief is.

 4. Consumeren en spullen kopen wordt steeds meer gezien als overwinning. Je hoeft niet meer te presteren, als je maar kan laten zien dat je dure dingen kunt kopen. Dan zal je het wel goed hebben. Daarom kijken mensen automatisch neer op mensen die minder verdienen of hebben. En ook is er nog het andere aspect, het feit dat de ene baan minder gewaardeerd wordt dan de andere. Maar een goede timmerman is in mijn ogen belangrijker dan een piloot die zorg voor meer vliegticketverkoop of die steden kapot schiet.

Laat een reactie achter