Steeds meer werkenden moeten een beroep doen op de voedselbank. Hun netto inkomen is soms lager dan dat van een bijstandsgerechtigde.

Uitkering levert meer op dan werken

In Nederland brengt een uitkering meer op dan werken voor het minimumloon. Vele thuiszittende mensen die graag willen werken, kiezen voor een uitkering omdat dit per saldo meer oplevert dan werken. Hoe komt dit, en wat kunnen we er aan doen?

Extra toeslagen
Op papier is een uitkering, zoals de bijstandsuitkering of Wajong-uitkering, rond de 650 euro tot 950 euro, inderdaad lager dan het minimumloon. In de praktijk blijkt dit behoorlijk tegen te vallen, vooral voor alleenstaande ouders. Dit komt voornamelijk door twee redenen. De eerste reden  is dat mensen met een uitkering allerlei inkomensafhankelijke voordelen genieten. Zo kan iemand met een uitkering kwijtschelding van de gemeentelijke lasten vragen (al gauw plm. 80 euro per maand voordeel), ontvangt deze de volle huursubsidie (tot 350 euro per maand) en zorgtoeslag (rond 60 euro per maand).

Steeds meer werkenden moeten een beroep doen op de voedselbank. Hun netto inkomen is soms lager dan dat van een bijstandsgerechtigde.
Steeds meer werkenden moeten een beroep doen op de voedselbank. Hun netto inkomen is soms lager dan dat van een bijstandsgerechtigde. Bron/copyright: economichardship.org

Arbeidskosten
Een tweede reden waarom werken vaak geen goed idee is, zijn de (vaak hoge) kosten die bij werken komen kijken. Zo verwacht een werkgever dat de werknemer er “representatief” uitziet. Dit betekent het kopen van duurdere kleding, zoals een maatpak. Reken hierbij op enkele tientjes per maand. Sociale activiteiten met collega’s kosten geld.  Ook vervoer van en naar de werkplek is een fikse kostenpost. Veel werkgevers verwachten ook dat de werknemer over een eigen auto beschikt. Auto’s zijn duur: denk al gauw aan 300 euro per maand of (veel) meer. Voor werkende ouders, alleenstaand of tweeverdieners, is het plaatje nog minder rooskleurig. Zij moeten dure kinderopvang inhuren.

Verdere nadelen
Er zijn ook bijkomende nadelen. Omdat de werkende veel minder vrije tijd heeft, moet hij of zij tijdsbesparende producten kopen, bijvoorbeeld kant en klaarmaaltijden, en extra diensten inkopen, denk aan een hoveniersbedrijf. Ook kan de werkende minder gebruik maken van aanbiedingen in winkels. Bijstandsgerechtigden tot 27 jaar kennen verder een wachtperiode van een maand voordat de uitkering in gaat. Verliezen zij eenmaal de bijstandsuitkering, bijvoorbeeld door een tijdelijke baan, dan duurt het een volle maand voordat ze weer geld krijgen.

Dichten van de armoedeval
Het huidige kabinet van VVD en PvdA combineert helaas de slechtste strategieën uit socialistische en liberale hoek. De liberalen willen voorkomen dat er misbruik van het uitkeringsstelsel wordt gemaakt, socialisten wilen dat de zwakken beschermd worden. Het gevolg is dat alle initiatief doodgedrukt wordt en van oorsprong vindingrijke mensen worden veranderd in doelloze, passieve lieden. De beste oplossing is uiteraard, dat de stelregel “werken altijd moet lonen” leidend moet worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat de abrupte overgang van bijstand naar werk geleidelijker moet verlopen. De zieligheidstoeslagen  moeten bijvoorbeeld verdwijnen; in plaats hiervan moeten uitkeringen voldoende verhoogd worden. Bijverdiensten moeten niet meer, zoals nu, 100% op de bijstandsuitkering worden gekort, maar slechts, bijvoorbeeld, 75%.  De  beste en simpelste manier om dit probleem op te lossen is vanzelfsprekend een basisinkomen voor iedereen.

22 gedachten over “Uitkering levert meer op dan werken”

 1. Ik denk dat we op dit gebied nog een heleboel raars gaan zien gebeuren. De werkloosheidscijfers blijven maar oplopen in Nederland en Europa mede door technische verbeteringen. Ondertussen zien we dat de gemiddelde middenstander in Nederland veel meer belasting betaald dan de multinationals en zo dus valse concurrentie vormen.

  De schuldenbergen van overheden nemen bizar toe en de kosten van overheden groeien ook alleen maar door al de extra uitgaven en verminderde belastinginkomsten. Een grote verandering is idd nodig.

  1. Vermogen belasten? Dan koop ik goud of diamanten, en zorg ik dat deze uit overheidshanden blijven. Ik ga het niet investeren, maar er lekker van leven. Ik zet nu al zo weinig mogelijk op de bank. De regering kijkt er likkebaardend naar. Wat als de rijken al hun vermogen af hebben gegeven, en geen nieuw geld meer willen verdienen, omdat hen dat toch allemaal afgepakt wordt? Ik zou lekker gaan leven van een uitkering, in plaats me de poten onder het lijf uit te rennen, en het grootste deel aan de belasting te geven.
   Consumptie belasten? BTW verhogen dus. Denk je dat dit goed zal zijn om het consumentenvertrouwen ‘aan te zwengelen’, of de koopbereidheid? BTW omhoog, consumptie omlaag, productie omlaag, werkloosheid omhoog, overheidsuitgaven voor uitkeringen omhoog, faillissementen omhoog. What’s next? BTW weer omhoog om deze extra uitgaven weer recht te trekken??
   Alles waar de regering zijn handjes naar uitsteekt verandert in een puinhoop. In het verleden is er nog nooit iets goed gegaan. Er zit er geen een in de regering die een limonadekraampje met succes zou kunnen runnen. Maar een land kunnen ze wel besturen? 

   1. Die uitkering is in het geval van een basisinkomen zo laag, dat je kan overleven, maar niet meer dan dat. Wil je een luxer leven, dan kan je onbeperkt bijwerken. Wel belast tegen een toptarief van plm. 50% uiteraard. In feite wordt er in Nederland veel te veel gewerkt, de meeste mensen houden elkaar van het werk. 

 2. Ok, een voorbeeld:
  Een goede vriend van mij woont samen met zijn vriendin en dochter van 2 in een eensgezins woning, die is toegewezen, van 3 verdiepingen en een voor en achtertuin. Hij werkt niet omdat hij MS heeft, en ontvangt dus een uitkering, en zij werkt niet omdat ze manisch depressief is, en ontvangt dus een uitkering. Van de wasmachine tot de magnetron, de nieuwe schutting in de tuin en ja zelfs autorijlessen worden allemaal betaald door de overheid. Om de een of andere reden krijgen ze het iedere maand weer voor elkaar om geld OVER te houden.
  Ondertussen woon ik zelf met mijn vriendin en 3 kinderen in een stads appartement van zo’n 60 vierkante meter (geen grap). Mijn vriendin werkt voor een hongerloontje in de thuiszorg en zelf ben ik als ZZPer in de bouw actief. Ik rijdt in een auto van 15 jaar oud, draagt mijn vriendin 2e hands kleding, kopen we goedkope producten in de supermarkt en maken we geen gebruik van welke toeslag dan ook. Wij komen de maand altijd wel door maar dan moet er niets onvoorziens gebeuren zoals het stuk gaan van de wasmachine want dan zitten we toch in een lastig parket. Bij bovengenoemd gezin zou de gemeente er voor zorgen dat de oude machine verwijderd zou worden en de nieuwe zou worden afgeleverd aan huis, kosteloos!
  Natuurlijk kunnen mensen er niets aan doen wanneer ze ernstig ziek worden maar dat neemt niet weg dat de verhoudingen in dit land echt compleet zoek zijn. Dit soort voorbeelden ontmoedigen mijns inziens de zin om nog te gaan werken behoorlijk. De vraag is echter; ligt dat aan mijn motivatie of aan het beleid wat er gevoerd wordt?
   
   

 3. Het fasciliteren van een bestaan door de overheid zou een hoop mensen helpen die nu in een uitzichtloze situatie zitten. Dit kan dmv. een basisinkomen of een negatieve inkomstenbelasting. Die laatste lijkt me wel het makkelijkst te implementeren.
  Dat iemand die een uitkering heeft meteen met een inkomensval word geconfronteerd op het moment dat ze aan de slag gaan, werkt alle initiatief tegen om zelf wat te ondernemen. Jammer genoeg komt er nog een ambtenaren molen overheen om mensen aan vrijwilligerswerk te ‘helpen’ onder lichte drang. Zo hou je alleen mensen over die continue gepest worden en alle initietief word er uit geramd.
  Het belasten van werk word natuurlijk steeds minder zinnig. Het kapitalisme heeft steeds minder arbeid nodig. Dus het belasten van kapitaal en de mogelijkheden waar je geld mee verdiend. zou ook een oplossing kunnen vormen.
  Aan de andere kant wil je ondernemers als een Elon Musk nog steeds uitnodigen om te ondernemen en ze niet de middelen ontnemen om te innoveren. Anders krijgen we nooit de mogelijkheid tot private ruimtevaart en blijft electrisch rijden een marge product.
  Wat we het beste kunnen belasten, blijven de middelen die een gevaar vormen voor het bestaan van de mens op aarde. Dus vette belastineng op wapens, fossiele brandstoffen, reclame, excessive beloningen en intensieve landbouw.
  Dan komt die decentrale opgebouwde wereld waar we de consumptie binnen 1 maal duurzame productie van de Aard houden ook een stuk dichterbij.

 4. Een nieuwe wasmachine vergoed krijgen dat kan niet eentje vd kringloop bedoel je en als je chronisch pijn leider bent onder zware medicatie zwaar stoned word je verplicht vrijwilligerswerk te doen totdat je helemaal niets meer kan.Nederland nazi land tenzij je gezond bent en kunt werken.100% afgekeurd nooit van gehoord en wie bepaald dat zo’n lulletje achter een computer nee zelf slikken van max dosis tramadol met lyrica doen zij niet laatstaan dat zij daarmee kunnen werken.Wees verdomme blij dat je gezond bent en kunt werken.Kom jij bijna niet rond ga jezelf omscholen of zoek iets anders stelletje kut klagers.

 5. En dat zeg die keihard heeft gewerkt vroeger maar naar de klote ben gemaakt door klassieke hernia operaties gevolg pijnsyndroom.en bedankt nog voor het niet vergoeden van pted 8000 euro per hernia nu heb ik zwaar lidtekenweefsel en wat heb ik nu gekost aan revalidatie reintergratie onder morfine pijnpolies enkele tonnen.En dan maar zeiken over iemand met een uitkering?Doe er zelf wat aan zzp in de bouw en dan niet rondkunnen komen wtf die jij in de bouw?

 6. Nee jij snapt het lekker.. goeie werkgever had je en zo niet….lekkere werkgever ben je zelf geweest. Je hebt zelf voor je hernia’s gezorgd. Teveel of te zwaar werk is een oorzaak ervoor. Ook ik geef om mensen met een beperking. Net zoveel recht op leuke dingen als een werkende persoon. Verschil vind ik dat ik moet werken (vin dik leuk trouwens!) En mn partner ook. Maar daardoor zie ik wel mn kind minder opgroeien . Terwijl een ziek persoon dat wel kan zien. Dar is voor mij al een onbetaalbaar hoog salaris…..

 7. ach rot toch op man, heb gewerkt in de ict als hogeropgeleide, had het niet gehaald maar mocht toch met mijn onvoltooide studie gaan werken, eerst met open armen ontvangen en dan wordt je op ieder bijzaakje afgerekend, zoals jij bent kinderachtig en er valt geen volwassen gesprek met je te voeren enz. Ja ik ben dan ook niet echt afgestudeerd in in ict heb wel met moeite het vwo afgerond, want ik heb psychosociale problemen al lang. Als het allemaal zo moeilijk en flauw moet in dit land dan ga ik wel in de WAJONG hoor en als je daar een probleem mee hebt dan hou je je stomme bek maar lekker of ga verhuizen ja mongool. Dus wel het onderste uit de kan halen en weglopen met andermans ideeën en dan lopen muggenziften zo zit Nederland in elkaar

 8. De wereld hiarchie is als volgt bis>centrale banken>banken>multi nationals>regeringen>slaven

  Uitkering/basisinkomen is vrijheid maar dat moet je wel aankunnen, werken is voor mietjes

 9. Niets is erger, dan een psychische ziekte. Heb na 22 jaren weren last van zware depressies gekregen. Niemand weet wat een hel dit is. Met pijnen en angste. Niet te beschrijven. Wees iederen blij, die dit niet hoeft mee te maken.

 10. ach ja, hier was er ooit ook een die nooit werkte, en die liep dan over straat en duwde iedereen zo hup van zen fiets af de bosjes in. en dan met zon wazige blik en dan had hij ook altijd weer een spreuk voor je

 11. Je moet je maar afvragen of je zo iemand wil hebben op je werk, we hebben hier ook wel eens psychiatrie op kantoor aangenomen per ongeluk, die ging meteen lopen zeuren over verbeterpunten, dus die is er ook meteen uitgegooid, sommigen kunnen gewoon niet werken.

 12. Correct sommige kunnen niet werken en hebben recht op ondersteuning. Daar is ons systeem ook voor. Maar helaas is dat in realiteit anders. Ikzelf heb altijd hard gewerkt. Werd vaak aangereden door een auto ( ach in ieder geval geen bliksem) maar werd als pure hollander overal genaaid. En helaas kon ik vele asociale mensen die gewoon alles kregen van de gemeente (en ik bedoel echt asociale, geen zieke mensen). Zie ook hoe ik als nederlander behandeld word bij sociale zaken en ook hoe allochtone behandeld worden. Het systeem klinkt ideaal, maar is echt t tegendeel. Nu zit ik in t buitenland en zorg k dat ze de examen slagen zodat ze in nl mogen wonen en wat je denk je hoe ze praten over nederland en wat hun voornaamste reden is om te gaan( zelfs klauwen met geld ervoor over hebben om te kunnen gaan) ik heb echt al duizenden keren gehoord “je krijgt geld en je hoeft niet eens te werken”. Het land moet echt geregeerd worden door iets volledigs nieuw, want t schijnt dat geen van de partijen t goed kunnen doen.

 13. En Tommy je zegt pure hollander maar je grammatica doet niet zo heel hollands aan. Denk je echt dat de buitenlander meer rechten heeft dan een nederlander ff los van vluchtelingen?

Laat een reactie achter