3D printing veroorzaakt explosie in creativiteit

Ontwerpers moesten tot nu toe rekening houden met de beperkingen van bestaande ontwerptechnieken om hun brain childs werkelijkheid te laten worden. Hier komt nu verandering in. Met een 3D printer kunnen namelijk ook onderdelen geprint worden die met andere technieken onm ogelijk op die manier te construeren zijn. Denk bijvoorbeeld aan een masssieve, naadloze schaal die een ander voorwerp herbergt.

Shapeways 3D Printing & the Culture of Creativity

10 gedachten over “3D printing veroorzaakt explosie in creativiteit”

    1. Zoals met alle nieuwe technieken, voegt het misschien niet zoveel toe aan mogelijkheden, maar wel aan ontwerpmogelijkheden. Bijvoorbeeld:
       
      https://www.thingiverse.com/thing:88860
       
      Dit ontwerp is zonder 3D printer nodeloos ingewikkeld, maar met 3D printer een hele elegante oplossing. Zo komen er veel dingen binnen bereik van huis- tuin- en keukenwerkplaatsen die anders alleen maar haalbaar waren voor grote fabrieken met dure spuitgietmachines. Ook kunnen hele interessante dingen nu in kleine series worden gemaakt. Als voorbeeld (dit is al zo’n 10 jaar mogelijk) kun je met een 3D scan van een vergroeid bot een replica maken, waar een chirurg op kan oefenen voor hij de patient zelf opereert.

      1. Volgens mij moet er nog wel een kapje over die tandwielen komen zo dat er geen zand of harde scherpe steentjes tussen kunnen komen.
        Maar waarschijnlijk is dat ontwerp maar een voorbeeld om te laten zien wat er mogelijk is.
        En dus niet per se een bruikbaar voorbeeld.

  1. Er zijn allerlei typen 3D printers op de markt, waaronder ook laser 3D metaal printers. Het handelt zich hier dus niet alleen om kunststoffen, het gaat veel verder dan dat. Men kan zo bijvoorbeeld naadloze, keramisch gelagerde motoren printen, zonder pakkingen (er zijn geen naden) of smeermiddelen die weg kunnen lekken. Bouten moeren heeft men dan niet meer nodig, maar er is meer…. Er kunnen onderdelen worden vervaardigd uit bijvoorbeeld wolfraam, die tot nu onmogelijk technisch te realiseren waren, en ga zo maar door. Wat een geniale uitvinding, de 3D printer. ;)

    1. Dat zijn dan zeker wel wegwerp motoren die je niet kan repareren? En voor wolfraam moet je wel een erg hete laser hebben denk ik, of een hoop laserstralen op hetzelfde punt gericht.

        1. Wegwerp motoren worden het dan zeker, maar die kunnen dan weer volledig gerecycled worden tot grondstof voor de 3D printer. Verder kun je met een geschikte laser door elk materiaal branden, ook wolfraam. Laser wordt o.a. ook gebruikt voor kernfusie experimenten, en dan praat je toch al gauw over honderd miljoen graden of zelfs meer.

  2. Onderzoekers aan de Michigan Technological University hebben een toestel ontwikkeld dat plastic kan recycleren om te gebruiken in 3D-printers.
     
    De RecycleBot kan bijvoorbeeld overweg met plastic melkflessen en zo een flinke kostenbesparing opleveren. Hij zou ook een stuk minder energie gebruiken dan commerciële apparaten die grondstoffen maken voor 3D-printers, meldt 3ders.org. Het ontwikkelproces is bovendien gedocumenteerd en opensource beschikbaar, zodat iedereen zijn eigen toestel kan bouwen.
    http://www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1590016/2013/03/04/RecycleBot-zet-plastic-om-in-grondstof-voor-3D-printer.dhtml

  3. Ja, deze industrie moet nog volop tot bloei komen, ook een uitgelezen kans om misschien wat bij te verdienen?
    Ik heb een tijdje geleden alvast aandelen gekocht van “3dsystems”  Jaaa,  je kunt aandelen kopen van die toko’s!
     
    Ik wil iedereen hier daarvan in ieder geval ook op de hoogte brengen.
     

Laat een reactie achter