Weer eens wat anders. Een spelshow waarbij er DIT met je auto gebeurt als je verliest.

Een produkt binnenstebuiten keren

Erger jij je ook aan allerlei ontzettend dom opgezette producten en diensten? Een echte visionair laat het daar niet bij zitten en vindt een veel slimmer alternatief uit. In dit artikel de vijfde en laatste SIT-tool: veranderen van afhankelijkheid. Vooral erg handig om bestaande  producten en diensten te verbeteren.

Andere relaties leggen
Bij veel producten is er een duidelijke relatie tussen één eigenschap en een andere. Zo zijn grotere auto’s doorgaans duurder. Het kan interessant zijn om deze relatie te verbreken en juist nieuwe relaties te verzinnen en te leggen. Een goed hulpmiddel hierbij is een matrix te maken van productafhankelijkheden.
Als voorbeeld deze matrix van de eigenschappen van een koffiezetapparaat.

Hoeveelheid koffie Prijs per kop Snelheid koffiezetten Smaak
Hoeveelheid koffie + 0
Prijs per kop + 0 +
Snelheid koffiezetten 0 +
Smaak 0 + +

Zou je een koffiezetapparaat uit kunnen vinden waarbij bijvoorbeeld snel veel koffie kan worden gezet, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak? Fabrikanten werken bijvoorbeeld met geconcentreerde, van tevoren gezette koffie. Dit kan je uiteraard ook doen met een ander product of dienst waaraan je je wild ergert. Een aantal gedwongen diensten van de overheid bijvoorbeeld.

Bron van productverbeteringen
Als je eenmaal begint met het in kaart brengen van ogenschijnlijk vanzelfsprekende verbanden, kom je vanzelf op unieke ideeën. Gewoonlijk is een grote auto duurder dan een kleine. Wat als je dat verband doorbreekt? Zo heeft de autofabrikant Lancia een luxe, kleine auto ontwikkeld. Dit bleek een gat in de markt. Ook een miljonair wil uiteraard zonder een dertigjarige loopbaan als autocoureur of bouwkraan, haar auto op een kleine parkeerplaats kunnen parkeren.

Voorbeelden
Alternatieve wekkerradio
Een wekkerradio maakt geluid als de wektijd gekomen is. Ik heb zelf als student geëxperimenteerd met een ouderwetse matrixnaaldprinter die een afgrijselijk kabaal maakt als deze print. Ik maakte dan snel dat ik mijn bed uitkwam, want anders raakte mijn lint op. Deze alternatieve wekkerradio werkte door dat extra verband daarom veel beter. Ook omdat mijn afspraak meteen werd uitgeprint.

Onbeperkt films bekijken
Bij Netflix kan je films zolang houden als je wilt. Er is maar een beperking. Je mag maximaal drie films tegelijkertijd in bezit hebben en pas als je je films terug hebt gestuurd, krijg je nieuwe. Dit is een radicale verandering met hoe een traditionele videotheek te werk gaat, waarbij je per uitlening betaalt, maar geen abonnementskosten betaalt. Het lenen van films loopt niet de spuigaten uit,omdat er enkele dagen vertraging zitten tussen het posten en ontvangen van een film.

Weer eens wat anders. Een spelshow waarbij er DIT met je auto gebeurt als je verliest.
Weer eens wat anders. Een spelshow waarbij er DIT met je auto gebeurt als je verliest.

Spelshow waarbij je ook kan verliezen
In een nogal milieubewuste spelshow van de KRO, duidelijk nog van voor het Endemol-tijdperk, stelden deelnemers hun auto in de waagschaal. Wonnen ze, dan kregen ze een milieuvriendelijke prijs. Verloren ze, dan kregen ze hun auto mee als een samengeperst pakketje staal. Kostelijke tv.

Vuilnisbak wordt groter als er meer afval in zit
Bij vuilnisbakken is er altijd het eeuwige dilemma van ruimtebeslag versus capaciteit. Een grote vuilnisbak hoef je zelden te legen, maar kost veel ruimte. Wat als je de vuilnisbak uit laat zetten als deze gevuld rakt met afval? Als de vuilnisbak te groot wordt en je enorm in de weg zit, weet je dat je moet legen.

Betere behandeling hoeft niet duurder te zijn
In de gezondheidszorg lopen de kosten steeds meer uit de hand. Voor een groot deel komt dat, omdat nieuwere behandelingen veel duurder zijn dan bestaande. In feite is dat onzinnig: producten als computers en kleding worden juist steeds goedkoper.
Gelukkig komen er nu steeds meer uitvinders en medisch onderzoekers met goedkope, maar toch betere behandelingen. Zo blijkt ouderdomsdiabetes te genezen met een streng, extreem koolhydraatarm dieet. Met een antibioticakuurtje schakel je Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren veroorzaakt, snel uit. De farmareuzen die miljarden verdienen met insuline en daarvoor met de anti-maagzweermiddelen cimetidine en ranitidine (Tagamet), hebben uiteraard niet de minste interesse in dit soort onderzoek. Een typische taak dus die de overheid beter kan verrichten dan Big Pharma.

Bron
Mascha van der Voort et al, Productontwerpen, ISBN 90 5931 331 3, Lemma 2004

50 gedachten over “Een produkt binnenstebuiten keren”

  1. Als je maar de drap die er in zat ook weg gemieterd heb, dan heb ik er vrede mee.
   Jammer voor ons, nu mis ik de beloofde appeltaart en heb ook nog slagroom gekocht voor op het gebak, maar dat gaat nu maar over het desert.

   1. Uhm, volgens mij smaakt slagroom hier heerlijk over:
    4 dik geschilde sinaasappels, de vliesjes tussen de partjes uitgesneden met een scherp mesje. Daar het sap van opgevangen inclusief de laatste restjes sap (uitgeknepen). Dit sap ingekookt tot het een beetje stroperig wordt, dan met een mespunt kaneel of vijfkruidenpoeder door de partjes geroerd.
    100 gram verbrokkelde pure chocolade met 1 eetlepel boter, gesmolten op een heel laag vuur (of kant en klare chocoladesaus), over de sinaasappelpartjes op bordjes verdeeld d.m.v. een nonchalant streeppatroon van een lepel. Met in het midden wat chocolademousse geschept met een in heet water gedoopte lepel.

 1. Tot slot: Julie als ik geweten had dat je aardig inzicht hebt in de bakkerij, had ik je vroeger mee genomen. De wereld door om bij me in de keuken afd bakkerij te werken. Germen beter een dag te laat als nooit moet je maar denken. Mvg, Paul.

  1. Alleen, als het om geld gaat lijdt ik aan èèn grote black-out, ben geen all-rounder, maar Germen heeft jouw desert opgegeten toen jij slagroom was gaan halen, dus wat doe je daar nu mee :)?

   1. Als ik erbij was geweest, dat hij zonder te vragen het desert al had opgegeten, had hij opvoedkundig een tik op zn vingers gehad. Maar ik zou geen goede kok zijn geweest, als ik er geen andere mogelijkheden had om de slagroom ergens anders voor te kunnen gebruiken. Dus is het hem vergeven.

    1. Ik heb niet echt behoiefte aan opvoeding, dus de kans was dan niet denkbeeldig geweest, dat je ingezeept met slagroom en overgoten met chocoladesaus de rest van het verjaardagsfeestje buiten had moeten doorbengen :)

    2. Nu wordt mij ook iets duidelijk, Julie is jarig. Van harte gefeliciteerd en alle geluk die je je maar voor kan stellen.

    3. Ik voel geluk nou, dank je wel, ik kan het zo goed gebruiken. Ik was de 28e jarig maar voel me meestal niet zo. Ik heb een zusje die 27 april jarig is en vaak hebben we samen onze verjaardag op de 27e gevierd, toen ze ouder werd kreeg ze eigen vriendinnen en een eigen feest, om 12 uur s`nachts was iedereen zo moe dat ik lang moest wachten op felicitaties. In haar volwassenheid ging ze er met haar gezin op uit op haar verjaardag, een paar dagen in een vakantieoord waardoor ze vaak niet bij me was op mijn verjaardag. Mijn andere zusje is 18 april jarig, dus tegen de tijd dat ik jarig ben, hebben we alles al gezegd en gevierd, en is het geld ook een beetje op. Vlak er na is Koninginnedag. Het kan dus allemaal heel feestelijk zijn, maar is het niet. Mijn man zijn familie woont vooral in het buitenland, de familie in Nederland spreekt nog onderling eigen taal, en heeft bovendien de smaak van individualisering te pakken en wurmt zich los van verplichtend familiegebeuren. Mijn eigen familie heeft zich door verschillende invloeden los gemaakt van ons, dus vandaar dat ik zin had in een feestje, op Visionair, waar ik mensen een beetje heb leren kennen, jou en anderen ook via een eerdere site, waarmee ik intellectuele eigenschappen deel. Jij hebt zeker bijgedragen aan het feestgeluk. Ben ook benieuwd wanneer jij jarig bent want je zegt wel eens dat de ergste ziekte is geboren te worden omdat je er ook aan dood gaat. Daartussen zitten natuurlijk vele jaren, die ik jou ook wil toewensen, voordat je onbewust wordt van het hele wereldgebeuren en de leuke en fijne en wonderlijke dingen hiervan. Ik ben dankbaar voor jouw hartelijkheid en vriendschap, en van Paul R. en van Germen, het betekent meer voor me dan je misschien denkt.

    4. Nou kleine feestganger, het feest is weer voorbij. Je vader heeft het wel allemaal leuk uitgekiend, heb ik wel door, moet toch maar eens met hem praten als dat nog mogelijk is. Mvg, Paul.

    5. Blij dat ik jou voor dit ogenblik gelukkig heb kunnen maken. Omdat jij dit hier zo schrijft, kan ik mijn verhaal daar over ook wel kwijt aan jou denk ik. Ik kom uit een ruzie familie, elk verjaardagsfeest veranderde bij mijn familie steevast in ruzies. Naar aanleiding daarvan beperken wij ons tot een kort belletje, meer niet. Mijn vriendenkring bestaat uit precies twee mensen. Mijn tweede vrouw is altijd een goede vriendin gebleven, en de enige vriend die ik elke week op dinsdag, al jaren een ziekenbezoek breng. Ik ben morgen jarig, dus vandaag zal hij mij de hand drukken en feliciteren. Mijn goede vriendin belt mij zeker, en de familie ook. Verder moet ik het doen met mijn kat Sanka, en een ontstoken kaak, hahaha. Ik kan daar nog wel om lachen, alles valt te relativeren. Beetje humor heb ik ook nog steeds. Op mijn verjaardagskalender staan precies drie letters, “Bah”. Ben de enige die ze leest op mijn toilet, terwijl ik mijn behoefte doe. Net als bij jou, is mijn familie elk jaar op vakantie, wanneer ze jarig zijn. Dan pas ik op hun huizen aan zee op, en de dieren. Ik vind het zeer pijnlijk om te lezen hoe jij dit ervaart, dus laat het jou een troost zijn, je bent niet alleen. Ik zet jouw verjaardag vanzelfsprekend wel op een andere kalender. Voortaan krijg jij elk jaar mijn felicitaties en gelukwensen.

 2. Beste Andre, bij deze van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag morgen en zal aan je denken.

  Julie en Andre, koninging Wilhelmina heeft volgens mij maar 1 boek geschreven met de titel “Eenzaam, maar nooit alleen”beidde welkom in de ploeg. Mvg, Paul.

  1. Zo, ben net terug, hartelijk dank Paul. Ik ben niet echt eenzaam hoor, mijn familie staat wel voor mij klaar als het echt nodig is, er is wel degelijk genegenheid en liefde. We moeten gewoon niet op elkaars lip zitten, want dan gaat het niet goed. We weten dat, dus lopen we de deur niet bij elkaar plat. Het zijn allemaal zelfstandig ondernemers, ik zelf vroeger ook, we laten ons niets vertellen, en hebben ook nooit een baas boven ons willen hebben. Wel hanteren we een sarcastische humor, zelfs mijn vriendin kan daar om schateren. Zij komt ook uit zo’n familie, dus ik stuurde haar ooit eens een mailtje met haar verjaardag, “Bah”stond er in. Ik heb er van langs gekregen van jewelste, hahaha. Het wordt echter niet door iedereen gewaardeerd, daarom sorry nog daarvoor, er steekt geen kwaad achter.

   1. Maar Andre, Het leukste is toch om weer wat terug te verzinnen, wraak is zoet :).
    Zo ben je ook creatief bezig, iets wat Germen ook wel kan waarderen.

    Eenzaam ben ik ook niet helemaal, dat gevoel heb ik ook niet, omdat ik wel een paar vriendschappen heb maar die zijn dan ook niet oppervlakkig. De familie komt bij officiële feesten, en eventuele calamiteiten wel bij elkaar, vanuit de hele wereld dan. En we kunnen elkaar zien in vakanties.
    Maar zelfgekozen vrienden zijn wel net zo leuk!

    1. Probeer dat in de redelijkheidszin vast te houden Julie, naar gelang je ouder wordt, wordt ook dat gegeven steeds kleiner.

    2. Ik denk dat elk mens tot zijn dood aan toe wel wat vragen over zal hebben, dus ik niet meer enof minder. Maar ik denk dat ik geen vragen in die zin meer heb, daar ik op tijd mijn antwoorden krijg. Het enige is eigenlijk geduld hebben en dat is wel eens wat lastiger.

    3. @Julie.                                                                                             Phoe, jij kan d’r ook wat van zie ik wel, hahaha, schitterend, héhéhé, pfffff.

    4. Heb trouwens ook nog een goeie.
     Zat laatst bij m’n therapeut in de wachtkamer, en de gewoonte getrouw, laat ik dan een bescheiden blik over de wachtenden vallen, je weet immers maar nooit. Gerustgesteld deed ik ongezien een greep in de bladenbak naast mij, maar alles wat daarin zat was een Donald Duck. Nou ja dacht ik, ik sta hier vast niet voor enige gek als dit ga lezen… Ik trof een Willie Wortel verhaaltje aan. Op de eerste tekening stond een reclamebord voor zijn optrekje, met de volgende tekst ” Hoog IQ, lage tarieven”. Ik begon te ginnegappen van heb ik jou daar, en waarom ze lachten weten ze waarschijnlijk nooit, maar de hele wachtkamer lag dubbel.

    5. Morgen op jouw verjaardag zijn er (onweers) buien. Een keer fietste ik met iemand van school toen het verschrikkelijk begon te regenen en te onweren. We moesten zo`n tien kilometer fietsen en konden niet schuilen. Zelf vind ik het niet erg een keer zo door de regen te moeten, maar diegene die naast mij fietste baalde flink hiervan, het aanzien hiervan deed mij soms proesten van de lach. Het werd helemaal donker en ik vond het erg komisch dat we hierin verzeild waren geraakt. Er zijn wel ergere dingen toch? Volgens die ander niet maar ik kon niet meer stoppen met lachen. Ineens kwam er een flits, en het enige dat je zag in het donker waren mijn (mooie) witte tanden :).

    6. Ik ben een for ever fan van de serie, “Man Women Wild” op Discovery channel. Zij, een uitermate knappe, intelligente journaliste, en geliefd presentatrice, en hij een macho top commando survivor, van alle markten thuis. Als je ziet, hoe hartroerend, vol consideratie, wederzijds leedvermaak, en toch vol humor, die twee vaak hachelijke situaties in de natuur met elkaar beleven, dat is puur liefde en humor van de bovendste plank. Ik heb het gevoel te leven als ik ze zie. Mijn vader was commando, wijzelf nooit, maar de overlevingsinstincten zitten bij ons ingebakken, dankzij hem. Wat ik ik mij afvraag is, hoe denken jullie over een door o.a. Germen, Douwe, Paul, Niek, en alle andere, georganiseerde kampeertour door ruig gebied? lijkt het julie wat? Het moet niet veel geld kosten; tenten, slaapplaatsen, en voorraden nemen we mee, inclusief kinderen, de rest is avontuur?  

    7. Andre, een mooi idee, maar mijn lijf wil niet meer in een tentje. Je kunt me dan de volgende dag als een stijve plank rond zeulen, ik heb al moeite om s’morgens mn eigen bed uit te komen. Maar het idee is goed.

    8. Ik moet ook zeggen dat ik bij dit idee al een paar glazen wijn op had. Dat is geen goede combinatie met pijnstillers, penicilline, en slaaptekort. Maar ja, ik dacht alvast mijn verjaardag dunnetjes van tevoren te gaan oefenen. Dus ik had twee flessen Flippo flappo bij de Aldi opgehaald. En nu past mijn hoofd ook niet meer op mij, oeioei..,en mijn brein past ook al niet meer zo te voelen, kreun…

 3. Beste Andre,
  Paul staat in de keuken, de taart wat op te leuken
  Germen kan met gemak het grootste gebak
  Toen kwam er een grote slagroomspuit;
  en de slagroom zijn we nòg niet uit!
  Hopelijk op deze dag op je gezicht een zonnige lach
  dat alles als sneeuw voor de zon smelten mag!…

  Hartelijk gefeliciteerd!

 4. Beste Andre, toenJjulie het gisteren over onweer had, heb ik vannacht mijn lijntje naar boven gebruikt en bij het wakker worden zag ik dat het gewerkt heeft. Volop zon, dus een mooie dag om je verjaardag te vieren. Germen moet wachten tot iedereen er is om aan de taart te mogen zitten. Fijne dag toegewenst en geniet van de taart. Mvg, Paul.

Laat een reactie achter