Hackers zijn voortdurend bezig dingen te verbeteren. Dat kan ook met je leven.

Hack je leven

Gewone mensen zien de wereld als een onveranderlijke,onwrikbare omgeving. Hackers zien overal (voor anderen verborgen) mogelijkheden om nieuwe, unieke dingen te bereiken. Leer meer te denken als een hacker en alles om je heen aan te passen zoals jij dat wilt.

Creativiteit: een kwestie van verborgen knoppen herkennen
Overal om ons heen zijn er manieren om dingen te veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld besluiten om fietsend naar je studie of je werk te gaan, met de bus of met de auto. Een schakelaar met drie standen dus. Creatieve mensen zien er nog veel meer. Zo kan je werken vanaf huis, op kantoor blijven overnachten, ander werk zoeken, in het buitenland gaan werken of zorgen dat je helemaal niet meer hoeft te werken. Bijvoorbeeld omdat je zonder geld kan leven of omdat geld automatisch binnenkomt. Extra knoppen dus, waar de gemiddelde werknemer niet op komt.

Inzicht bron van creativiteit
Creatieve mensen zien de dingen om hun heen zoals ze zijn, niet zoals de rol die ze vervullen. Een bladblazer is bijvoorbeels niets anders dan een grote ventilator,een ding om snel en veel lucht te verplaatsen. Creatievelingen bedachten de (door Mythbusters Jamie Hyneman en Adam Savage ook echt gebouwde) bladblazer-hovercraft.

Mensen met veel psychologisch inzicht kunnen daardoor ook veel meer uit collega’s en personeel halen dan minder begaafden. Wil je creatiever worden, zorg dus dat je begrijpt hoe dingen echt werken. Niet hoe ze moeten werken. Laat dat laatste maar aan een politieagent, dominee of rabbijn over.

Hackers zijn voortdurend bezig dingen te verbeteren. Dat kan ook met je leven.
Hackers zijn voortdurend bezig dingen te verbeteren. Dat kan ook met je leven.

Exploits
Een hacker weet dat systemen vaak vol fouten zitten en bovendien onderling ook slecht samenwerken. Windows is bijvoorbeeld zo lek als een mandje en elke softwarepatch introduceert weer nieuwe zwakheden. Dat geldt ook voor techniek in het algemeen. Adapters en dergelijke zijn vaak duurder dan de apparaten waar ze bijhoren.

Gaten in de markt
Ook de ‘software’ waarmee de maatschappij functioneert: rechtsregels, sociale conventies en gewoontes, zit nogal krakkemikkig in elkaar. Hierdoor ontstaan voortdurend gaten in de markt waarin een creatieveling goed geld kan verdienen.
Vooral overheidsbeleid kweekt voortdurend dergelijke gaten, maar ook doortrapte marketingstrategieën van bedrijven. Inkjetprinters zijn bijvoorbeeld zo kunstmatig goedkoop omdat printerfabrikanten ze subsidiëren. Uiteraard met de hoop dat klanten hun dure printerinkt gaan kopen. Daarom is er nu een bloeiende bedrijfstak van printkop bijvullende bedrijven. Let dus voortdurend op dit soort onevenwichtigheden en sla toe.

Life hacking
Life hacking is de kunst om met wat handige kunstgrepen je leven een stuk prettiger te maken. Met wat slimheid kan je dure producten vervangen en tijdverslindende, vervelende karweitjes onnodig maken. Geldbesparende ideeën vind je onder de vrekkentips van Financiele Onafhankelijkheid.

Tijdbesparen kan ook. Hou voor de grap bij waar je het meeste tijd aan kwijt bent en denk na over manieren waarop dat slimmer kan. Laat ook anderen, het liefst originele mensen met een heel andere persoonlijkheid dan jijzelf, lezen wat je opgeschreven hebt en vraag hen om raad. Vaak komen ze op verrassende ideeën waar je zelf niet aan gedacht hebt.

Meer informatie
Life hacking tips

6 gedachten over “Hack je leven”

  1. Als ik de was van m`n droogrek haal dan laat ik de knijpers lekker zitten, dan hoef ik ze niet elke keer op te ruimen en weer voor de dag te halen, dat vind ik wel slim van mezelf.

  2. Het is nuttig om je activiteiten en gewoontes vaak onder de loep te nemen. Vaak doen we dingen enkel omdat we het gewend zijn of omdat mensen het vroeger ook deden (traditie), niet omdat het nu objectief het beste is. Iets veranderen kost op korte termijn nu eenmaal meer moeite dan doorgaan met het oude (‘inertia’). Op lange termijn vaak niet, maar helaas belonen onze hersenen korte termijn goed gevoel.

  3. Dit is een artikel die ik inspirerend en visionair vind. Iets wat je concreet kunt toepassen. Overigens ook een inspirerende site waar naar gelinkt wordt: http://www.lifehacking.nl
     
    We worden echt wel depressief gemaakt door al die onzekerheid. Maar hier dus een manier om iets concreets erg tegen te doen. Nuttig artikel.

    1. Dat dacht ik ook :-) Het is de levensstijl om uit te gaan kansen en die proberen creatief op te lossen. Maar dan in je eigen dagelijks leven. Zeg maar Tips uit Grootmoeders tijd gecombineerd met internet.

Laat een reactie achter