Het samengestelde oog van een fruitvlieg bestaat uit duizenden oogbuizen, elk goed voor één pixel.

Gaat heen en vermenigvuldig

Erger jij je ook aan allerlei ontzettend dom opgezette producten en diensten? Een echte visionair laat het daar niet bij zitten en vindt een veel slimmer alternatief uit. In dit artikel de tweede SIT-tool: vermenigvuldigen.

Hoe werkt vermenigvuldigen?
In een bepaalde probleemsituatie bevindt zich een aantal objecten. De grap met vermenigvuldigen is een van deze objecten in aantal toe te laten nemen. Het hoeven geen kopieën te zijn, ze kunnen ook sterk in vorm of functie afwijken.

Enkele voorbeelden van vermenigvuldigen

Het samengestelde oog van een fruitvlieg bestaat uit duizenden oogbuizen, elk goed voor één pixel.
Het samengestelde oog van een fruitvlieg bestaat uit duizenden oogbuizen, elk goed voor één pixel.

De luchtsluis
Een bekend probleem met deuren is dat door de deur te openen, tocht ontstaat. Veel grote winkels en instellingen hebben daarom een dubbele deur: een luchtsluis. Als de buitenste deur opengaat, kunnen mensen naar binnen, maar kan er geen tocht ontstaan omdat de binnenste deur dicht blijft.

Dubbel boekhouden
Bij de in Nederland uitgevonden moderne boekhoudmethode, schrijf je bij elke boeking twee mutaties op. Koop je bijvoorbeeld met kasgeld een nieuwe kantoorstoel van 100 euro, dan wordt er in het kasboek een afboeking van 100 euro gedaan (met als tegenrekening de inventaris) en bij de inventaris een bijboeking van 100 euro. Door dit dubbele boekhouden is het veel makkelijker een overzicht te krijgen wat je als ondernemer precies bezit. Ook voorkomt dit fouten.

Veel banen en inkomstenbronnen
Als werknemer loop je voortdurend het risico door je baas te worden ontslagen. Als je twee of drie banen en andere inkomstenbronnen hebt, verklein je hiermee het risico aanzienlijk.

Dubbele ruiten
Een dubbele ruit isoleert veel beter dan enkelglas. Het stilstaande laagje lucht tussen binnen- en buitenruit werkt als isolator.

Dubbele fietsband
Een fietswiel heeft een buiten- en een binnenband. De buitenband is zeer slijtvast. De binnenband levert de druk, is flexibel en kan bij een lek makkelijk vervangen worden.

Facetoog bij insekten
Insekten hebben ogen die uit grote aantallen zeer primitieve oogbekers bestaan. Deze oogbekers kunnen alleen doorgeven of ze licht waarnemen of niet. Door hun grote aantal geven ze het insekt toch een grofkorrelig beeld. Meer optische informatie kan het kleine insektenbrein trouwens ook niet aan.

Extra rollen bij drukpersen en walsen
Door een extra rol toe te voegen, kan een offsetpers veel regelmatiger worden geïnkt. De eerste rol wordt geïnkt en brengt de inkt over op de tweede rol. Dit systeem wordt, om een andere reden, ook bij sommige metaalwalsen toegepast. Hier verdelen de vele extra rollen de druk.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken. Wat zijn jullie ideeën?

Bron
Mascha van der Voort et al, Productontwerpen, ISBN 90 5931 331 3, Lemma 2004

11 gedachten over “Gaat heen en vermenigvuldig”

 1. Dubbele muren
  Dubbele spiraal in parkeergarages
  Multicore processors
  Forward Error Correction / Redundantie in informatie
  Oversampling en Comb filtering bij ontvangen van zwakke signalen onder ruis niveau bij telecom, radar en winkelpoortjes.

  Touwens: dubbel boekhouden komt uit Venetië, 15de eeuw.

  1. Wat bedoel je met forward error correction / redundatie in informatie? Parity-files bijvoorbeeld? En RAID-toestanden bij opslag?

   En ik weet ook niet precies wat je met comb filtering bedoelt, maar volgens mij werken audiokabels zo dat het signaals 2x gestuurd wordt: in fase en in tegenfase. Dit omdat ruis dan minder invloed op het signaal heeft.

   1. Bij forward error correction wordt informatie toegevoegd (redundantie)om eventuele fouten te corrigeren, zoals bijv. bij een krasje op een CD of DVD.

    Comb filtering kan worden gebruikt bij zich herhalende registratie processen zoals een ronddraaiende radar of een scannend winkelpoortje (in een radiofrequente band).
    Een reeks oude informatie wordt onthouden en bij de nieuwe reeks opgeteld om zo een gemiddelde waarde te verkrijgen voor elk punt. Omdat achtergrond-ruis een willekeurig patroon vertoond tov. een vast signaal verdwijnt dit voor een groot deel.

    Over jouw audiokabel voorbeeld: dat zou kunnen.
    Ook UTP of Unshielded Twisted Pair internet-kabels gebruiken dit. Omdat het goedkoop en effectief is.
    Hierbij liggen twee geleiders zo dicht mogelijk bij elkaar en zijn de signalen tegengesteld (+ en -). Indien er signalen van buitenaf (brom/ruis en spikes) komen wordt het niveau van zowel de + als de – omhoog of omlaag getild. Bij de ontvangende kant, die alleen het +/- verschil meet, gebeurt er niks.

 2. Dubbele scheer techniek, dubbelloops geweer, twee ogen in me kop, stereo speakers, dubbel spoor rails, dualisme, dubbel monitor scherm, dubbel lucht banden bij vracht vervoer, dubbeldekker bus, dubbele standaard, dubbele douchekop, en nou ga ik dubbelzien van al dat verzinnen.

 3. In wiskundige objecten kent men:
  *relaties (verzamelingen, grafieken),
  *vectoren (verplaatsing, snelheid, versnelling, kracht ed.)
  *matrices (voor toepassingen in de speltheorie, economie, bij symmetrieën en transformaties in natuurkunde, lineaire combinaties van kwantumtoestanden en meetkundige optica en electronica.)

  In meetkunde:
  * fractals (voor toepassingen in wetenschap, technologie en computerkunst.),en
  * veelvlakken (pyramides en platonische lichamen voor bijv. verpakkingen, patchwork en voetballen.)

  In algebra:
  * groepen (cryptografie, algoritme)
  * rooster (zeef, filter, afvoerrooster, ventilatierooster, barbequerooster, afkoelrooster) (tralies) (optisch element om licht te scheiden naar golflengte, en roosters om schema`s te maken).
  * monoïde (informatica).

  Als het niet goed is hoor ik het wel, :).

Laat een reactie achter