Video: Mars: van rode naar groene planeet (2)

Op een dag zal Mars niet meer een dorre, levenloze wereld zijn,maar net als de aarde krioelen van leven. Welke uitdagingen staan ons te wachten voor we er in zullen slagen deze verre wereld bewoonbaar te maken voor de mens? Deel twee in de serie.

7 gedachten over “Video: Mars: van rode naar groene planeet (2)”

 1. wat nu als er leven op Mars blijkt te zijn, leven op microbiologies nivo, maar gevarieerd genoeg om van een uniek ecosysteem te spreken.
  hebben we dan het recht dat aaan droogte en koude aangepaste ecosysteem te vervangen door een warm nat systeem?

  1. @kamion,

   ja dat recht hebben wij als mens zijnde ten behoeve van het voortbestaan van de mens, en nee dat recht zal de mens niet nemen omdat een microbiologisch uniek systeem meer gevaren voor de mens met zich meebrengt dan voordelen. In dat geval zal de mensheid op zoek gaan naar meer aarde´s dan ze tot nu toe gevonden hebben en de ruimtevaart zal met ongekende snelheid technologische vooruitgang boeken om voorbij mars te kunnen komen.

 2. Een wet die daarop betrekking heeft is nog niet gemaakt, dus daar is geen antwoord uit te putten.
  Ethiek is cultuurgebonden. Er zijn zoveel ethische systemen als er culturen zijn.
  De wetten van de natuur zijn (helaas) keihard. Het is het recht van de ‘fittest’. Volgens de wetten van de evolutie overleeft de fittest.
  Maar maak je geen zorgen, naar mijn mening is over 50 jaar de mens niet meer de dominante levensvorm op deze planeet (die bestaat dan uit intelligentie gebaseerd op silicium). Machines hebben geen enkel belang bij terravorming. Die voelen zich beter op Mars zoals het is, dus het zal waarschijnlijk niet zo ver komen.
  Kortom no problem……….

  1. @ Roeland,

   Ook machines hebben belang bij terravorming,mars kent stormen waar machines niet lang heel bij blijven, met terravorming kunnen die stormen zodanig beinvloed worden dat machines er langer door kunnen “overleven“. Ook de extreme kou op mars laat accu´s sneller leeglopen, met temperatuurregulering kunnen machines langer blijven functioneren. Met terravorming zullen de zandstormen op mars ook verminderen of mischien zelfs helemaal wegvallen, machines gedijen niet goed in zandstormen.

 3. Daar heb je helemaal gelijk in.
  Tegelijk geldt dat machines het beste kunnen gedijen op plaatsen waar helemaal niets is bijv de Maan.
  De belangen die machines hebben met planeten hebben vooral te maken met grondstoffen.
  Misschien dat het voor de machines beter is om alles wat er nog op Mars bestaat aan dampkring e.d. te verwijderen (als dat mogelijk is).

Laat een reactie achter