Hiriko: de opvouwbare elektrische auto

In Spanje komen steeds meer zonnepanelen, maar wat moet je met al die elektriciteit? Wel, elektrische auto’s op laten rijden natuurlijk. Met een uniek concept zijn  Spaanse ondernemers er in geslaagd om ook een tweede vervelende probleem op te lossen: een parkeerplaats vinden. Het beste nieuws: begin 2013 komt dit goedkope autootje op de markt.

Spanje, bakermat van een nieuw industrieel tijdperk

hiriko
De eerste Hiriko.

Aardolie wordt steeds duurder, want steeds schaarser en moeilijker te winnen. Geen wonder dat steeds meer  ondernemers zich al voorbereiden op een aardolieloze toekomst. Zoals in Spanje, waar het zonlicht in enorme hoeveelheden naar beneden komt.  De oppervlakte aan zonnepanelen breidt zich in de vele woestijnachtige gebieden in het land als een olievlek uit. Dit geldt ook voor allerlei initiatieven die elektrische energie in plaats van aardoliegebaseerde technologie als basis hebben, zoals het elektrische autootje Hiriko.

Opvouwbaar stadsautootje

Hiriko is het Baskische woord voor stedelijk. De Hiriko is een in het Baskische Gasteiz ontwikkeld autootje op basis van een concept car van de Amerikaanse technische universiteit MIT. De 100% elektrische Hiriko heeft een bereik van ongeveer 100 km en biedt aan twee personen ruimte. Extra sterk punt van de Hiriko is dat het opgeklapt kan worden. Hierdoor neemt het wagentje in geparkeerde toestand minder dan de helft van een normale parkeerplaats in beslag. Een uitkomst in dichtbevolkte steden, vooral de vele historische binnensteden waar de straatjes nauw en de parkeerplaatsen schaars zijn. 

Markt

Het autootje zal rond de € 12 500 gaan kosten. Het autootje komt begin 2013 in een oplage van 20 stuks op de markt in Baskenland.  Wordt het een succes, dan zal de productie flink opgeschaald worden.

Innovatiemodel

De laatste uitvoering van de Hiriko. Aan de prachtige futuristische ontwerpen lag het duidelijk niet.

Ook uniek is de manier waarop het autootje wordt ontwikkeld. Dit gebeurt door een consortium van bedrijven die in samenwerking de techniek perfectioneren. Hierdoor wordt een industrieel innovatienetwerk gecreëerd, waar ook nieuwe uitvindingen en producten uit kunnen rollen.

Door het uitbesteden aan China raken steeds meer industrieën uitgemergeld en verliezen het vermogen tot productinnovatie. Met dit soort netwerken kan dit tij worden gekeerd en blijft er in Europa en de VS een gezonde, levensvatbare industrie.

Project helaas mislukt

Helaas stopte de financiering door de overheid. Ook de particuliere partijen wilden niet meer geld in dit project steken. In 2015 werd de stekker er definitief uit getrokken. Zes betrokken zakenlieden werden voor de rechter gesleept wegens fraude.

Nu, in 2021, zijn er enkele steden in China waar dit concept succesvol in wordt gezet. Anders dan in Baskenland is er in China een duidelijke “product owner” en een stabiele (want een-partijstaat) overheid die het draagvlak levert voor experimenten. Van de Hiriko resten slechts enkele mooie Youtube filmpjes.

Bron
Hiriko (Wikipedia; website functioneert niet meer)

Laat een reactie achter