Zijn deze Japanse koepels DE oplossing voor huisvesting in aardbevingsgebieden?

Japanse woon-iglo

Japan kent extreem hoge lonen en wordt geteisterd door aardbevingen. Een Japans bedrijf heeft een effectieve, goedkope oplossing bedacht. En het is nog mooi ook…

Zijn deze Japanse koepels DE oplossing voor huisvesting in aardbevingsgebieden?
Zijn deze koepels DE oplossing voor huisvesting in aardbevingsgebieden? Bron: screenshot video [1] Japan Dome House
Het Dome House wordt geconstrueerd van geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. Geen termiet of schimmel krijgt greep op dit materiaal,  dat bovendien uitstekend isoleert (polystyreen is een bekend isolatiemateriaal). Japan Dome House maakt gebruik van een zelf ontwikkeld type polystyreen, dat zwaarder en daardoor veel sterker is. De onderdelen van het huis hebben veel weg van partjes van een appel, afgesloten door een koepeldak. Elk onderdeel weegt ongeveer vijftig tot tachtig kilo.

De koepelhuizen zijn uitgevonden door de industrieel Katsuyuki Kitagawa, oorspronkelijk afkomstig uit de snoepindustrie. Hij wilde hiermee het probleem van de dakloosheid oplossen. Om zijn technologie te demonstreren bouwde hij een vakantiepark met driehonderd creatief versierde koepelhuizen in de buurt van het kuuroord Aso.

Volgens de website van zijn bedrijf, Japan Dome House Ltd, voldoet het huis aan de eisen van het Japanse ministerie van Land en Vervoer, volgens het bedrijf de strengste ter wereld.
Het huis kan in ongeveer zeven dagen gebouwd worden. Het is inderdaad een snelle oplossing om aardbevingsgevoelige gebieden weer op te bouwen. Na recente aardbevingen in de streek rond Aso, waarbij zijn huisjes als enige overeind bleven staan, leefde de belangstelling voor het model op.

Ventilatie is vermoedelijk wel een aandachtspunt. In deze kleine, luchtdichte structuur staat of valt alles met een goede ventilatie. Vooral als deze koepels door meerdere mensen worden bewoond. De ventilatie vindt plaats door twee openingen aan weerszijden van de structuur.

De fabrikant doet nogal geheimzinnig over de prijs, en wil alleen een offerte maken als er minimaal enkele tientallen koepelhuizen tegelijk worden besteld. En, vermoedelijk, een hogere prijs rekent voor afnemers uit rijke landen met hoge huizenprijzen, zoals Japan, Nederland en België. Uit andere bronnen is bekend dat deze koepelhuizen, exclusief grond en montage, in Oekraïne rond de 200 000 hrivna (6 000 euro in april 2021, rond de 20 000 euro tien jaar geleden)  per stuk kosten en in Japan kant en klaar, voor rond de 80 000 euro per stuk worden verkocht. Mogelijk is deze informatie verouderd. De woonoppervlakte is naar Nederlandse normen klein, met rond de 45 vierkante meter, maar heel wat groter dan de kippenhokken die tegenwoordig in Amsterdam en omstreken voor woekerprijzen worden verkocht.

Bron:
Japan Dome House

Laat een reactie achter