De kunstmatige spier in actie. Bron: Universiteit van Texas

Kunstmatige spieren, 100x sterker dan menselijke spieren, ontwikkeld

Humanoïde robots zullen in de toekomst niet alleen sneller, maar ook veel sterker zijn dan mensen. Dit met behulp van twee wel zeer alledaagse technieken: vislijn en naald en draad. Tot verrassing van de onderzoekers bleken deze veel beter te werken dan diverse exotische materialen. De polyethyleen kabel trekt tot 49% samen als deze wordt verhit, direct of door middel van een elektrische stroom. Dit levert een kracht, die die van menselijk spierweefsel met dezelfde massa tientallen malen overtreft: per kilogram materiaal 7,1 pk (plm 56 kW of de spierkracht van meer dan honderd mensen).

.

Deze revolutionaire vinding kan ook exoskeletten voor verlamde mensen, arbeiders of soldaten aansturen. Omdat het polymeer waaruit vislijnen bestaan in allerlei diktes kan worden gefabriceerd, kan deze vinding zowel op zeer kleine als vrij grote schaal worden toegepast. Denk ook aan toepassingen als het openen en sluiten van kassen, in feite alles waar spierkracht voor nodig is. Nadeel is wel dat het proces aangestuurd wordt door temperatuur. Heftige temperatuursschommelingen produceren dus onverwachte resultaten. Aan de andere kant kan je hiermee wel door de omgevingstemperatuur gestuurde dingen laten gebeuren.

De kunstmatige spier in actie. Bron: Universiteit van Texas
De kunstmatige spier in actie. Bron: Universiteit van Texas

 

 

 

 

 

 

 

Bron
Universiteit van Texas

3 gedachten over “Kunstmatige spieren, 100x sterker dan menselijke spieren, ontwikkeld”

  1. zou een menselijke spier niet nagemaakt kunnen worden door middel van Electro magnetisch, zodat de spier door middel van meer of minder stroom zijn kracht zou kunnen regelen? ik zou denken van wel ik heb de middelen er niet voor en denk net niet slim genoeg om een proto type te maken maar ongeveer heb ik wel ideeën er over.

Laat een reactie achter