Ongelofelijk maar waar: deze lichtgevende elektronica bevat geen milligram metaal.

Metaalloze rubber elektronica zendt licht uit

Stel je voor: een radio of mobieltje dat je oplaadt door het over de grond te laten stuiteren. Rekbare elektronica, een nieuwe klasse elektronische materialen die kunnen buigen en strekken, kan in principe op heel veel verschillende manieren worden gebruikt. Denk aan draagbare elektronica, slimme kunsthuiden en biomedische apparatuur die kan meebewegen met het lichaam.

Elektronica die je terugvindt in gangbare elektronica bestaat uit printplaten, weerstandjes, condensatoren en dergelijke – alle breekbare onderdelen. Er is al veel flexibiliteit bereikt door extreem dunne laagjes anorganische materialen toe te passen. Helaas zijn deze óf buigzaam of rekbaar. Een discreet weggewerkt ledje zorgt dan voor de lichteffecten. Beide tegelijk kan niet. Deze elektronica mist “intrinsieke rekbaarheid”, waardoor elk deel van de elektronica rekbaar is.

Ongelofelijk maar waar: deze lichtgevende elektronica bevat geen milligram metaal.
Ongelofelijk maar waar: deze lichtgevende elektronica bevat geen milligram metaal.

Onderzoekers van UCLA zijn er nu voor het eerst in geslaagd om een rekbare zaklamp te ontwikkelen. Werkelijk elk deel van het stuk elektronica is rekbaar tot bijna 45%. Dit kregen de onderzoekers voor elkaar door gebruik te maken van -ja, alweer – koolstof nanobuisjes, die in het transparante materiaal werden ingebed. Het overal doordringende netwerk van nanobuisjes en de polymeer matrix in de oppervlaktelaag van het materiaal leiden samen tot lage weerstand, hoge doorzichtbaarheid, soepelheid en een glad oppervlak.

Ongetwijfeld zal dit leiden tot een golf van nieuw onderzoek. En komt het lichtgevende rubber in productie, dan zien we een aantal meer of minder nuttige toepassingen al voor ons. Dit materiaal is bijvoorbeeld ideaal om te voetballen, tennissen of badmintonnen in het donker. Je kan ook denken aan schoenen of kleding die in de nacht licht geven.
Rubberen elektronica in het algemeen is ook erg handig. Zo kan je elektronica heel makkelijk in kleding inweven. Stel je voor, een t-shirt dat je lievelingsmuziek speelt of dat je als illegale piratenzender of webserver kan gebruiken. En waarmee je je lievelingsliedjes, apps of videoclips kan delen.

Video: het lichtgevende polymeer in actie

Wat zijn jullie ideeën?

Bronnen
1. Zhibin Yu, Xiaofan Niu, Zhitian Liu en Qibing Pei, Intrinsically Stretchable Polymer Light-Emitting Devices Using Carbon Nanotube-Polymer Composite Electrode, Advnced Materials (2011)
2. UCLA engineers create polymer light-emitting devices that can be stretched like rubber, UCLA persbericht (2011)

 

5 gedachten over “Metaalloze rubber elektronica zendt licht uit”

 1. Ja, misschien ben ik gek maar ik had een tijd geleden al een stukje tekst gemaakt over hoe we de ruimte in kunnen.
  even zoeken……..

  Helaas wil de mensheid zich profileren met heel veel oorlog, chaos en ellende.
  Dit is al meer dan 2000 jaar gaande, hadden we echter 1000 jaar geleden ons best gedaan om oorlogen te voorkomen en in vrede te leven dan waren we nu al in staat geweest om andere planeten te koloniseren.
  Echter, het is maar de vraag of de huidige heelalbewoners wel zitten te wachten op zo’n meedogenloos oorlogszuchtig volk in het heelal. Ik denk van niet.
  Ruimtereizen is heel simpel mogelijk maar het volk van deze planeet voert liever oorlog (lees: vermoord graag andere mensen).
  Omdat sommige zoogdieren zichzelf kunnen invriezen zouden we met gerichte DNA-manipulatie  “travellers” kunnen maken. Er is ergens een wet die de import van groene en blauwe ratten verbied dus zover (en verder) zijn we al. Op dit moment kunnen we mensen niet invriezen omdat de celwanden barsten (door het vriesproces) en ze daaraan bij ontdooien dood gaan. Als de celwanden plastisch zouden zijn (zoals bij sommige andere zoogdieren) dan zou invriezen misschien wel mogelijk zijn.
  We kunnen duizenden bevruchtte menseneitjes invriezen en op een gewenste planeet door travellers laten “uitbroeden”. Hierdoor moet het mogelijk zijn om binnen enkele honderden jaren kolonies op andere planeten te stichten.
  Helaas willen de aardbewoners liever oorlog voeren en elkaar vermoorden. Omdat dit al meer dan 2000 jaar gaande is verwacht ik daar op de korte termijn geen echte verandering in te zien.

  Nu zal je denken, wat heeft dat nou met het topic te maken maar “slimme kunsthuiden en biomedische apparatuur die kan meebewegen met het lichaam” is natuurlijk al een kleine stap in de richting van Travellers.

  en ik vind het heerlijk en een opluchting als er inhoudelijk op wordt gereageerd.

Laat een reactie achter