NSA: spioneren is nodig

Nadat klokkenluider Edward Snowden via telepresence (in de VS zou hij direct op worden gepakt en wegens hoogverraad worden berecht) een toespraak hield op een Amerikaans TED-congres, werd de in opspraak gekomen Amerikaanse inlichtingendienst NSA gevraagd en weerwoord te geven. Dat deed de dienst. Hieronder een videopresentatie van de argumenten van de NSA voor het grootschalig aftappen van internetverkeer. Heeft de NSA gelijk?

Een Engelstalig transcript van deze video is hier te vinden.

20 gedachten over “NSA: spioneren is nodig”

 1. De NSA claimt dat het nodig is dat zij meer rechten hebben dan ons. Dat is nooit waar. 

  En natuurlijk kunnen ze niet anders dan met angst werken om dat goed te praten. 

  Elke psychopaat gelooft altijd dat het belangrijk is dat zij andere mensen dienen te controleren maar zelf niet door die mensen gecontroleerd hoeven te worden. In die zin zijn geheime diensten dus per defintie de gereedschappen van psychopaten en suppressieve personen. 

 2. Typische liberalistische paranoia, typerend voor Amerikanen.
  Maar ook voor communisten welke ook fascistische trekjes hebben zoals de stasi bijvoorbeeld.
  Volgens mij moeten politiek en economie wetenschappelijker worden.

    1. Die richting op ja. Ik vind je wel een NuJij typetje. Met one-liners er snel boven op hehehe Klopt dat? ;-)

    2. Misschien reageer ik soms iets te impulsief. Maar je vind mij toch niet dom zeker?
     Anders wordt Germen boos denk ik.

 3. Ondanks dat ik het grotendeels oneens ben met Richard Ledgett, denk ik toch dat er wel een bepaalde, beperkte, mate van afluistering nodig is. Niet op de massale shoot-first-ask-later techniek van de NSA, en zeker niet het geheimzinnige anti-democratische gerommel.
  Het probleem wat ik zie is dat niet alle misdaden op straat gebeuren. Alleen met blauw op straat kom je er simpelweg niet. De vraag is volgens mij dan ook niet “is spioneren nodig?” maar “hoeveel afluistering is nodig en wanneer is het te veel?”
  Ik vind het bijvoorbeeld zeer nuttig dat men bekende criminelen bespioneert wanneer er serieuze vermoedens zijn van criminele activiteit (drugsdeals, mensenhandel, liquidaties, etc.)
  Ik vind het zeer nuttig dat mensen bedrijven en overheden hebben gehackt (bespioneerd) en de informatie hebben vrijgegeven en zo talloze doofpotten open hebben getrokken.
  Ik vind het zeer nuttig dat klokkenluiders interne misstanden naar buiten kunnen brengen (maar dat is hoe dan ook een vorm van spionage: “Espionage or spying involves a government or individual obtaining information considered secret or confidential without the permission of the holder of the information”)
  Ik vind het zeer nuttig dat bedrijven in de gaten worden gehouden door overheden, zodat criminele handelingen aan het licht kunnen komen
  Ik vind het zeer nuttig dat de inlichtendiensten ‘background-checks’ kunnen uitvoeren zodat we belangrijke functionarissen kunnen doorlichten voordat ze aan de macht komen.

  Om deze taken uit te voeren, is er simpelweg een georganiseerd orgaan nodig welke de benodigde informatie verzamelt en analyseert. De vraag is: hoeveel informatie hebben ze nodig en wanneer is de oplossing erger dan het kwaad?
  Ik zie de noodzaak absoluut niet in van maandenlange preventieve opslag van data, metadata, etc. En mocht er wel een noodzaak voor zijn, dan begrijp ik niet waarom daar zo geheimzinnig over moet worden gedaan. Waarom moest de NSA buiten het congres en buiten de reguliere rechtbanken handelen?

  1. Om te voorkomen dat misstanden off line/grid werden gehouden denk ik.
   Je moet niet vergeten wat de S van NSA betekend. Tenzij ik het mis heb en het security betekend i.p.v. secret.

  2. Zo was het Lucas… Maar je ziet de richting waar wij heen gaan… “1984” …Elk jaar weer een stapje verder maar gezien het nieuws heeft de sheeple van deelstaat 51 aka HOL-land niet beter verdiend. Leve Obama Hussein en leve Rutte. Er is geen crisis en wij zijn er voor u…
   Jongeluy

  3. IN het kader van criminaliteitsbestrijding moet je af en toe dingen tijdelijk geheim houden. Alleen hoort dat nog wel binnen het kader van de wet te gebeuren.
   Helaas zit een hoop misdaad tegenwoordig zo ingewikkeld in elkaar dat onze huidige wetgeving er geen grip meer op heeft. Alleen al het feit dat alle banksters gewoon vrolijk verder kunnen gaan. Helaas word de war on drugs gebruikt om de samenleving in het gareel te houden. Dat zijn namelijk allemaal kleine partijen die je zo aan kan pakken.
   De echte grote jongens aanpakken blijkt meestal heel moeilijk te gaan.

 4. Ik denk dat het niet nuttig is om buiten de wet om informatie te kunnen inzamelen. Beter is het om binnen een wettelijk kader die informatie te kunnen verkrijgen

  Neem de bedrijven als voorbeeld. In de medische sector is het heel gebruikelijk dat er audits worden gedaan door bedrijven onderling. Ook omdat alleen zo de hele keten kan worden gecontroleerd.

  Echter, zeker bij grote multinationals, is de situatie omgekeerd. Alles is “bedrijfsgeheim”. Niemand mag weten hoe dingen geproduceerd worden en welke schimmige deals er met overheden worden gesloten. Want dat zou (en volkomen terecht!) het misplaatste vertrouwen van de consument schaden.

  Dus waarom geen audits door bedrijven onderling, met openbaarmaking van de uitkomst? Of door consumenten-organisaties?

  Voor de NSA zou ik willen zeggen: als ze vinden dat ze niet binnen de wet hun taak kunnen uitoefenen, moeten ze aan de bel trekken bij de wetgever, en niet de misdaad in gaan.

   1. Wat maakt NSA minder corrupt? Niet dus. Er moeten “checks & balances” zijn… Die is er nu niet of te weinig… Maar wie de globale politieke structuren ziet, ziet ook de functie van NSA in dit geheel. Ik zou zeggen volg het geld, goud, grondstoffen en macht… De laatste jaren zien wij waar die lentes toe leiden… NSA maakt dit mede mogelijk…

    1. Herstel, moet zijn CIA wat betreft de lentes en nu dus ook NSA domestic blijkt… Het zal uiteraard complexer zijn maar in grote lijnen wordt intelligence gebruikt voor politiek en niet primair voor veiligheid…

 5. Nadat ik in de eerste twee minuten al een aantal keren mijn maag voelde omdraaien, heb ik m gauw afgezet. “… and our allies”. Juist, dankzij Snowden weten we dat we worden genaaid en hij heeft het alweer over the allies. Puke.
   

Laat een reactie achter