Open source hardware wordt snel realiteit. Bron: Erik Johnson, redbubble.com

Open source hardware

Open source hardware, een printer waarmee je complete elektrische apparaten kan downloaden en uitprinten, is een zeer krachtig idee dat in het komende decennium en daarna een zeer belangrijke rol gaat spelen. Dit overzicht toont enkele pioniers, die de kracht van open source hardware: het ontwerpvermogen van miljarden mensen gebundeld via internet, duidelijk laten zien. Hopelijk brengen we onze lezers op ideeën.

Via Nrc.nl stuitte ik deze week op het artikel van 4 januari 2012:

De ‘open source’ tractor

Marcin Jakubowski is misschien wel de enige boer met een doctorsgraad in kernfusie. “Ik was nutteloos, ik had totaal geen praktische vaardigheden,” vertelt hij tijdens een optreden in het bekende TED-circuit. “Dus begon ik een boerderij. Ik kocht een tractor, die ging kapot. Ik liet hem repareren, hij ging weer kapot. And pretty soon I was broke too.”

Jakubowski concludeerde dat hij andere werktuigen nodig had. “Ze moesten robuust zijn, modulair, goedkoop en gemaakt van lokaal verkrijgbare materialen. Ik moest ze zelf kunnen repareren en ze moesten een leven lang meegaan.” Hij besloot zijn gereedschap zelf te maken. Hij ontwierp verschillende machines, waaronder een tractor annex graafmachine annex heftruck, en publiceerde zijn ontwerpgegevens op een wiki.

Al snel stroomden de ideeën en ontwerpen binnen. Inzenders verschenen op bijeenkomsten om te helpen bouwen. Jakubowski heeft vijftig machines bedacht – …

Volledig artikel, zie Nrc.nl

 

Open source hardware wordt snel realiteit. Bron: Erik Johnson, redbubble.com
Open source hardware wordt snel realiteit. Bron: Erik Johnson, redbubble.com

Engineersonline.nl, 4 december 2011 :

TU Eindhoven start open source systeem voor robothardware

Wereldwijd werken veel universiteiten en bedrijven aan de ontwikkeling van robots. Maar ze doen dit meestal zelfstandig, waardoor ontwikkelingen langzaam gaan, robots duur blijven en producten van verschillende groepen slecht op elkaar aansluiten. De TU Eindhoven start daarom het Robotic Open Platform (ROP), een open source systeem voor robothardware. …

 

Volledig artikel, zie Engineersonline.nl

 

 

Lifehacking.nl, 4 oktober 2011 :

Maker Faire 050 een groot succes!

Afgelopen weekend vond de eerste Nederlandse Maker Faire plaats in Groningen. We kunnen met een gerust hart zeggen dat Nederland toe is aan deze nieuwe stroming. Na een dag rondlopen, -kijken en praten in de Machinefabriek ben ik er van overtuigd dat de Maker Faire snel in andere steden moet en zal komen. De teller stond op het einde van de dag op zo’n 800 bezoekers, maar helemaal zeker weet de organisatie het niet. Het zouden er best meer kunnen zijn. Feit is dat de dag meer dan geslaagd is en volgend jaar mei de volgende editie in Groningen al in de agenda staat.

 

De dag stond in het teken van het zelf maken, zelf doen, nieuwe ideeën bedenken en die zelf uitvoeren. Of met de hulp van anderen. Of het nu ging om het maken van een LED libelle van kroonsteentjes, je eigen button ontwerpen en maken, spelen met Lego of je gezicht in 3D uit een printer krijgen, het was allemaal mogelijk. Niels Kim heeft onderstaande sfeerimpressie geschoten. …

Volledige artikel, zie Lifehacking.nl

Noot: 12 mei 2012 is de volgende Maker Faire

 

Nuttige links:
– Opensourceecology.org
– Instructables.com

Lees ook:
Open source hardware nieuwe trend
Pirate Bay slaat terug: download 3D designs

4 gedachten over “Open source hardware”

 1. Opensource samenwerking ligt eigenlijk diep verankerd in ons wezen. Het uitwisselen van ideeen hoe iets goed te doen en te maken en vervolgens zelf aan de slag gaan is van alle tijden. Allen onze geïndustrialiseerde samenleving is een uitzondering. Ik kijk uit naar de tijd dat je samen met een vriend een TV in elkaar knutselt, of gewoon weer je eigen huis in elkaar zet. Als je opensource ook combineert met nanotechnologie en de daaruit voortkomende zichzelf vormende/organiserende bouwstenen, is het zeker te doen.

 2. Opensource wat een prachtig voorbeeld kan zijn van samenwerking, synergie en kwaliteit. Samen met lifehacking, croudsourcing en croudfunding initiatieven waar ik weer vrolijk van word. Kansen die er zijn om aan te grijpen en te benutten.

 3. Open source hardware, is op zich een prachtig mooi systeem. Maar als ik aan de printer denk, hoe groot moet dat dan wel niet wezen om er een tractor uit te laten rollen? enof je moet het opsplitsen in kleinere delen en een robot het verder inelkaar laten zetten? Maar futuristisch denken is nu niet direkt mijn sterkste kant, maar toch? Of je komt weer terug in het systeem van een fabriek. Dan zal je denk ik ook robots moeten hebben. Wie controleert dan of het apparaat en in dit geval de tractor goed gemaakt is en niet na het starten van de motor uit elkaar knalt? Maar ja wie ben ik  ;-)

  1. :-) Het in kleine onderdelen maken en vervolgen maken van een tractor. Dat is hem inderdaad. Hier een filmpje met een uitleg over de goedkoopste 3D-printer een jaar geleden: http://www.youtube.com/watch?v=yEiZYfpa75Q
    
   Je schijnt hiermee zelf ontwerpen te kunnen maken en te printen. Stel je eens voor wat je daar allemaal mee kunt doen. Je bent bijvoorbeeld bezig met een oldtimer en onderdelen worden niet meer gemaakt. Dan zou dat zelf kunnen ontwerpen en printen.
    
   Hier trouwens een voorbeeld van iets printen: http://www.youtube.com/watch?v=yEiZYfpa75Q
    
   Wie zegt dat dit werkt? Dat weet je niet. Maar we zijn ook zo beginnen met vliegen: http://www.youtube.com/watch?v=yEiZYfpa75Q
    
   En nu vliegen we zo: http://www.youtube.com/watch?v=gc2WQInaqz0&feature=fvwrel
    
   Dus wie zal het zeggen ;-) Maar zonder dromen geen visies en daarmee vooruitgang.

Laat een reactie achter