Race met, inplaats van tegen de machines

In deze TED Talk een inzicht in de revolutie van computers en wat dat doet met de productie, het aantal diensten wat beschikbaar komt voor mensen maar ook wat het met de menselijke werkgelegenheid doet. Deze TED Talk is de tegenhanger van een eerder artikel op visionair met de titel: “Alle grote uitvindingen zijn al gedaan“.

As machines take on more jobs, many find themselves out of work or with raises indefinitely postponed. Is this the end of growth? No, says Erik Brynjolfsson — it’s simply the growing pains of a radically reorganized economy. A riveting case for why big innovations are ahead of us … if we think of computers as our teammates.

Erik Brynjolfsson examines the effects of information technologies on business strategy, productivity and employment.


Hoe gaan we momenteel met deze ontwikkelingen om en hoe kunnen we ons economische systeem zo in gaan richten dat we inplaats van tegen, met de machines kunnen gaan racen?

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Eerdere artikelen op visionair – Race tegen de machine
-) TED Playlist – Work Smarter

7 gedachten over “Race met, inplaats van tegen de machines”

 1. De zwitsers willen een referendum voor een basisinkomen voor iedereen.
  De werkgevers zullen steeds meer belasting moeten gaan betalen inplaats van salaris.
  Voor het groeiende aantal uitkeringsgerechtigden, anders wordt het scheefgroei en sociale onrust.
  En na de eerste zin heb ik het niet specifiek over de zwitsers.
  En misschien zal de overheid dan steeds meer de rol van de voormalige werkgevers overnemen door concurrerende bedrijven op te zetten, om zo van het winstbejag af te komen wat veel te veel geld kost.
  Is dat niet het meest waarschijnlijke vooruitzicht ?

  1. Het zou erg mooi zijn als ze een basisinkomen in Zwitserland eens zouden uittesten. Ik denk dat het een boel mensen zeer aanspreekt en het helpt zeker om de rollen van producent en consument te splitsen voor de burger wat eigenlijk door werkloosheid niet gebeurt waardoor je bij het werkloos raken van iemand niet alleen een werker maar ook een consument kwijtraakt. 

   Op http://basisinkomen.nl/wp/zwitsers-referendum-over-2500-franken-basisinkomen/ kon ik er wat info over vinden.

 2. Zeer leuk, zeer visionair.
   
  Ik denk ook dat een basisinkomen de meest realistische oplossing zal zijn, toch om mee te beginnen. De klap van lagere consumptie zal moeten opgevangen worden en wat is er anders dan een basisinkomen dan, in geval van zeer grote werkloosheid om ervoor te zorgen dat mensen kunnen blijven consumeren terwijl er voor productieveilingen ook nog een echte incentive is om te werken en er veel groeiopportuniteit is in cultuur, recreatie en onderwijs (mensen gaan hun tijd aan iets moeten spenderen :p).
  Er zouden betere oplossingen mogelijk zijn, maar daarvoor is het misschien reeds te laat. Mensen zijn gewoon te kortzichtig en te traag om zaken als dit te voorzien. Zelfs al zijn er die waarschuwen, het ontbreekt de meerderheid gewoon aan visie en inzicht en beleidsmakers zijn grotendeels deel van die kortzichtige groep.

 3. Even mijn artikel hier ook bijzetten :p Omdat het relevant is.
  https://www.visionair.nl/wetenschap/robots-stelen-ons-werk-of-werken-voor-ons/
   
  Uitdagingen ivm deze aankomende revolutie zouden imo de grootste bezigheid moeten zijn momenteel van politiek en andere beleidsmakers.
  Aangezien deze op dit vlak teleurstellen vind ik dat er initiatief mag komen van bedrijven, ofwel door grote bedrijven ofwel via mensen met visie die zelf iets oprichten.
  Er zou een platform moeten ontstaan om ofwel beleidsmakers te betrekken in onderzoek naar “problemen” ivm met deze komende economische revolutie en oplossingen ervoor, of om te lobbyen bij beleidsmakers.
  Ook de mogelijkheden zouden daarbij volledig belicht mogen worden natuurlijk. Alhoewel dit meer iets zou zijn voor visionaire bedrijven en nieuwe start-ups om daarop in te spelen en nieuwe businesses op te richten (zoals ook reeds gebeurd natuurlijk).
   
  Ook zou het onderwijs nu reeds moeten voorbereid worden om mensen op deze toekomst voor te bereiden en hen in staat te stellen een meerwaarde te bieden in een toekomst als dit, als ze dit zelf wensen en aansluitend bij hun persoonlijke sterktes en drijfveren. Dus ook met een enorme individuele benadering, de mens als individu in plaats van als slaaf die op een of andere manier maar in het systeem moet gewrongen worden.
  De visie omtrent dit lijkt ook volledig te ontbreken bij beleidsmakers en invloedrijke mensen, dus misschien is het best dat ook hier het initiatief genomen wordt door visionairen.

Laat een reactie achter