Video: ‘Alle grote uitvindingen al gedaan’

Volgens macro-econoom Robert Gordon, wereldberoemd onder economen, hebben we de echt belangrijke uitvindingen al in de negentiende eeuw en twintigste eeuw gedaan en rest ons nu slechts stagnatie. Hij voorspelt daarom een miezerig kleine economische groei voor de komende jaren. In deze TED-talk zet hij zijn ideeën uiteen.

Deze ideeën zijn, kunnen we wel zeggen, niet onomstreden. Zo beschreven we hier op Visionair.nl al meerdere technische doorbraken die naar verwachting een enorm positieve invloed gaan hebben op onze welvaart en levensverwachting. Persoonlijk ben ik het dan ook hartgrondig oneens met hem en raad Gordon aan om eens wat meer technische en wetenschappelijke nieuwsbronnen te raadplegen. Zo stelde de directeur van het Amerikaanse patentbureau begin twintigste eeuw voor het bureau maar te sluiten – alle grote uitvindingen waren toch al gedaan. We weten nu uiteraard dat deze meneer er behoorlijk naast zat.

Niettemin zijn er de nodige technopessimisten die het roerend eens zijn met Gordon. Wat vinden jullie?

21 gedachten over “Video: ‘Alle grote uitvindingen al gedaan’”

 1. Ik wed dat er altijd al mensen geweest zijn die dat zeggen, misschien denken ze dat ze verschrikkelijk slim zijn en omdat ze ondanks dat niks origineels kunnen verzinnen.
  Anderen dat dan ook vast niet meer zullen kunnen.
  Beetje teveel zelfrespect dus misschien.

    1. Er is hier ook nog een muzikale trol Germen, maar misschien was hij zijn tekst vergeten.

   1. @Germen.
     
    Ziet er gelijk een stuk beter uit Germen. Meneer kan er natuurlijk niets aan doen, dis-associatieve denkfout op denkfout te produceren, maar storend communiceren leest niet prettig. :) 

 2. Het is van belang dat de zogenaamde verbeteringen in de uitvindingen van de pioniers wel worden meegenomen in de toekomst echter op een rendabele kleinere schaal. Dan kunnen er wel andere dingen worden ontdekt, zoals het feit dat niet iedereen dezelfde toekomstdoelen heeft, en dus niet onder dwang moeten worden meegesleurt, gezien men dan dingen gaat loslaten die wel belangrijk waren en misschien wel cruciaal zijn voor een overbrugging tegenover een massale uitsterving als gevolg van oververbruik van de middelen die een ieder ten gunste waren gesteld. Persoonlijk wil ik niet evenaren wat de prutsers hebben mogelijk gemaakt voor de blinde volgzame massa. Voor mij is de vraag hoe hou ik ze in de juiste proporties hanteerbaar…. En de jeugd van nu en over duizenden jaren kan nog veel herontdekken en zelf invulling geven aan het leven…

  1. Heeft nog niemand gedacht aan het feit dat sinds de nationale-economie groeit de schuldenberg ook groeit, dus als de economie krimpt, krimpt ook de nationale-schuld. Sectoren waar de economie kan krimpen zijn er zat en dan wordt er niet bezuinigd op sectoren waar de economie kan stabiliseren en optimaal kan gaan functioneren tot een richt getal is bereikt. Een ander feit is dat zoiets zal gebeuren met de marktwerking welke onvoorspelbaar is en men alleen met een nacalculatie kan narekenen of de voorcalculatie planning der economen in de buurt zat.
    
   Nu is het wel handig als niet iedereen gaat rekenen en inschatten en veel arbeidstijd verloren gaat. Met enkele slimme accountants met een wekelijkse transparante rekenlijst voor de verschillende belastingschalen kan het volk zelf kijken waar er getallen met een dikke vinger zijn geschreven en waar getallen pitluttig zijn voor op papier(data). Gewoon een hint. Begin met een tiende cent, €0,001 als richt getal. Wat is het waard? Uw geld of Uw leven? :)

 3. Ik heb de video nog niet bekeken. Maar als je gaat beweren dat alle grote uitvindingen al zijn gedaan in de afgelopen 2 eeuwen en dat daardoor economisch groei niet meer mogelijk is, maak je in mijn optiek toch een grote denkfout. Als alle grote uitvindingen al zijn gedaan, dan kunnen we deze site net zo goed meteen opdoeken. Als er al stagnatie komt, zal het denk ik aan andere oorzaken liggen. Zoals veel te veel schulden die weer moeten worden terugbetaald.  

 4. Het zelfde gedrag levert het zelfde resultaat en daarmee geen vernieuwing. Dit is volgens mij de enige beperking die zorgt dat er niets met of aan toekomstige uitvindingen zou worden gedaan.
  Het is daarmee of een aanzet tot het bewijzen van het tegendeel, of het zichzelf als aartsconservatief bestempelen.

 5. Wat een pruts-presentatie van die Gordon zeg.
  Leuk gedaan met statistiekjes maar even dacht ik dat ik zat te kijken naar een bilderberg indoctrinatie presentatie waar onze ‘leiders’ elk jaar zo graag bij zijn.
  Maar niet minder interessant om over na te denken.

  In de allereerste plaats is het de vraag of we constante economische groei nodig hebben. Met het huidige geld-systeem wel maar daar komen we wel vanaf, dat zal uitvinding nummer 1 zijn.

  Vervolgens is het de vraag of we hier op aarde blijven rondhangen, als mensheid. En hop, daar komt uitvinding nummer 2, ruimtereizen.

  Als we hier op aarde blijven (een deel zal dat zeker doen) dan kunnen we toch dingen en dingetjes bouwen die het leven gemakkelijker maken?
  En om de enorme hoeveelheid rotzooi op te ruimen die we hebben gemaakt, van nucleaire rotzooi, tot eilanden van plastic in de oceanen en de GMO vergiftiging die nu volop aan de gang is.

  Al die techniek zal er voor zorgen dat alle basisvoorzieningen voor iedereen aanwezig zijn. Wil je meer dan die basis, dan kan je daarvoor extra arbeid verrichten.
  Stel dat iemand helemaal dol is op viool spelen, dan zal die persoon toch echt veel moeten oefenen om dat goed te leren. Om maar eens iets te noemen.
  Wil je in een ruimteschip naar Mars, of over 100 jaar naar Sirius? Dan heb je toch echt een training in ruimtereizen nodig.
  Bedenk het maar.

  Al die techniek kan ons ten dienste zijn als we van dit domme huidige geldsysteem af zijn.
  Uitvinding nummer 1. Met stip.

 6. Jaap Hermsen

  Er zijn sowieso technologische ontwikkelingen die mij bezighouden en enorme implicaties hebben voor de gewone man aan het einde van deze eeuw. Praktisch gesproken in deze volgorde: robotica, waterstofeconomie, touringcampers, vrijetijdseconomie, ruimtetoerisme. En wat dies meer zij..

  Om alleen touringcampers te belichten: dit zijn mobiele woningen die zo groot zijn als touringcars en automatisch worden geleid. Als zo’n 30% van de wereldpopulatie hun statische woning inruilen voor een mobiele woning is er al sprake van een doorslaand succes. Maar hoe gaat dat eruitzien? Hoe zien tankstations eruit als je naast waterstof ook schoonwater moet kunnen tanken en vuilwater moet kunnen lozen? En levensmiddelen? Zullen tankstations een metamorfose ondergaan of wordt alles maar gelijk met bestelauto’s voor de deur aan de weg afgeleverd? Naast technologisch en organisatorisch vernuft zal het ook in sociaal-maatschappelijk oogpunt voor grote veranderingen gaan zorgen. Hele steden en dorpen zullen opnieuw georiënteerd worden als een niet onaanzienlijk deel van de bevolking besluit om hun statische huis in te ruilen voor een mobiele woning. Wanneer zul je de weg op mogen? Reizen zal ook internationaal gebeuren wat niet alleen betekent dat toeristen het land verlaten, maar ook het land zullen toekeren. Wordt het dan geen ratjetoe als er onderwijl ook kinderen worden geboren? Landen zullen strengere eisen gaan stellen om de nationaliteit te verkrijgen, want uitsluitend ergens geboren worden zal niet toereikend zijn. Misschien toegevoegd dat de jeugd ook naar school zullen gaan in den lande om zo de taal eigen te maken? Ook dit is politiek van morgen.

 7. Sinds wanneer hebben economen enig recht van spreken op het gebied van uitvindingen. Zij houden zich uitsluitend bezig met modellen die zijn gebaseerd op menselijk gedrag. En die modellen zijn ook nog eens gebaseerd op het extrapoleren van gedrag uit het verleden.

 8. De man moet een keer naar star trek kijken. 

  We moeten nog uitvinden:

  Ruimteschepen die sneller dan het licht kunnen reizen. (warp speed) 
  Teleporters zodat we onszelf van elk punt naar elk ander punt kunnen teleporteren. 
  Replicators waarmee we al ons huidige afval kunnen afbreken tot basisatomen en waarmee we alles op kunnen bouwen vanuit basisatomen. Een beetje zoals moeder natuur nu al te werk gaat maar dan vooral voor zaken voor de mens waardoor alle materie compleet recyclebaar wordt. 

  En ik denk dat we voor deze top 3 nog een hele serie tussenuitvindingen nodig hebben. 

  Wat een arrogantie trouwens dat vooruitgang blijkbaar alleen telt als het in het huidige verouderde geldsysteem is uit te drukken… Misschien heeft hij wel een punt dat voor dat oude geldsysteem het wel een beetje over is. Open source wetenschap waarbij iedereen van over de hele planeet kan meedenken en iedereen resultaten van experimenten openlijk deelt is de toekomst. Laten we hopen dat patenten snel tot het verre verleden gaan behoren. 

  1. Voor de liefhebbers:

   http://www.ted.com/talks/erik_brynjolfsson_the_key_to_growth_race_em_with_em_the_machines.html

   As machines take on more jobs, many find themselves out of work or with raises indefinitely postponed. Is this the end of growth? No, says Erik Brynjolfsson — it’s simply the growing pains of a radically reorganized economy. A riveting case for why big innovations are ahead of us … if we think of computers as our teammates. Be sure to watch the opposing viewpoint from Robert Gordon.

   Erik Brynjolfsson examines the effects of information technologies on business strategy, productivity and employment.

    

 9. I call bullshit. Ten eerste zijn uitvindingen gewoon een uiting van creativiteit, met als basismateriaal: creativiteit. Weinig uitvindingen staan op zichzelf: de meeste bouwen weer verder op eerdere uitvindingen. Dus hoe meer er is uitgevonden, hoe meer we kunnen uitvinden. Dat heeft ook met onze hersens te maken. Een klap is gewoon vervelend, totdat je zo gewend bent aan een hamer dat je inziet dat een klap ook nuttig kan zijn. En dan pas kun je dat op allerlei materialen in allerlei toestanden gaan uitproberen en tenslotte leren smeden. Maar zonder hamer, hoe primitief ook, geen smeedkunst.

  Verder is onze economie niet afhankelijk van uitvindingen. Ons geldsysteem ook niet, het is gewoon broken by design. Uitvindingen kunnen het misschien iets uitstellen of valse hoop geven, maar economisch gezien heeft een uitvinding geen betekenis, anders dat er misschien even wat markten verschuiven.

  ALS geld een “medium of exchange” is en geen speculatiemiddel, zoals economen beweren, zal de economie gewoon meegroeien met de wereldbevolking. Dat noem ik geen “miezerige groei”. Als geld wel een speculatiemiddel is trouwens ook. De economie is niet geld, maar wat mensen voor elkaar doen. Er kan best een economie zonder geld bestaan, en misschien is die er in de steentijd ook geweest (kwalitatief vuursteen komt bij ons van nature niet voor bijvoorbeeld, en vroeger ook niet, maar wordt nog hier steeds veel gevonden).

 10. goh die man vindt zichzelf wel heel slim… ik lach hem nu alvast keihard uit want ik weet zeker dat er nieuwe uitvindingen zullen komen, al was het maar een Ikea meubel dat zichzelf in elkaar zet

Laat een reactie achter