De 'spookhand' bestaat uit armband en enkele onderdelen. Bron: Rekimoto lab

‘Spookhand’ maakt beginner pianovirtuoos

Japanse onderzoekers hebben een apparaatje ontwikkeld waarmee een menselijke hand uit zichzelf begint te bewegen. Een machine die een mens bestuurt dus in plaats van andersom. Onderdeel van een trend, waarin mens en machine steeds meer verweven raken…

Liefhebbers van griezelfilms kennen ongetwijfeld wel de akelige scènes waarin zijn eigen hand, bezeten door een boze geest, de held probeert te wurgen. Spookverhalen en griezelfilms zijn erg populair in Japan, dus waarschijnlijk hebben de scheppers van de ‘Possessed Hand’, onderzoekers van de universiteit van Tokyo en Sony, zich daardoor laten inspireren. Hun apparaat prikkelt met behulp van elektrische pulsen de zenuwen in de hand, zodat deze de hand kan besturen. In feite is dit effect al langer bekend: reflexen, bijvoorbeeld het terugtrekken van je hand als je je brandt, werken ook buiten de hersenen om.

PossessedHand wordt aan de onderarm vastgemaakt en geeft elektrische pulsen af om daarmee de spieren in de vingerkootjes aan te sturen. De gehele constructie bestaat uit een microcontroller (een type chip) en een tweetal armbanden die samen over 28   elektroden beschikken. Elke elektrode is gespecialiseerd in het leveren van een specifieke prikkel aan de spieren.  De 28 prikkels die de PossessedHand levert, laten de hand reflexmatig bewegen.

De 'spookhand' bestaat uit armband en enkele onderdelen. Bron: Rekimoto lab
De 'spookhand' bestaat uit armband en enkele onderdelen. Bron: Rekimoto lab

Pianospelen zonder les
Eén van de toepassingen is met de ‘spookhand’ piano te spelen. Een kwestie van de juiste spieren aansturen. Wel zullen dan ook spieren in de bovenarm moeten worden aangestuurd, immers het toetsenbord van de piano is meer dan anderhalve meter breed. Klinken als Wibi Soerjadi zal het niet, daarvoor is de motorische controle te ruw, maar een primitieve vorm van pianospelen moet te bereiken zijn. Dit is ook te bereiken met andere muziekinstrumenten of, indien nodig, het bedienen van een ingewikkeld apparaat. Zo zijn er gevallen bekend waarbij de piloot van een vliegtuig onwel werd en een passagier het moest overnemen. Een paar ‘spookhanden’ die bijvoorbeeld worden aangestuurd vanaf de verkeerstoren, bij de piloot of een passagier, zouden in dat geval levensreddend zijn. Ook voor mensen met neurologische aandoeningen, denk aan een dwarslaesie, kan deze toepassing veel bereiken.

Sinistere toepassingen
Ook zou je op die manier gevangenen onder bedwang kunnen houden. Stel dat een gevangene, bijvoorbeeld iemand die de Geliefde Leider een zakkenvullende jokkebrok heeft genoemd, hiervan wordt voorzien, dan zou bijvoorbeeld een spraakherkennende chip hemzelf elke keer dat hij de Geliefde Leider een schurk noemt, of als de bewakers zich vervelen, hem zichzelf in zijn gezicht kunnen laten slaan. of, als hij de benen neemt, hem om laten keren en terug laten lopen. Aangezien de gehele bevolking in een land als Noord-Korea gevangene is, zou je op die manier als dictator het gehele volk kunnen uitrusten. Zelfs Orwell had dit niet kunnen verzinnen.

Bron
Rekimoto Lab

1 gedachte over “‘Spookhand’ maakt beginner pianovirtuoos”

  1. Dit is een kolfje naar mijn elektrische hand, mag ik wel zeggen. Vanwege de vele, zeker onaangename confrontaties met elektrische vermogens, en wat dit met mij deed, kwam ik op de gedachte daar gebruik van te maken. Ik zal hier niet uitgebreid uitleggen hoe ik mijn eerste bedrijf opzette, maar alles bestond uit onderdelen die ik van de sloop haalde. Zo kon het gebeuren dat een stationairmotor op hol sloeg, en ik zo gauw niet wist hoe hem te stoppen. Daarop besloot ik de bougiekabel los te trekken, waarop ik zo’n drie meter in de lucht ben gesprongen. Leuk natuurlijk, de omstanders scheten en pisten gierend in hun kledij van het lachen. Daarop bedacht ik vanuit de overigens begrijpelijk, pijnlijke frustraties, vanuit mijn herinneringen, dat je met elektrische ladingen, lichamelijke spierreacties kunt geven die niemand verwacht. Ik dacht daarop aan een pak, dat elektrische-spierreflecties, zou vertalen in automatische handelingen naar de direkte omgeving. De slagkracht zou enorm zijn. Condensatoren met aangepast vermogen zouden een brekende slag uit kunnen voeren. Idiaal voor dames in nood. Er is nooit iets van gekomen, ik was te moe van al deze vijandigheid.

Laat een reactie achter