Stalen huizen kunnen ook uit gebogen vormen bestaan. Bron: American Steenspan

Stalen huis: milieuvriendelijk en goedkoop

Aluhoedjes opgelet. Staal kent een aantal opmerkelijke voordelen. Volledig ondoordringbaar voor schadelijke elektromagnetische straling, bijvoorbeeld.

Stalen huizen kunnen ook uit gebogen vormen bestaan. Bron: American Steenspan
Stalen huizen kunnen ook uit gebogen vormen bestaan. Bron: American Steenspan

Krottenwijken heten niet voor niets in het Frans bidonvilles, bliksteden. Arme mensen, vooral in de tropen, maken graag gebruik van staal omdat het een goedkoop en sterk materiaal is. Ook is staal één van de milieuvriendelijkste bouwmaterialen omdat het meer wordt hergebruikt dan welke grondstof dan ook.

De natuurlijke Kooi van Faraday die een stalen huis vormt, is ondoordringbaar voor alle golflengtes groter dan harde röntgenstraling, dus over radiosmog of afluisterapparatuur van de Illuminatie of een ander akelig gezelschap hoef je je geen zorgen meer te maken. Tenzij je er voor kiest wel openingen vrij te laten waardoor het radio- en TV signaal kan reizen.

Een stalen huis staat zeer snel overeind, een groepje vrienden kan in principe het skelet in een weekend gemonteerd hebben. Het kan indien gewenst ook weer snel afgebroken worden.

Natuurlijk kent staal ook de nodige nadelen. Zo is de thermische isolatie, voorzichtig uitgedrukt, uiterst beroerd. Vraag vluchtelingen uit Eritrea die in gloeiende staalcontainers zijn opgesloten maar. Staal zal dus goed geïsoleerd moeten worden, bijvoorbeeld met isolatieschuim of steenwol waarbij alle koudebruggen en warmtelekken moeten worden gedicht. Ook zal moeten worden voorkomen dat staal gaat roesten, bijvoorbeeld door een blok onedel opofferingsmetaal of een galvanische behandeling. Worden deze aanpassingen aangebracht, dan is er eigenlijk niets wat op de bouw- en woningmarkt het oprukkende staal kan stoppen…

Bronnen
American Steel Span
Green Steel Homes

4 gedachten over “Stalen huis: milieuvriendelijk en goedkoop”

  1. Wat een onzin weer. Staalskeletbouw word al zeker 70 jaar wereldwijd toegepast, maar bouwen in zeker niet iets wat je ‘even’ met een paar vrienden in je vrije weekend doet. bovendien is het argument van de elektromagnetische straling ook onzin. Door het vele staal in je woning ‘absorbeer’ je juist veel straling war je anders niets van zou merken, kijk naar de antenne van je radio. Ook geeft het staal zelf een (electro)magnetisch veld. Wil je stralingsvrij wonen, is een houten woning een veel beter idee. Dit is sneller, goedkoper, vele malen duurzamer, en het isoleerd.

Laat een reactie achter