Video: de nanoprinter

Atomen zijn precies legoblokjes. Er zijn ongever negentig niet-radioactieve soorten, die, op de juiste wijze aan elkaar geplakt, alles in deze wereld kunnen vormen. 3D printers zijn de voorloper van wat pas echt spectaculaire mogelijkheden biedt: de nanoprinter. Eric K. Drexler, de visionaire denker die de grondslag legde voor nanotechnologie als begrip, visualiseerde in samenwerking met een filmstudio hoe dit apparaat van de toekomst er uit gaat zien.

Overal ter wereld zijn technici al bezig om alle tussenstappen die hierin worden getoond, realiteit te maken. De atomen willen wel, als we ze maar op de juiste plaats brengen. Met deze nanopprinter kan dat in de wat verdere toekomst.

Dit kerkje is opgebouwd uit enkele miljarden losse atomen.

Dit kerkje is opgebouwd uit enkele miljarden losse atomen.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Bemoeier schreef:

    Hoe krijg je losse atomen, door zeer hoge verhitting? Of door moleculen uitelkaar te laten vallen met U.V. straling ofzo?

  2. Germen schreef:

    Inderdaad, verhitting is het makkelijkst, bijvoorbeeld in een plasmascheider. Boven plm. 2000 graden vallen zelfs de meest hardnekkige moleculen uit elkaar.
    http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/plasmascheider-lost-energie-en-grondstofprobleem-op/
    Dit kunnen we pas echt, op het moment dat we het goedkope-energievraagstuk hebben opgelost.

Geef een reactie