Video: hoe stoppen we op hol geslagen kunstmatige intelligenties?

Over hooguit dertig tot veertig jaar zijn er machines die slimmer zijn dan mensen. Hoe bereiden we ons daarom voor en hoe voorkomen we dat een op hol geslagen kunstmatige intelligentie de mens uitmoordt, zoals in de Terminator filmreeks? Michio Kaku gaat op deze vraag in en bedenkt een aantal min of meer plausibele methodes om machines uit te schakelen voordat de mensheid reddeloos verloren is…

Misschien is de beste oplossing wel: if you can’t beat them, join them. Machine zijn is zo slecht nog niet. Zo ben je onsterfelijk en is er geen gevaarlijke en pijnlijke operatie nodig als er een versleten onderdeel vervangen moet worden…

5 gedachten over “Video: hoe stoppen we op hol geslagen kunstmatige intelligenties?”

 1. Inderdaad. We sleutelen nu ook al aan ons lichaam en vervangen sommige organen als ze uitvallen maar nog op een vrij grove manier. Dat zal veranderen als we op moleculair niveau, direct op celniveau, kunnen gaan werken. Per slot van rekening is een cel niets anders dan een zeer ingewikkelde machine. En of die machine of substraat nu op chemisch-biologische wijze, elektronisch-fysische wijze of een combinatie hiervan functioneert lijkt niet zo belangrijk.

 2. Je up-loaden heeft ook zijn nadelen, vooral als het door hogerhand (verplicht) wordt gedaan, om ons te onderdrukken en gehoorzaam te zijn aan hun. Denk maar aan onze huidige crisis. Waar de 1% zich schuldig aanmaakt.

 3. Het grote probleem is dat de mensheid wel een veel ontwikkelder techniek heeft, maar dat het egobewustzijn van de mensheid hetzelfde is gebleven.
  Het is alsof je een kind een atoombom geeft.
  Dit moet op een gegeven moment fout gaan.
  De enige hoop is dat er verstandige machines komen die ervoor zorgen dat de mensheid zichzelf niet kan vernietigen. Of dat zo zal gebeuren is twijfelachtig, want het kunnen natuurlijk ook een soort terminators worden en dan komen we van de regen in de drup…..

  Iets anders. Uploaden is onzinnig. Stel je gaat alle patronen die zich in je hersenen bevinden uploaden. Wat er dan gebeurt is dat je een soort copy van je hersenpatronen maakt. Het origineel blijft in principe bestaan en gaat op een gegeven moment gewoon dood.
  Waarom zou het zinvol zijn om je menselijke verstand compleet met alle trauma’s, disfunctionele patronen, egobewustzijn e.d. up te loaden? Het is beter om de machine uit te rusten met een beter programma lijkt me.

  1. Los van deze wel erg hypothetische discussie sla je de spijker op zijn kop. Men noemt dit wel de ‘split brain theory. Via een internet zoekmachine is hier meer over te vinden.

Laat een reactie achter