Video: Monsanto, multinational met twee gezichten

In het kader van de Monsanto Video Revolt die plaatsvond op 24 juli 2013 maakte we Are Change Rotterdam deze mini-docu. Eerder dit jaar, op 25 mei, versloeg We Are Change Rotterdam de March Against Monsanto bij Monsanto in Bergschenhoek, eerder wel bekend als De Ruiter zaden.

Wereldwijd demonstreerden toen zo’n twee miljoen burgers tegen deze multinational. De March heeft het onderwerp Monsanto iets meer onder de aandacht gebracht van het grote publiek maar volgens sommigen nog niet genoeg. Wat het in elk geval wel heeft gedaan: het heeft critici van Monsanto dichter bij elkaar gebracht.

Een aantal mensen kreeg het idee om het internet een overload aan Monsanto te geven, zodat niemand het voor velen onzichtbare probleem Monsanto meer zou kunnen missen.

Monsanto presenteert zichzelf juist als een bedrijf dat toegewijd is aan duurzame landbouw. Volgens Monsanto helpen de door de omstreden multinational ontwikkelde zaden en pesticiden om oogsten te vergroten terwijl het watergebruik en andere inputs dalen. Zoals in dit door Monsanto geproduceerde filmpje, gericht op boeren.

Volgens Monsanto is de door het bedrijf gehanteerde strategie van genetische manipulatie en grootschalige inzet van pesticiden de enige manier om de wereld te voeden.

11 gedachten over “Video: Monsanto, multinational met twee gezichten”

  1. Zo zie je maar dat vooruitgang niet altijd verbetering is. Ik krijg van dat filmpje met die reactorvat/reageerbuisgroente geen honger in ieder geval. Dus voor mij hoeven ze niet 2x zo veel te produceren.
    Ik heb nog nooit van een bedrijf gehoord dat van zichzelf zei dat ze slechte producten maken, verkeerd beleid voeren, een destructieve visie hebben, slecht voor het milieu zijn of mensen corrumperen. Zeker niet bij multinationals waar ook mensen met de beste bedoelingen werken. Dus een zelfreinigende werking hoeven we van deze kolos niet te verwachten.
    Ontstaan in een periode van industrialisatie en product optimalisatie is hun eigen groei wel logisch te verklaren. Nu zijn ze te groot en imperialistisch om kleinschalig aan te pakken wanneer dat nodig of terecht is.
    Gesteld dat biologische teelt een betere wereldwijde aanpak is, hoe groei je dan hier naartoe zonder problemen voor de voedselvoorziening (omschakeling kost productie) , de economie (financiële verwevenheid met boeren, financieringen, landbouweconomiën, contractuele verplichtingen),
    Daarnaast wordt internatinaal beleid vaak bepaald door de politiek die sterk onder invloed staat van lobbygroepen die financieel daadkrachtig zijn. Dus niet door op sandalen lopende vegatariers met de beste bedoelingen.
    Dus waar wachten we op? Een gebeurtenis die alles anders doet zijn? Uitsterven van de bijen? Massale sterfte van bepaald leven door het doorkweken van perfectie en dus kwetsbaarheid?
    Of zal Monsanto als revolutionair bedrijf nieuwe technieken vinden die een fusion met biologische teelt zijn. Computers maken steeds complexere werkwijzen mogelijk tenslotte. Dus na een periode van gelijkstellen en onder dwang brengen is er misschien wat meer gecontroleerde spontaniteit en diversiteit mogelijk.
    De vraag is natuurlijk hoe visionair Monsanto zelf is en of zij gestuurd wordt door boekhoudende aandeelhouders of investeerders die goed naar hun kinderen luisteren.

  2. Voor de mensen die zich wat verder willen verdiepen in Monsanto hier een aantal documentaires:

    The World According to Monsanto  (met Nederlandse ondertitels)
    http://www.youtube.com/watch?v=fONUvkPPMGY 

    Seeds of Death
    http://www.youtube.com/watch?v=eUd9rRSLY4A 

    Bitter Seeds (over India en de zelfmoordgolf boeren in India) in 7 delen
    http://www.youtube.com/watch?v=i1g41ZDXt1I&list=PLqG4WbEvb63nl49QZEGlgmvCdeo8MhClN 

    David vs. Monsanto
    http://www.youtube.com/watch?v=RUwuNR42qP0  

    Daarna moet je wel iets leuks gaan doen want het zijn stuk voor stuk vrij confronterende documentaires. 

    Voedselvoorziening en diversiteit van goede vruchtbare zaden zou eigenlijk een nationale veiligheidsissue moeten zijn. Het is ergens bizar dat de Nederlandse overheid toelaat dat een groot bedrijf uit de VS nu verreweg de grootste controle heeft over de Nederlandse zadenmarkt. 

    Wie weet kan Nederland een aantal bedrijven terugnationaliseren en weer naar Nederlandse controle brengen en wie weet net als Peru Monsanto als bedrijf verbieden wegens een gevaar voor de volksgezondheid en inheemse biodiversiteit… 
    http://www.foodrenegade.com/peru-bans-monsanto-gmos/

    1. Ik had er al een aantal gezien Douwe ,dat zijn goede docu’s.Verder zijn er een aantal bedrijven werkzaam onder de noemer food innovators en als men verder zoekt gelieerd aan de universiteit in Wageningen,vreemde naam eigenlijk alsof natuurlijk voedsel opnieuw zou moeten worden verbeterd , maar dat slaat natuurlijk op het hele gentech gebeuren het lijkt wel een gigantisch experiment en dat alles om zich patenten toe te eigenen.En niet te vergeten de slogan higher yields.
      http://www.nfia.nl/files/publications/IFT_foodtechnology_NLSupplement_June09.pdf
      http://tedxbinnenhof.com/press_release_TEDxBinnenhof.pdf
      http://www.greenpeace.de/fileadmin/gpd/user_upload/themen/patente_auf_leben/greenpeace_ge_companies_bought_by_monsanto_eng.pdf

  3. Ja Anton maar dan de Nederlandse versie ervan , een goed iniatief .Men zou het gewoonweg moeten weigeren te gebruiken die roundup van Monsanto de gehele biodiversiteit gaat er mee aan.Eigenlijk zouden ze in het algemeen van het bestrijden/vernietigen/verdelgen af moeten stappen en het meer moeten of kunnen gaan beheersen.Mvg Jasper.

  4. de uitdaging is simpel, de aanleiding bekend: de bevolking groeit naar 9 miljard, waaronder 3 miljard grotendeels stedelijke middeninkomens. Dat zijn er nu ongeveer 1 miljard. Die arme stedelingen kunnen zichzelf niet voeden. Wie dit leest behoort vrijwel zeker tot de categorie probleemveroorzakers. De nu 5 a 6 miljard dorpelingen zijn dit niet: zij voeden zichzelf. 
    Waarmee voeden we over pakweg 20 jaar de extra 2 miljard middenklassers? Bedenk dat ze met grote zekerheid uw huidige, zo geweldige westerse levensgewoonte, zullen overnemen. 
    Deze uitdaging behoort een bron van supranationale zorg te zijn. Ik onderschrijf daarmee het voorstel van de vorige blogger.
    Monsanto? Gewoon met betere spullen wegconcurreren.

Laat een reactie achter