Het verzwegen alternatief voor de JSF

In de aanbevelingslijst van een aantal defensiedeskundigen staan maar drie toestellen: de omstreden JSF, de ster van de tekentafel, de Saab Gripen, en de Eurofighter, het Europese gevechtsvliegtuig. Uiteraard is de slimste oplossing drones in te zetten, maar er is voor hen die perse een bemand gevechtsvliegtuig willen, een uitstekend en veel voordeliger alternatief. Maak kennis met de Russische MiG-35.

MiG-35: lowtech, maar betere vliegeigenschappen
Defensiedeskundigen van de NAVO maken zich grote zorgen om de gevechtscapaciteiten van dit geduchte toestel. Anders dan de JSF, nu officieel F-35 Lightning II geheten, is de MiG-35 zonder storingsgevoelige electronica te bedienen. De vliegeigenschappen zijn ook veel beter. Weliswaar is de MiG-35 geen stealth toestel,. maar de waarde van stealth kan betwijfeld worden: radarinstallaties zijn in de nabije toekomst zo slim dat uit de reflectiesignalen van het stealth-toestel alsnog de werkelijke positie af te lezen is. Ook zijn er natuurlijk andere methoden om het toestel waar te nemen (optische en infraroodstraling bijvoorbeeld).

Minder dan de helft aan aanschaf- en onderhoudskosten
De JSF kost naar schatting per toestel rond de 85 miljoen dollar. De MiG-35 is een heel stuk prettiger geprijsd: rond de 35 miljoen euro. Kortom: meer dan een halvering van het budget. Ook niet verkeerd is dat de kosten per vlieguur nog niet de helft bedragen van die van de MiG-29, die vergelijkbaar is met de F-16.

Minder conflicten
Het allergrootste voordeel is nog niet benoemd. Als twee luchtmachten, zoals die van NAVO-lidstaten en de Russische, met dezelfde vliegtuigen vliegen, is de kans op verwissling zeer groot. Dit zal de behoefte aan militaire confrontaties een stuk kleiner maken. De Amerikanen zullen minder behoefte hebben de Nederlandse luchtmacht te betrekken bij onzinnige zogeheten vredesmissies. Kortom: de aanschaf van de MiG-35 in plaats van de dure en nu al achterhaalde JSF zal niet alleen voor onze schatkist een weldaad zijn, maar ook de wereldvrede bevorderen.

7 gedachten over “Het verzwegen alternatief voor de JSF”

 1. Op de website van het ministerie van defensie kun je een contactformulier invullen.
  Met vragen over het materieel voor wat wederhoor.
  Misschien hebben ze toch wel (of geen) goeie tegenargumenten.

 2. Wat ik me eigenlijk afvraag,wat is het huidige nut van deze complexe en dure jongens ? In de tijd van de koude oorlog kon ik me er nog wel wat bij voorstellen, maar gezien de huidige tijd en al de daaraan gerelateerde technieken, vind ik het een nutteloos en een verdomd duur gegeven. Net zoals al de opgeslagen atoombommen in de wereld, heeft ook zijn nut gehad in het verleden maar nu niet meer. Men is tegenwoordig in staat om veel eenvoudiger geavenceerder oorlogstuig te maken. De drones zijn hier mede een mooi voorbeeld van. Maar ja, zoals altijd het geval is met oorlogs wapens is het big bisnes. En de daar mee verbonden elitaire machten zullen dat stukje inkomen niet zo snel weggooien. Wat betreft de wereldvrede handhaven, heb ik ook zo mijn twijfels hieromtrent. oorlog voeren kan op verschillende manieren. Het wordt tijd dat de VN verschoond wordt van belangen verstrengeling, dan zijn we al een stuk op weg naar de wereldvrede. Mvg Paul.

  1. Er kan zo maar weer een imperialistische oorlogshitser zoals Hitler aan de macht komen ergens.
   Alleen zal hij dat na Hitler misschien wat subtieler voor elkaar moeten krijgen.
   En tegen die langzame drones kan de vijand zich makkelijk verdedigen denk ik.

   1. Je hebt wel een punt, kijk maar naar Mugabe in Zimbabwe. Maar tegenwoordig, ondanks dat de belangenverstrengeling wereldwijd erg groot is, kan de rest van de wereld het onder controle houden. De huidige drones, zijn in wezen maar een voorloper van dat gene wat er nog mee mogelijk is. Dus be patient. Mvg Paul.

 3. Al op mijn 14e heb ik mogen zien hoe het leger niet is bedoeld om de russen tegen te houden maar om de eigen bevolking koest te houden als er een iets te revolutionaire situatie ontstaat. Ik ben dus niet bereid om ook maar 1 cent belasting te betalen zolang deze geldverspilling doorgaat. Ook drones keur ik af. Er is maar 1 alternatief, en dat is wereldvrede, die we met slimme en zachte technieken kunnen winnen!
  Oorlog is even middeleeuws als religie. We moeten ons ook afvragen waarom overheden (=banken) opeens geld hebben zodra er oorlog is.

 4. Ja! En laten we de dijken ook niet meer ophogen en streven naar verlaging van de zeespiegel. Dat is haalbaarder dan wereldvrede. Als we dan toch de dijken willen ophogen stel ik boor dit door Chinezen te laten doen. CCCC heeft een goede reputatie: de jangtse en de gele rivier worden door dit bedrijf onderhouden. Lowtech, goedkoop en goed genoeg.

Laat een reactie achter