Video: nanodeeltjes groeien ineen tot grotere structuren

De atomen willen wel, maar structuren op nanoschaal bouwen is extreem lastig. Een oplossing voor dit technische probleem is bijvoorbeeld te kiezen voor nanostructuren die zichzelf in elkaar zetten. Overal ter wereld wordt dan ook onderzoek gedaan naar deze techniek.

Het Amerikaanse Argonne National Lab heeft deze video gemaakt van nano-gouddeeltjes die zichzelf in elkaar zetten tot grotere, van tevoren geplande structuren.

Deze techniek maakt gebruik van blaasjes met gouddeeltjes, omgeven door een positief geladen coating. Deze worden bestraald met elektronen, die door hun negatieve lading aangetrokken worden door de blaasjes. Hierdoor werd de ladingverdeling van de nanodeeltjes meer neutraal en begonnen ze elkaar aan te trekken. het resultaat is de vorming van ketens, die wel wat weghebben van polymeerketens in de chemie. Dit is voor het eerst dat het real-time gedrag van nanodeeltjes kon worden gevolgd.

Bron:
Yuzi Liu et al., In Situ Visualization of Self-Assembly of Charged Gold Nanoparticles, Journal of the American Chemical Society, 2013, DOI: 10.1021/ja312620e

via Kurzweil Accellerating Intelligence

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Bemoeier schreef:

  Dus dan krijgen we 3d printers met een elektronen print kop met nanodeeltjes als inkt ?

 2. paul-r schreef:

  Beste Germen en Douwe, ik heb jullie een @mail gestuurd via info@visionair.nl Mvg Paul.

 3. antares schreef:

  Denk dat het misschien op deze manier mogelijk zou kunnen zijn, om ook nano koolstofdraden te vervaardigen.

 4. paul-r schreef:

  Beste Douwe en Visionairen, het is onderhand 03.30 uur. Niet slapen, maar wel veel denken. De uitslag van dit denken is als volgt: Dit hoofdstuk en Pedofilie, is mi geen visionair begrip meer, maar een obsessief begrip geworden, het heeft niets meer van doen met de instellingen, waar visionair uit bestaat. Ik kom mede tot de conclusie, dat ik de hand in eigen boezem moet steken. Bij deze wil ik hiervoor een ieder mijn excuses aanbieden. Ik ben te ver gegaan. Wat weer het gevolg heeft, dat ik besloten heb om visionair te verlaten. Bij deze wil ik ook een ieder voor zijn/haar geduld bedanken en zeer zeker ook voor de leringen die ik heb opgedaan. Germen, wil je zo vriendelijk zijn om Pedofilie 1, 2, 3 uit het Forumpost te verwijderen. Zelf kan ik het niet, dus bij deze vriendelijk, doch dringend. Voor een Ieder een vriendelijke groet. Paul.

Geef een reactie