De onstopbare opkomst van de cooperatieve economie

In deze TED talk een mooi verhaal over hoe de opkomst van de cooperatieve economie niet meer is tegen te houden v0lgens de spreker.

http://www.tedxlausanne.org. Shane is a REconomist, entrepreneur, environmentalist and dreamer. He left the UK at 17 to discover the world, without money, direction or date of return — just a fascination for big questions like “is a better world possible?” 20 years later, his current work with the Transition Network’s REconomy Project (http://www.reconomy.org) exposes him to the rise of the new economy and a possible answer.

In his talk, Shane explores the rise of seemingly unrelated new economic trends that are global enough in scale and are evolving at such a rate that they could trigger a positive economic systemic shift. Cooperatives provide 100 million jobs worldwide, 20% more than multinational enterprises. Online collaboration techniques (open source and peer-to-peer systems) — are spreading. Niche groups experimenting with cooperation-based economics are outperforming competition-based enterprises.

At a time when mainstream confidence in the old economy is at a low Shane provides hope in a plausible and positive vision of the future based on present and credible economic trends.

Wat denken mensen hier van de mooie verhalen over een cooperatieve economie. Zijn het alleen de dwaze hippies die dit soort onzin verkondigen of moeten de eigenaars van het huidige economische systeem zich voorbereiden op andere tijden? Is er hoop aan de horizon?

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Webiste reconomy.org
-) Website transitiontowns.nl
-) Eerdere artikelen van Rachel Botsman over de cooperatieve economie

30 gedachten over “De onstopbare opkomst van de cooperatieve economie”

 1. Misschien moet er nog een keer zo’n crisis komen voordat iedereen het echt zat wordt.
  En er dan van overtuigt is dat dat maar eens geprobeerd moet worden.
  Of als deze crisis steeds maar door blijft sukkelen, of steeds erger wordt.

 2. Dat er wat in de pijlijn zit moge duidelijk zijn, weldra starten een aantal bijzondere colleges die handelen over platitudes en het verwisselen van denkkaders. Door deze verwisseling creëren we letterlijk onze eigen chaos, het vereist slechts een beetje aandacht om dat te doorzien en waarna het coöperatieve ondernemen volop kan doorstromen.

 3. ZZPers gaan hun onderlinge arbeidsongeschikheidsverzekering regelen. Mensen kopen zonnecellen, o.a. omdat geld op de bank daar met verlies staat (-2,5% inflatie, -1,2 vermogensbelasting, rekening en pasjeskosten). Daarnaast ben je dan minder afhankelijk van de kolenboer. Ik ken iemand die heeft een bedrijfspand gekocht met crowdfunding. Mensen koken voor elkaar als het even niet gaat. Mensen zoeken alternatieve geneesmiddelen, gaan ze zelf produceren. Vincent Dekker, de zonnecellencolumnist, gaat nu ook in glasvezel met een collectief. Thuiszorgers zijn het zat, dat urenschema en beginnen voor zichzelf met een collectiefje. We zijn nu met 1 miljoen ZZPers in NL. Gezamelijke groentetuinen zijn in opkomst, eigen webwinkels. de negenstraatjes doet gezamelijke marketing met behulp van 2 dames die de website draaien. Mensen zoeken naar hun eigen religie en psychische hulp bij elkaar en soms in kleine groepen.
   
  Ondertussen probeert de EU zadenhandel te reguleren voor Monsanto, BP probeert de vernietigende werking van cooreit te verdoezelen, Fukushima stort in, zonder krantenbericht. Een hele delegatie politici probeert de schade rond Demmink te beperken deze week door naar de V.S. te reizen -niets gelezen in de SMS-, illegalen zijn strafbaar, zonne-energie aan de buren verkopen mag niet meer, kruiden mogen niet als genezend aangeprezen worden. Weer een poging een dodelijke griep te verkopen komt eraan, maar zal ook mislukken. We krijgen door dat er niets klopt van Boston, Sandy Hook 7/7 9/11 etc. De goudprijs wordt naar beneden gemanipuleerd maar er is niets meer te koop voor straks als de euro valt. De kerk probeert de schone schijn op te houden maar ook katholieken hebben twijfels bij hun grote instituut.
   
  Tegen de klippen op proberen the powers that where nog invloed uit te oefenen, maar je ziet ze gewoon omvallen. Ze moeten ook gestopt worden, maar haat ze niet meer. Heb compassie. Het is gedaan. 

  1. Joris, de geschiedenis bewijst wat anders…

   Echte revoluties laten meestal bloed vloeien…
   De USSR viel dan zonder bloedvergieten maar net als Brazilië was het er altijd al crisis…
   En mede daardoor is er cohesie tussen de mensen aldaar.
   http://www.resilience.org/stories/2006-12-04/closing-collapse-gap-ussr-was-better-prepared-collapse-us
   In de USA-EU is die noaberschap er vrijwel niet. Werkelijk alles is afhankelijk van olie, vervoer en continue onderhoud. Iedereen is op zichzelf. Allemaal in ons ivoren torentje…
   Tevens zijn er teveel mensen op elkaar gepakt. En er is straks geen energie meer om alles draaiende te houden. Vergeet het Joris… Latijns Amerika is de plek met de beste kansen vanwege perfect klimaat (overvloedige neerslag, jaar door aangename temperatuur en plenty vruchtbare grond) en nog redelijke geringe bevolkingsomvang in vergelijking met bijv. Europa…
   Tickets zijn nu nog beschikbaar…

   Alternatief is team vormen en wapens inslaan, zowel korte als lange afstandswapens en vooral veel munitie. Dat laatste is ook altijd nog een goed ruilmiddel. Met ‘point blank’ is elk probleem opgelost getuige het relaas op onderstaande website……….
   http://sovietoutpost.revdisk.org/?p=72

   Jongeluy…

 4. Wat ik soms mis in heel dit gebeuren is een correcte evolutionaire positionering, vaak worden mensen meegezogen in chaos zonder goed en wel te weten waarom dat zo is. Ik deel deze mening met Jean-Paul Close, grondlegger van de sustainocratie en met wie ik een uiterst boeiende samenwerking opbouw. Onderhavig een en ander over onze evolutionaire positionering en de verschillende sceneraio’s die we kunnen/mogen verwachten.
   
   
  Deze proloog biedt u een collage uit het werk van Ervin Laszlo, we hebben getracht een samenhangend geheel te vinden dat u chronologisch kan lezen, zo ook kan u de afzonderlijke delen lezen, elk stuk heeft z’n intrinsieke waarde. Gemakshalve hebben we deze proloog ook in pdf formaat (11 blz) opgemaakt, in functie van onze sustainocratische doelstelling mag/kan dit vrij verspreid worden. In het beste geval kan ook u mensen warm maken voor het STIR project, wij kiezen alvast voor het positieve scenario. (lees meer)

  1. Dit lijkt me een interessant initiatief. De naam sustainocratie valt me hierbij op. Wat blijkbaar een samenvoeging of samensmelting is van de woorden ‘democratie’ en sustainability (Nederlands: duurzaamheid) is. Ik blijf er overigens bij dat de boodschap te moeilijk gecommuniceerd wordt.

   1. Die boodschap wordt zo gebracht om ook het intellect hierbij te betrekken, in de colleges hebben we het over bakstenen en cement. We ontmantelen het volledige financiële systeem om er dan de dingen uit te gooien die we niet meer nodig hebben, zal veel makkelijker gaan dan ermee te blijven worstelen. De grondslag is wetenschappelijk, het resultaat menselijk, zo eenvoudig is het uiteindelijk. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken maar niet langer vanuit geldgedrevenheid, dat is een balk in het oog voor elke ware progressie.

    1. In mijn optiek zijn de teksten duidelijk voor een klein intellectueel publiek geschreven. Ik weet niet of dit bewust gebeurd is, maar dat is het wel het geval in mijn beleving. Als het de bedoeling is om iedereen uit te nodigen, zullen de teksten dan ook meer aan de doelgroep worden aangepast. Maar dat is mijn bescheiden mening.    

    2. Misschien zit er iets anders in de teksten, een soort van open geheim dat niet gezien wordt zonder ze echt te bestuderen. In onze kant en klaar maatschappij is het natuurlijk nooit goed, als we zeggen dat je gewoon geld kan drukken en er geen probleem is, dan begrijpt geen kat dat. Dat is dan wel eenvoudig maar wordt  helemaal niet begrepen, toch is dat economisch gezien zo wel. Misschien is het handiger om er een vraag bij te stellen, ik weet niet welk stuk je niet begrijpt, kan er dan ook geen extra duiding bij geven.   

    3. Bedankt voor de reacties. Als ik meer tijd heb, zal ik het doornemen en eventueel erop terugkomen.  

  2. Prosument, het is vrij simpel. Vrijwel niemand op zogenaamd autisten na gebruikt zijn eigen brein op zelfstandige wijze.
   Dat komt deels door het fokprogramma van het Vaticaan op volgzame lieden. Duizenden jaren onderdrukking door die mijters van elke vooruitgang, onderwijs wat alleen gericht is op productieslaven en slechte voeding (te weinig eiwit en goede vetten e.d.). Mensen in Latijns Amerika ontberen dan wel educatie maar ze zijn veel vrijer van geest en veel meer open minded (voor de niet schoolse informatie) en vooral niet naief. Een Braziliaan heeft schijt aan autoriteit.
   Jullie moeten masaal uit de matrix stappen en dat zie ik pas gebeuren nadat de ‘shit’ de ‘fan’ heeft ‘gehit’…

   1. Zit iets in, het laatste dat ik van het Vaticaanse economieland hoorde was dat we meer kinderen moeten maken om de vergrijzing te kunnen betalen. Ik dacht eerst dat het een grapje was maar dat bleek niet te zijn. Nu zijn er alternatieven, dat is het goede nieuws.

 5. Beste Douwe en Visionairen, het is onderhand 03.30 uur. Niet slapen, maar wel veel denken. De uitslag van dit denken is als volgt: Dit hoofdstuk en Pedofilie, is mi geen visionair begrip meer, maar een obsessief begrip geworden, het heeft niets meer van doen met de instellingen, waar visionair uit bestaat. Ik kom mede tot de conclusie, dat ik de hand in eigen boezem moet steken. Bij deze wil ik hiervoor een ieder mijn excuses aanbieden. Ik ben te ver gegaan. Wat weer het gevolg heeft, dat ik besloten heb om visionair te verlaten. Bij deze wil ik ook een ieder voor zijn/haar geduld bedanken en zeer zeker ook voor de leringen die ik heb opgedaan. Germen, wil je zo vriendelijk zijn om Pedofilie 1, 2, 3 uit het Forumpost te verwijderen. Zelf kan ik het niet, dus bij deze vriendelijk, doch dringend. Voor een Ieder een vriendelijke groet. Paul.

  1. Jammer te horen Paul, ik ben het wel eens dat het geen Visionair element is, en dat is afhankelijk van hoe Visionair zich profileren. Ofwel is dat het voorspellen van (1) negatieve scenario’s in het verlengde van vandaag, ofwel (2) positieve scenario’s vertrekkend van dezelfde malaise. Ik kies resoluut voor positieve scenario’s en hierin m’n maatschappelijek verantwoordelijkheid. Dit is een persoonlijke keuze waarvan ik hoop dat meerderen ze willen volgen, alleen roepen in de woestijn zal niets bijdragen aan een menselijker wereld, met veel meer wordt dat verhaal anders. Tenslotte zijn we het zelf die deze wereld creëren, er is echt geen gebrek aan alternatieven en informatie, de vraag stelt zich of we deze malaise willen bekrachtigen door niets te doen dan wel iets te doen. Wat het ook zij, er is dan op z’n minst deze intentieverklaring, het hoe komt hierna. Dit is slechts een uitnodiging tot een nieuwe wereld, vandaag visionair, morgen realiteit. Ik heb die keuze gemaakt omdat ik al die miserie kotsbeu ben, het is niet meer dan dat, ook niet minder.  Veel succes Paul, we komen elkaar beslist nog tegen, tafelen in Rome :)

  2. Paul, visionairen plachten een bredere blik te hebben dan doorsnee mensen. Dat hierbij weleens over een grens gegaan wordt, hoort daarbij. Welke onderwerpen hierbij taboe zijn is een persoonlijke voorkeur. Visionair.nl is een open platform en je bijdrage daaraan wordt gewaardeerd. Net als jij twijfel ik ook weleens over de nut van mijn eigen bijdrage, maar zie het als ontwikkeling die we samen maken op deze aardkloot. Daar maken we we allemaal een onderdeel vanuit, klein of groot.

  3. Hoi Visionairtjes,
   Omdat ik visionair nog niet zo lang bezoek en ook niet altijd de tijd heb de wachttijden voor visionair op mijn computer uit te zitten, weet ik helemaal niet waar dit over gaat.
   Ik kan alleen maar zeggen dat ik visionair erg waardeer. Hoe knap hoe jullie allemaal naar elkaar luisteren en serieus op elkaar ingaan. En dat op prettige wijze, zonder zo’n open riool te worden die op veel andere fora stromen. En dat jullie wijze van discussieren het bestaande wetenschapsparadigma al opengooit, nl het erkennen dat “the story is local” zelfs invullen met waar je persoonlijk staat. Dat bewustzijn dat, wat ik wetenschappelijk observeer, beinvloed wordt door het instrument dat ik gebruik en dus ook mijn mens en wereldvisie. Ook jullie vermogen het onderwerp in je handen te nemen en het dan te draaien en het van verschillende kanten/instrumenten te bekijken ervaar ik echt als iets van de nieuwe tijd.
   Dat is voor mij juist de lerende omgeving. Je leert pas wat als je tegenstrijdige info hebt. Een van de belangrijkste kenmerken van een lerende omgeving is het recht fouten te maken. Daarom is het ook zo erg als docenten niet het verschil weten tussen toetsen die je feedback moeten geven over waar je lacunes nog zitten en toetsen die meten of je een bepaald niveau hebt bereikt.
   Hier op visionair zijn er alleen toetsen van de eerste soort. Dus wees vrij te denken. Van je eigen fouten leer je het meest.
   Paul-r ik wens je liefde en wijsheid bij je besluiten. inge

 6. Paul-r,
  Net zoals Prosument zegt: kun je er geen visionaire draai aan geven? Jouw belangstellingen liggen ook op het gebied van levensverhalen zoals bij Mijn Geheim.nl, maar de reacties daar lijken soms te komen uit een vrouwengevangenis oid. Daar heb ik soms geen zin in, omdat ik mij ook kwetsbaar wil kunnen opstellen. Maar een onderwerp als pedofilie kun je ook wetenschappelijk benaderen. Ik heb jouw stukjes nog niet gelezen en zou het jammer vinden als je het laat verwijderen, ik heb de laatste tijd niet zoveel tijd om te lezen.

 7. @Paul R
   
  Lekker even depri ziende het verdriet van de jeugd, zij die de lasten hebben overleefd moeten wel verder en een plek zoeken (vinden) waar het rustig is zonder de druk van de overmacht waarmee zij toen in contact zijn geweest. De diehards maken zich niet zo druk. Wonden genezen of je gaat er aan kapot. Het genezen doet een ieder toch zelf, soms met wat oprechte hulp van een voorbijganger. Fijne vacantie… :( na regen komt zonneschijn :)

 8. Paul, ik heb iets gemist denk ik…

  Ook ik sla in een sarcastische bui weleens “de hele porseleinkast” stuk.
  Genoeg mensen die een hekel aan mij hebben of zich in ieder geval op de kast laten jagen…
  Internet is voor velen, ook voor jou en mij een uitlaatklep.
  Mits je mensen niet persoonlijk afvalt of op andere wijze haat uitdraagt is daar niets mis mee.
  Zelfs ik balanceer af en toe op het randje met mijn cynische blik.
  Is een time out anders niet een idee?
  Ik heb ook een time out gehad zoals je weet en ben soms bewust een paar weken of zelfs maanden afwezig. Op die manier blijft de liefde groter dan de haat… ;-)
  Anyway, ik hoop je na de time out weer te mogen groeten.

  So long my friend!

 9. Beste Visionairen, een ieder bedankt voor het positieve woord. Wat ik ga doen, weet ik nog niet. In ieder geval neem ik een time out. Voor sommigen onder jullie, pedofilie, indien men het goed gelezen heeft, heb ik ook vanuit een wetenschappelijk standpunt benaderd. Dat stukje, waarin ik mijn ervaring en belevenis aangaf, is eigenlijk nooit een trauma of iets van die strekking geweest. Ik heb er alleen iets mee willen aangeven, dat ik een klein beetje weet waar ik over praat. Ik ben ook nooit gepenetreerd geweest of iets van die strekking, maar ken de mens die onderhevig is aan pedofilie. Tot slot: Wat me het meeste dwars zat, is het huidige systeem van visionair. Vergeleken met mijn begin bij visionair tm heden, zie ik het nu als een neerwaartse spiraal omlaag gaan en doet me verdriet. De mens Douwe is momenteel de enige die de boel wat aan de praat houdt. Van de nieuwe garde hoor je en lees je niet zoveel op Berny na. In mijn begin had je 4 a 5 onderwerpen per dag, nu 1 per 2 a 3 dagen. Nu kunnen daar vele redenen voor aanwezig zijn, maar mijn kinderen heb ik geleerd om duidelijkheid te verschaffen, of het nu leuk is of niet, duidelijkheid is voor mij een begrip en hoef je niet steeds te vissen naar antwoorden. 24 mei vertrekken wij naar Spanje en komen 20 Juli weer terug, dan zal de lering van dit verhaal voor mij mijn keuze worden. Maar nogmaals, mijn dank voor de lieve woorden en weet het is wederzijds. Mvg Paul.

  1. Beste Paul, speciaal voor jou plaats ik dit even hier. Zoals je weet gebeurt er achterliggend nog wel wat, deze zomer zitten we samen met een professor die nu bezig is met de nieuwe grondslagen voor een financiële ethiek. Er komen binennkort ook colleges en workshops over economische misvattingen waarin iedereen zelf kan oefenen in monetair beleid, we doen dit al spelenderwijs en is geen strijd voor nodig. De naam Herman Wijffels zegt je wellicht ook wel wat, dat zit nu in pijplijn … en nog veel meer. Ik zou zeggen, hou die spiraal aandachtig in het oog en houden contact, met dank voor alles, dat weet je wel :)  

 10. Straight, laat de rest gewoon draaien….. de spiraal gaat op het noordelijk halfrond naar de zenith en zal op het zuidelijk halfrond een eitje zijn….. Tenzij alle sterren zijn gevallen dan heeft de sterren-wiggelaar het laten afweten… Ik stak wel een lichtje op, men verwarde liefde vaker met lust en das een feit van de natuur, men kan beter voorzichtig zijn met de hoek en de winkelhaak. Daar botst ’t wel eens of ze hangen… 

Laat een reactie achter