Met de miljardeninjecties van Google en andere megacorporaties in robotproducenten is de conclusie onontkoombaar: we zullen de komende jaren gezelschap krijgen van robots. Veel robots. Niet alleen meer in fabrieken, maar ook steeds meer in huis en op plaatsen waar er veel interactie is met mensen. Sommige robotbouwers willen daarom robots bouwen met een hoog aaibaarheidsgehalte, waar mensen daadwerkelijk emotionele banden mee op kunnen bouwen. Lovotics gedoopt, zo ongeveer het ergste neologisme dat ik in mijn middelbare leven ben tegengekomen. Willen we dat wel? En is er nog wel plaats voor veel mensen als ze steeds meer weggedrukt worden door machines, ook bij intermenselijke relaties? Of moeten we robots als medeburgers verwelkomen in onze samenleving?
Guy Hoffman ontwikkelde robots die, wel, iets van de swing van jazzmuzikanten moeten overbrengen. Is hij daarin geslaagd? Oordeel zelf…
Hopelijk worden ze een goede vervanging voor psychopathische egoisten aan de top.
Zoals in het Venus project.
Misschien dat goede ervaringen met robots daar langzaam toe zullen leiden.
Ook dat is te hopen anders wordt het misschien Skynet met terminators.
En misschien dat het afhouden van een basisinkomen dan onhoudbaar en belachelijk wordt.
Maar misschien dat iedereen het op een gegeven moment toch maar te ver vind gaan.
Dus de tijd zal het leren denk ik.
Als ik kijk naar de theoretische mogelijkheden van analoge systemen, (zoals beschreven in het artikel “Rekenen met glas en licht”) en wat die ons bieden, dan loopt dit project nog ver achter in ontwikkeling. Hier wordt gebruik gemaakt van digitale computers met een AI programmering, gekoppeld aan betrekkelijk eenvoudige audio, visuele sensors en motoriek. Op zich vind ik dat een reuze knappe prestatie, maar het rekenwerk gaat gewoon nog te traag, waardoor ook de interactie wordt vertraagd tussen mens en robot. De humor die hier wordt toegepast, is een bewegende kopie, geprogrammeerd naar de karakters in animatiefilms. Moest er wel om lachen, maar veel meer dan tot een soort populaire, tijdelijke gadget trend, zal dit niet komen, denk ik. Tenminste, niet op digitale computers. De analoge rekensystemen van de toekomst, maken de meest ingewikkelde berekeningen in luttele nanoseconden. Het zal lijken of deze breinen helemaal niet hoeven leren. Hiermee werkende, vergelijkbare robots, zullen direct de juiste toetsen aanslaan, en met ongekende, correct op een situatie gerichte creativiteit reageren. Echter, ook de mens zal dan intelligenter, waardoor anders reageren, rechtstreeks gekoppeld aan de AI ontwikkelingen die er dan zijn. Ik kan eerlijk gezegd geen zekere voorspelling doen van de gevolgen daarvan. De meeste hulpmiddelen die we tot nu toe ontwikkeld hebben, hebben ons gediend zonder eigen inzicht. Straks gaat dat gebeuren met superieur inzicht, en afgestemd op de individuele behoeften. Dat lijkt mij een positieve ontwikkeling, meer kan ik er niet van maken. Terminators geloof ik niet echt in, slechts die mogelijkheid houdt ik in acht, maar dat doen velen onder ons. De op onze behoeften afgestemde AI revolutie, zal individueel fout lopende systemen effectief uit kunnen schakelen. Het systeem als geheel, (alle met ons samenwerkende systemen) zal zichzelf, en ons welzijn bewaken en beschermen. De nieuwe systemen zullen onze hersengolven kunnen lezen, (diagnostiseren) en zo vertalen wat er in ons brein gaande is. Psychopaten, agressors, en andere ongunstige afwijkingen, worden zodoende op tijd herkend en behandeld. Bang voor de toekomst ben ik niet. De ontwikkelingen van de toekomst zullen zichzelf verder zelfstandig ontwikkelen kunnen, dat zit er wel aan vast, het is nou eenmaal AI. Het is de onzekerheid over wat dat brengen zal, die de gemiddelde mens doet vrezen. Gillend in paniek wegrennen voor een auto in de straat, doen we al lang niet meer, we moeten gewoon wennen. :)Â
Wat muziek betreft is het geslaagd,al is soul geen jazz. En Germen je hebt gelijk,je zal maar een lov(e)o-tic hebben :)Taal,van evolutie naar levelutie. Om aan de gruwel te ontkomen,is tuinieren een goede afleiding.
Ook leuk voor Antares,hij stelt aibaar op prijs. Fijn weekend
http://johnsonm.com/garden-universe/encyclopedia/articles/c/computronium.html
Ik zie de ontwikkelingen met belangstelling tegemoet. Voorlopig zie ik echter in mijn directe omgeving slechts de Roomba stofzuiger als meest geavanceerde robot.
Wellicht wordt het tijd dat de nieuwe types zich niet alleen in laboratoria laten zien :)