Video’s: 3D-printers printen werkend vliegtuigje en auto kleiner dan een mensenhaar

Share Button

In deze twee video’s vinden we twee staaltjes van de mogelijkheden van 3D-printing op het gebied van microtechniek. Gegeven voldoende energie en grondstoffen, kunnen er tegen kosten van vrijwel nul onafzienbare hoeveelheden waaardevolle producten worden gefabriceerd. Produceren wordt nooit meer hetzelfde.

In de eerste video, afkomstig van de universiteit van Wenen, een kleine raceauto kleiner dan een mensenhaar. Helaas werkt deze voorzover bekend niet.

In de tweede video een vliegtuigje dat – geloof het of niet, inclusief bewegende delen – in zijn geheel uit de 3D printer is gerold.
Dit huzarenstukje staat op naam van Jim Scanlan van de Engelse universiteit van Southampton. Alleen de microchips en vermoedelijk ook de motor en accu zijn vermoedelijk niet geprint. De totale fabricage kostte een week: twee ontwerpdagen en vijf printdagen. Het team denkt dat toekomstige ontwerpen, variaties op dit ontwerp, in enkele minuten tot stand kunnen komen.

Bron:
New Scientist

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

1 reactie

  1. 3d printen schreef:

    Wel erg mooi dat vliegtuigje, knap dat ze al zoiets kunnen maken met 3d printers tegenwoordig.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger