Volgens de Amerikaanse wapenwet is dit het eerste 3d-geprinte vuurwapen, beweert maker HaveBlue.

Vuurwapen geprint met 3D-printer

Voor het eerst is iemand er in geslaagd  een werkend vuurwapen te printen. Althans: dat deel van een vuurwapen wat volgens de Amerikaanse wapenwetten iets een vuurwapen maakt. Downloaden criminelen straks hun vuurwapens?

Voornaamste technische probleem bij printen vuurwapen: de drukkamer, al opgelost door munitie
De enorme kracht van 3D-printers biedt ook voor mensen met kwade bedoelingen de nodige mogelijkheden. De meest succesvolle terroristische aanslagen worden gepleegd met vuurwapens en explosieven: de reden dat er in de meeste landen strenge wapenwetten en wetten op bezit en gebruik van explosieven bestaan. Om een vuurwapen te fabriceren moet het belangrijkste deel van het vuurwapen, de plek waar de explosie plaatsvindt die de kogel op het doel afvuurt, bestand zijn tegen de zeer hoge gasdruk. 3D-printers werken doorgaans met thermoplastische plastics, plastics die smelten bij temperaturen tussen de 100 en 200 graden. Bij de explosie van een patroon komt er een gaswolk vrij met een temperatuur rond de duizend graden of meer. Munitie bestaat uit een metalen hulsel met daarin een kogel en daarachter de explosieven. Dit betekent dat in principe dit metalen omhulsel als de drukkamer dient. In theorie zou je dus ook kogels af kunnen vuren met een plastic geweer, als de hete gassen maar op tijd kunnen ontsnappen voor ze het geweer kunnen aantasten. Plastic vuurwapens rukken overigens op – op dit moment worden er meer plastic dan metalen vuurwapens verkocht.

Volgens de Amerikaanse wapenwet is dit het eerste 3d-geprinte vuurwapen, beweert maker HaveBlue.
Volgens de Amerikaanse wapenwet is dit het eerste 3d-geprinte vuurwapen, beweert maker HaveBlue.

Werkend geprint geweer
Het lijkt erop alsof een wapenenthousiast onder de artiestennaam HaveBlue dit nu daadwerkelijk gedaan heeft. HaveBlue beschrijft hier hoe hij het onderste deel van een werkend vuurwapen uit heeft geprint en hier 200 schoten mee af heeft gevuurd. Er zijn op internet ook meerdere ontwerpen in omloop die op een 3D printer in een vuurwapen kunnen worden omgezet. Voorlopig experimenteerde HaveBlue alleen met de lichte .22 munitie, maar in principe zou bij een steviger constructie 0ok zwaardere munitie kunnen worden afgevuurd.

Wapencontrole nu zinloos geworden: munitie?
In feite wordt het belang van vuurwapens overschat. Een vuurwapen is slechts een soort transportmechanisme waarmee patronen worden klaargezet en geactiveerd. Het werkelijke probleem is munitie. Heeft een crimineel of terrorist eenmaal munitie in handen, dan is het voor de crimineel vrij eenvoudig om hier een wapen bij te fabriceren, bijvoorbeeld met behulp van een draaibank of, nu, een 3D printer. Het is denk ik daarom maar op één manier mogelijk om de verspreiding van vuurwapens tegen te gaan: munitie streng controleren. In feite zou elke doos met patronen uitgerust moeten worden met per patroon een unieke microcode en moeten klanten die munitie kopen, zich identificeren met een paspoort. Uiteraard mogen alleen personen die een wapenvergunning hebben, patronen kopen. Op die manier kan iedere al dan niet afgevuurde patroon geïdentificeerd worden. Dit is een regeling die het liefst wereldwijd, maar in ieder geval in de EU en andere delen van de Europese Economische Ruimte ingevoerd moet worden.

Lees ook
Video: toekomstige criminaliteit en terrorisme

20 gedachten over “Vuurwapen geprint met 3D-printer”

 1. @nutter
  dat gevoel had ik van de week ook over software die hartslag kan detecteren, leuk voor een hoop goede dingen maar in verkeerde handen ontzettend gevaarlijk. NEt zoals dit, als mensen hun eigen wapens kunnen printen hebben ze alleen nog munitie nodig en ook dit is zelf te maken.
  Maar het probleem zijn niet de wapens maar de mens zelf helaas is de conclusie. Zolang de mens uit zijn eigen ik/ego blijft denken ipv een gezamelijk gedachtengoed zal het nooit goed komen.

 2. Als iedere volwassene nu een wapen heeft, buiten bereik van kinderen ;), is het weer eerlijk verdeeld. Mensen met wapen weten dat ze eerst een beheerste conflictoplossing moeten proberen, en dat ze net zoveel kans hebben door een wapen te overlijden als die ander, die bovendien gesteund wordt door omstanders. In Zwitzerland is al een dergelijke ideale situatie, en de criminaliteitcijfers zijn zeer laag! En voor Christenen die zich dan tenminste kunnen verdedigen of vergelden voor mijn part, en voor wie dat nu onmogelijk is.

 3. Er zijn twee series op Discovery te zien, ” Son of a gun” en “Gunsmoke”. Het zijn familiebedrijven, die niet vergelijkbaar zijn met wat wij als de grote boosdoeners beschouwen. Veel wordt daar zelf gemaakt, van een blok hoogkwalitatief wapenstaal wordt bijvoorbeeld een compleet werkend pistool vervaardigd. Ook andere, grotere zaken natuurlijk, waar men met respect en veel kennis van zaken mee moet leren omgaan. Die wapens kun je alleen kopen met een officiële verklaring van goedgedrag en geestelijke gezondheidsverklaring. In de omgeving van deze bedrijven is wapenhandel vanzelfsprekend, omdat de farmers daar met levensgevaarlijke roofdieren geconfronteerd worden. Men is daar van kleins af aan al mee opgegroeid, heel gewoon voor hen dus in die omgeving. In onze omgeving echter, tref je geen roofdieren, maar wel een rijk mengsel van culturen en half of niet geïntegreerden in onze samen leving. Velen waren voorheen vluchtelingen, uit een samenleving met extreem geweld. Slecht voorbeeld doet helaas ook volgen, en dat zouden we gaan merken als de wapenhandel hier wordt versoepeld. Ik ben het wel met Julie eens, dat een wapen voor veel mensen een veiliger gevoel zal geven. Zeker als ik kijk naar hoe in o.a. parijs, de straten geblokkeerd worden met overheersing door moslims, en hoe ze zich hier zelfs op het platteland denken te moeten gedragen. Bange mensen schieten echter eerder, maar dat geldt ook voor bange inbrekers, die bijvoorbeeld weten dat je zo’n wapen in huis kunt hebben. Ik denk dat het probleem met bedreigingen en dan van twee kanten schietpartijen, hier in Nederland behoorlijk groot zal worden. Werklozen in uitzichtloze financiële situaties, begonnen vaak aan bijvoorbeeld hennepkwekerijen, welke nu opgerold worden. Ik zie steeds vaker geweldadige berovingen, plofkraken, autoinbraken, en overvallen plaatsvinden. Vraag me toch af of daar een verband is te vinden, omdat ze de alternatieven wordt ontnomen. Steeds meer ongecontroleerde straathandel in het zuiden van ons land, zoals het vroeger was, maar dan met meer geweld. Ze beroven elkaar namelijk ook, omdat ze weten dat er geld valt te halen, en niet naar de politie kunnen stappen. Ook denk ik dat het dit soort mensen zullen zijn, die van het geld dat ze op deze manier verdiend hebben, zo’n 3D printer zullen aanschaffen. Daarmee geef je de wapenhandel weer een flinke zet, want ook wapens kun je verkopen. Volgens mij krijg je met het beleid dat hier gevoerd wordt, straks steeds meer kogels om je oren, want criminelen zoeken een uitweg uit hun malaise. Vergelijk het maar met de drooglegging in Amerika destijds, wat een ellende heeft dat veroorzaakt. 

   1. Dat zou niet alleen de te hoge prijs zijn die er voor betaald moet worden, maar ook juist een nieuwe handel op gang brengen in gesmokkelde programmadragers. USB’s, maar ook andere informatiedragers worden dan bijvoorbeeld uit amerika gestuurde hot items, waar weinig tegen te beginnen valt.

 4. wisten jullie wel dat je werkende vuurwapens in huis mag hebben in nl zonder vergunning zolang deze van voor 1940 zijn?
  deze hoeven niet onklaar gemaakt te zijn dus.
  munitie mag men dan wel niet voorhanden hebben zonder vergunning

  1. Had ik geen idee van, maar je begrijpt natuurlijk wel dat dit nieuws, de handel vanuit Belgie op gang kan brengen. Overigens heb ik tijdens mijn oppasvakantie wel een orgineel vuursteenpistool in handen gehad. Dat heb ik overgedaan aan een dame, die het voor haar zoontje van 12 had willen kopen. Tsja, welke knul van twaalf jaar heeft nou een echt piratenpistool dacht ik zo, en bovendien was het mechanisme onherstelbaar aangetast door roest.

 5. Leuk artikel!
  Als je een nederland een wapen en minutie wil kopen op de zwarte markt, is dit niet zo heel moeilijk. Maar toch wordt in NL weinig geschoten met vuurwapens i.r.t. andere landen. Vandaar, dat ik denk dat een microcode op munitie het ëventuele probleem” waarschijnlijk niet op gaat lossen en daarom ook een niet proportionele maatregel zou zijn.

 6. “Een vuurwapen is slechts een soort transportmechanisme waarmee patronen worden klaargezet en geactiveerd. Het werkelijke probleem is munitie”
   
  Dit vind ik niet helemaal juist, omdat een vuurwapen ook gebruikt kan worden bij een overval om bijvoorbeeld mensen te bedreigen.

 7. Inmiddels is zelfs de eerste licentie vrijgegeven om 3D wapens te printen. 

  http://arstechnica.com/tech-policy/2013/03/3d-printed-gunmaker-now-has-federal-firearms-license-to-manufacture-deal-guns/

  / CIVILIZATION & DISCONTENTS

  3D-printed gun maker now has federal firearms license to manufacture, deal guns

  Cody Wilson has applied for an “add-on” to sell an even wider range of guns.

  On Saturday, Cody Wilson, of Defense Distributed, became an federal firearm licensee.

  On Saturday, Defense Distributed—America’s best-known group of 3D gunsmiths—announced on Facebook that its founder, Cody Wilson, now has a federal license to be a gun manufacturer and dealer. The group published a picture of the Type 7 federal firearms license (FFL) to prove it.

  “The big thing it allows me to do is that it makes me manufacture under the law—everything that manufacturers are allowed to do,” he told Ars. “I can sell some of the pieces that we’ve been making. I can do firearms transactions and transport.”

  Wilson and his colleagues have been making prototypes of guns for months now. Most recently, the group demonstrated an AR-15 semi-automatic, which is allowed under American law without a license. The legal difference now is Wilson can distribute the guns that he makes and sell them, too.

  Earlier this month Wilson told Ars that he had submitted the application to the Bureau of Alcohol, Tobacco, and Firearms (a division of the Department of Justice) back in October 2012. The process can take as little as 60 days, but in this case it took around six months.

  Currently, Wilson said he will not actually begin manufacturing and selling guns until he receives an “add-on” to his FFL, known as a Class 2 Special Occupational Taxpayer (SOT), as licensed underfederal law (PDF). This would allow him to manufacture and deal a broader range of firearms under the National Firearms Act. The Class 2 SOT would grants Wilson the ability to manufacture, for example, a fully-automatic rifle. Wilson applied for the SOT on Saturday and expects to receive approval within a few weeks.

  As a gun dealer, Wilson will also be required to keep records on all the guns he makes and sells. The group already takes in thousands of dollars monthly in donations. But with the SOT, Wilson said the group can begin selling guns to offset some of the group’s costs for printers and materials.

  “In a way it’s like we’re just beginning—I’m not going to begin until we have that SOT,” he said. “[We’re going to] sell some of the stuff we’ve already made, we’ll probably make some stuff to sell and that will be a better way of covering the prototyping.”

 8. Piet van Linden

  Voor afdreiging geschikt wellicht. Maar echt niet om mee te schieten. De huls klapt zonder support van een solide stalen kamer aan het eind van de loop, gegarandeerd uit elkaar en daar wil ik niet bij staan.
  Meer iets voor stoere zelfmoordenaars.

Laat een reactie achter