De Commodore 64 startte op in ongeveer een seconde. Bron: Wikimedia Commons.

Waarom computers vroeger beter waren dan nu

In de jaren tachtig kon je een computer opstarten en was deze direct klaar voor gebruik. Dat is nu wel anders, waar bijvoorbeeld de irritantere versies van Windows  er enkele minuten over doen om op te starten.  En zo waren er meer voordelen. Ontdek het hier.

Wellicht kunnen computerontwerpers van nu wat irritante features er af slopen en computers weer prettig en lekker snel maken.
Of is dit de prijs die we betalen voor de steeds toenemende complexiteit?

De Commodore 64 startte op in ongeveer een seconde. Bron: Wikimedia Commons.
De Commodore 64 startte op in ongeveer een seconde. Bron: Wikimedia Commons.

12 gedachten over “Waarom computers vroeger beter waren dan nu”

 1. Ik merk dat ik steeds vaker tegenkom moe te worden van allerlei, voor mij niet interessant aandoende instructies bij computer softwareprogramma’s. Ik hanteer dan ook een Windows 7 versie. Ja ik ben ouder, (58) maar dat betekent niet dat ik niet om zou kunnen gaan met Windows 10 bijvoorbeeld. Zelf ben ik nog in het gelukkige bezit van een Windows 95 versie, en een kopie van 98. Fijne programma’s waren dat, eenvoudig en praktisch in gebruik. Kom je nooit meer mee op het internet natuurlijk, maar ik kon er mee lezen en schrijven. Heb nog een oud computertje in de kelder staan, 1,6 Gig. Denk er over om hem te laden met Windows 95. Kan ik tenminste weer uit de weg met mijn Correl-Draw, en een oude printer. Beetje nostalgisch aangelegd denk ik dan; maar bijvoorbeeld mijn mobieltje geeft tenminste ook niet de hele dag met opdringerige seintjes door, dat ik alweer het tachtigste nieuwe bericht heb ontvangen. Pleur op denk ik dan, ik wil een telefoon om te bellen. Allerlei Whats-appende internet zombies op de fiets en in auto’s zie ik voorbij komen. Als automobilist moet je ze gewoon zien te ontwijken, want opletten in het verkeer doen ze gewoon niet. Ik geloof dat het voor iedereen nuttig zou zijn als mobieltjes het gewoon niet doen, als je je verplaatst als bestuurder. Fijn dat de moderne versies er zijn natuurlijk, maar wat een rust in het verkeer zou het geven als iedereen ook echt deelneemt.

 2. Ik heb ook nog een Commodore 64 in de kast staan, maar die is/was ook niet direct klaar voor gebruik.
  Hij moet eerst het halve geheugen volstampen met kernalroutines of zoiets.
  En misschien moeten auto’s verplicht verkocht worden met stoorzenders.
  Zodat je mobieltje het niet doet.
  Alleen moet dat geen effect op de radio hebben.

 3. Op zich wel een vermakelijk filmpje met terechte kritiek maar doet geen recht aan de werkelijkheid.
  Start maar eens een oude computer op, of draai er 1 via een emulator. Dat gevoel van nostalgie verdwijnt meestal na 1 minuut wel weer.

  Verder snijden een hoop argumenten ook geen hout.
  instant reboots: niet nodig want suspend resume en uptime blijft hoog zat.
  manuals: Alles staat op internet
  evolutie van graphics en games: Op zich leuk maar het ging vroeger toch echt om de game play. De huidige graphics hebben zich nu een beetje uitontwikkeld. Zie daar een nu eco systeem van onafhankelijke games die weer maken wat je wilt. (https://www.humblebundle.com/store )
  Obsolete software: Ik draai al 12 jaar een beetje dezelfde open source software die zich steeds verder ontwikkeld. Firefox, Gimp, Vim, Debian/Linux, Python, Inkscape en ga zo maar door.
  Leren programmeren en hardware: Meer dan voldoende resources beschikbaar maar ouders stimuleren dit niet. Vroeger deden ze dat ook niet maar begon je met computers en elektronica omdat je een probleem wilde oplossen. Tegenwoordig moet je die interesse zelf ontwikkelen en dan is er meer dan genoeg te vinden als je verder dan je neus kijkt. Gelukkig hebben we bij onze hackerspace een jongen die nog steeds alles uit elkaar haalt en leert. Verder weet ie ondertussen ook meer over buizen dan al z’n begeleiders bij elkaar.

  Het blijft de afweging: Wat werkt er beter, de jaren 80 toen je nog dingen kon uitvinden en er helemaal zelf voor stond, of tegenwoordig waar je moeilijk iets nieuws kan uitvinden, wel alles kan leren en ook mensen al een goede opzet hebben voor het oplossen van je probleem. Ik kies nog steeds voor het laatste.

 4. Jan Wesselink

  Functionaliteit heeft een prijs. Door alle toeters en bellen (en virus en ander soort scanners) worden Windows computers steeds trager. Mijn computers zijn 5 jaar oud, starten in 20 seconden op en kunnen nog wel 4 of 5 jaar mee op deze versie van Ubuntu linux.

 5. Yes linux is de oplossing voor trage computers. Of beter gezegd: who needs that slow moloch windows? Ik heb hier een laptop van 10 jaar oud waarvan ik het niet meer vooruit te branden xp heb afgegooid 3 jaar geleden. Met linux mint draait hij asl een tierelier en met libre office, firefox en meer vrije software kan ik alle swat ik met windows 10 kan en ook nog zonder last van virussen etc en het is gratis.. Wat wil je nog meer..

 6. Dat vroeger de consumenten computers sneller opstarten lag meer aan de kleine programmaatjes op 4 of 8 bit. Tevens was vaak maar 2 kleuren. (zo’n groenscherm) Ik heb nog een laptop die op Windows 3.11 draait met 256Kb geheugen en 4Mb harde schijf. Maar als je die aan zette kon je uitgebreid een paar bakken koffie drinken, de hond uit laten of iets dergelijks voordat je eindelijk aan de slag kon. De computers toen konden lang niet zo veel als tegenwoordig en de programma’s zijn nu vele male groter dan toen. Deze zijn niet meer te vergelijken.

Laat een reactie achter