De Helixa Shelter maakt slim gebruik van lokale hulpbronnen in de woestijn.

Wonen in een schelp in de woestijn

Een aantal studenten van de Amerikaanse architectuuropleiding Taliesin in Arizona leefde zich helemaal uit in de woestijn. Ward-Karet ontwikkelde voor minder dan duizend dollar aan materiaal deze schelpvormige schuilplaats, die een veilige plek, bescherming tegen de zon en ook een primitieve woonkamer biedt.

De Helixa Shelter maakt slim gebruik van lokale hulpbronnen in de woestijn.
De Helixa Shelter maakt slim gebruik van lokale hulpbronnen in de woestijn.

Elk jaar moet een aantal studenten van Taliesin hun ideeën in de praktijk uitvoeren met een minimaal budget in het design/build shelter program. Voor haar ontwerp gebruikte Ward-Karet zandzakken, adobe, textiel dat in parasols wordt gebruikt en restjes die op haar academie rondslingerden, want ze wilde meer ervaring krijgen met de zandzakkenmethode om huizen te bouwen, die we al eerder op Visionair beschreven. Taliesin ligt midden in de woestijn, dus ruimtegebrek is geen issue.

De vorm van de aarden hut is die van een zeeschelp, waar het zonlicht in valt als de zon net opkomt, maar de zon blokkeert als deze onaangenaam heet wordt. De zandzakken en adobe muren zorgen voor thermische massa, die overdag de warmte opzuigt en deze ’s nachts weer afstaat. De nachten in de woestijn zijn zeer koud, zodat de gemiddelde temperatuur rond de twintig graden ligt – comfortabel voor de meeste mensen.

Een afgeschermd slaapgedeelte bevindt zich in het midden van de spiraal. De grote  opening aan de voorkant biedt ruimte voor sociale activiteiten.

Zeker interessant voor vluchtelingenkampen in woestijnachtige gebieden.

2 gedachten over “Wonen in een schelp in de woestijn”

  1. Wat een goede uitvinding, brilliant in al zijn eenvoud.
    Zo benut je de al aanwezige factoren in de omgeving waar je gaat bouwen optimaal in je eigen voordeel.
    Kijk naar landen als Haiti: eindeloos wachten op hulpgelden, dat wat er niet aan de strijkstok is blijven hangen, om na de aardbeving met geimporteerde materialen noodwoningen te bouwen.
    Terwijl er met de aanwezige middelen en het klimaat ter plekke toch betere mogelijkheden moeten zijn.

    1. klopt, die zijn er ook. Helaas zijn de mensen die beslissen hoe het hulpgeld wordt verdeeld, niet de meest creatieve mensen. Behalve dan als het gaat om manieren om hun vriendjes en zichzelf te bevoordelen.

Laat een reactie achter