Zelfvoorzienend kubushuis van 3x4x3 meter

Een huis van twee verdiepingen, kleiner dan een enkele kamer. Woonruimte wordt steeds onbetaalbaarder, vooral in plaatsen met veel creatievelingen zoals in Silicon Valley. Geen wonder dat er allerlei slimme oplossingen worden bedacht om met een kleine hoeveelheid ruimte toch nog een bewoonbare en leefbare ruimte te creëren. Zoals de QB-serie, ontwikkeld aan de Engelse universiteit van Hertfordshire. Ook in het Verenigd Koninkrijk, vooral in Engeland, begint het ruimtegebrek te knellen.

Bonus is ook dat deze huizen zelfvoorzienend zijn qua energie en water. Wel zijn de prototypes getest in Sussex, wat een deel van Engeland is met een mild, zonnig zeeklimaat.
Prof Mike Page zat niet stil en heeft nu een bungalowvariant ontwikkeld: QB3. Deze variant, met een grotere vloeroppervlakte maar lager, zodat ook deze 36 kubieke meter inhoud kent, is vooral interessant voor mensen met bewegingsmoeilijkheden die geen trappen op kunnen klimmen, zoals ouderen.

Welke gemeente durft het aan en reserveert een terrein om deze kleine, compacte en ecovriendelijke huizen – en talloze andere modellen die ook in Nederland en België worden ontwikkeld – te plaatsen?


Meer info

Cube Project

4 gedachten over “Zelfvoorzienend kubushuis van 3x4x3 meter”

  1. Leuk idee.
    Maar je moet dan wel heel minimaal leven qau spullen omdat de huisjes wel heel erg klein zijn. Wel zul je denk ik flink in de kosten besparen doordat het deels zelfvoorzienend is. Zo’n huisje zal voor mensen met een minimum inkomen en of een uitkering een mooie kans zijn om toch iets te kunnen kopen ipv huren = geld over je schouder gooien.

    1. Je kan er een kelder onder maken, een groot gat graven en dan een container in laten zakken met de achterkant naar boven.
      Niet zo’n lange zeecontainer of je moet er een extra vloer in maken halverwege.

Laat een reactie achter