De Venus Atmospheric Maneouverable Platform, of VAMP, is voorgesteld als middel om de raadselachtige atmosfeer van Venus nader te onderzoeken. Bron: Northrop Grumman

Is er leven in de wolken van Venus?

Venus wordt wel de ‘evil twin’ van de aarde genoemd. Dat is niet voor niets. De dikke, zeer hete kooldioxide-atmosfeer maken het oppervlak onleefbaar. Zou het leven op Venus een toevluchtsoord hebben gevonden in de comfortabeler, hogere lagen van de atmosfeer?

Venus heeft ongeveer de afmetingen van de aarde, maar hier houden de gelijkenissen op. Miljarden jaren geleden had Venus veel weg van de aarde, met oceanen en een gematigd klimaat. Op Mars zijn overblijfselen gevonden die veel weg hebben van stromatolieten, een vorm van bacteriekolonies. Het is goed mogelijk dat dit ook op Venus het geval was. Venus raakte echter in de greep van een versterkt broeikaseffect, waardoor de oceanen droogkookten en de planeet onleefbaar werd.

De Venus Atmospheric Maneouverable Platform, of VAMP, is voorgesteld als middel om de raadselachtige atmosfeer van Venus nader te onderzoeken. Bron: Northrop Grumman
De Venus Atmospheric Maneouverable Platform, of VAMP, is voorgesteld als middel om de raadselachtige atmosfeer van Venus nader te onderzoeken. Bron: Northrop Grumman

Een dikke kooldioxide-atmosfeer, 95 maal zo dicht als de aardse atmosfeer, houdt het oppervlak in een permanent wolkendek gevangen. Het gevolg is een in het zonnestelsel verder ongekend broeikaseffect. Temperaturen op de oppervlakte van Venus bereiken tegen de 450 graden. Hoger in de atmosfeer zijn de omstandigheden leefbaarder. Op ongeveer vijftig tot zestig kilometer hoogte is de atmosferische druk en de temperatuur ongeveer gelijk aan die van de aarde. Eerder is al voorgesteld om op deze hoogte drijvende kolonies te vestigen.

Misschien zijn deze kolonies er al, denken nu enkele wetenschappers. Althans: bacteriekolonies van Venusiaanse bacteriën. In de wolkenlaag tussen 47,5 en 50,5 km hoogte zijn namelijk raadselachtige absorptiespectra aangetroffen die tot nu toe niet verklaard kunnen worden met de bekende modellen. Deze zijn gemeten in wolken, die zich geregeld uitbreiden en dan weer instorten. Dit heeft wel wat weg van algenbloei op aarde. Een groep Venus-onderzoekers ontmoette bij toeval de microbioloog Grzegorz Slowik, werkzaam aan de universiteit van Zielona Góra in Polen. Slowik ontdekte dat de absorptiespectra opmerkelijke gelijkenis vertoonden met die van aardse bacteriën. De atmosfeer van Venus op deze hoogte is rijk aan deeltjes die in drie groepen voorkomen: âˆ¼0.4–0.6 μm (mode 1), ∼2–2.8 μm (modes 2 en 2′), en ∼7.3–8 μm (mode 3). Deze deeltjes bestaan voor een groot deel uit zwavelzuur. De atmosfeer van Venus is niet erg rijk aan water, met een gemeten maximum van 200 ppm rond de equator. Omdat deze druppeltjes voor een groot deel uit zwavelzuur bestaan, zijn ze erg hygroscopisch. Dat maakt dat ze ondanks de droge atmosfeer toch niet uitdrogen.

Op aarde komen vergelijkbare deeltjes voor, die weliswaar geen zwavelzuur bevatten, maar wel een thuis bieden aan miljarden bacteriën per kubieke meter lucht. Verdund zwavelzuur lijkt een erg ongastvrije leefomgeving, maar op aarde kennen we bacteriën die het in deze omgeving uit zouden kunnen houden. Acidithiobacillus soorten, bijvoorbeeld, komen voor in zeer zure zwavelrijke metaalertsen. Opmerkelijk genoeg vertoont het absorptiespectrum van de Venusiaanse atmosfeer enige gelijkenis met dat van deze bacteriën.

Mogelijk zijn deze deeltjes dus bacteriekoloniën, en is het leven op Venus dus toch niet helemaal verdwenen. De groep onderzoekers stelt daarom voor, toekomstige Venus-expedities uit te rusten met apparatuur om direct metingen te doen aan deze atmosferische laag.

Lees ook
Zou leven op Venus kunnen bestaan?

Bron
Sanjay S. Limaye et al., Venus’ Spectral Signatures and the Potential for Life in the Clouds, Astrobiology (pre-print), 2018

6 gedachten over “Is er leven in de wolken van Venus?”

 1. Als maar interessante onderwerpen voor mij, erg jammer dat zo weinige van de eerdere intellectuele reaguurders nog mee doen aan een discussie. Bemoeier bijvoorbeeld; die heb ik altijd gewaardeerd, al leek het niet altijd zo. Vele anderen zijn gegaan in de tijd van Douwe, we weten allemaal al waarom, maar daar komen we niet verder mee. Dit beleid; om meer wetenschappelijke artikelen te publiceren werkt Germen. Jij laat zien dat jouw verstand iets doet dat nuttig is en eerlijk gezegd: Wetenschap bepaald of we het redden als mensheid of niet, de rest komt om, dat is de prijs die betaald moet worden voor evolutie. Alle leven met intelligentie als gevolg, wordt geconfronteerd met aggressie, en logischerwijzer met oppositie vanuit bepaalde onvermijdbare biologische instellingen en afwijkingen. We zitten vol fouten en dat uit zich gewoon, ook als we intelligent zijn. Dat blijft het wereldbeeld dat we hebben toch veranderen, maar één ding veranderd nooit, het wetenschapppelijk beleid en aanzicht, ten aanzien van echte wetenschap.

  1. Klopt ja; dit is ook de reden dat Einstein nee zei tegen het presidentschap van Israël. Ach, als ik met mijn artikelen niet tegen schenen schop, doe ik iets echt verkeerd. Dus heb ondertussen een dikke huid ontwikkeld lol.

   1. Ja, ik ben één bonk fascinatie voor kennis in mijn omgeving en daar buiten, dat is de werkelijkheid, daar zou ik de mensheid bewust heen willen sturen. Lol heb ik voortdurend en ondanks alle bijverschijnelen. Wordt nu bestraald om te voorkomen dat ik hersentumoren ontwikkel. De betrokken geleerden snappen absoluut niet, (soms wel) dat ik het leuk kan vinden om onder een lineaire deeltjes versneller te liggen. Die dikke huid van jou heb je verdiend. Veel plezier.

  2. Soms zet hij ook weleens een artikel op Nieuwskoerier en daar zijn er ook respectabele intellectuele reageerders.
   Maar het zijn meestal de kritische niet zo behulpzame die reageren.
   En de waardering voor mijn reacties daar is erg wisselend aan de plusjes en minnetjes te zien.
   Maar dat kan ik wel hebben want mijn ego is niet zo groot zoals je vast al weet.

 2. Als een kikker, ingevroren tot -35 graden Celsius, in de winter. In de lente ontdooid,om vervolgens weer rond te springen. Zo kan en, is er leven, bij en, op,rond Venus…….En niet alleen daar…!?

Laat een reactie achter