Solarcoin is een voorbeeld van een energie gebaseerde munt.

Cryptocurrencies zijn in feite verkapte energie-currencies

Cryptocurrencies beheersten in het jaar 2017 het nieuws. Nu de hype langzaam weg lijkt te ebben en overheden steeds fanatieker greep proberen te krijgen op het fenomeen, wordt de vraag steeds interessanter: wat wordt de toekomst van het geldverkeer?

Hoe werken cryptocurrencies in vergelijking met ‘standaard’ giraal geld?
Het belangrijkste verschil tussen cryptocurrencies en door een centrale bank uitgegeven geld is dat de uitgevende autoriteit bij cryptocurrencies decentraal is: de blockchain. Niet een centrale bank, maar de blockchain, die bestaat uit software op de computers van alle gebruikers en miners van de cryptocurrency, bepaalt dat een bepaalde valutaire eenheid ‘echt’ is. Deze cryptomunten worden doorgaans gemined (er zijn overigens enkele munten waarbij dat niet het geval is, zoals Iota). Dit minen komt neer op het creëren van nieuwe ‘coins’ door het oplossen van ingewikkelde cryptografische berekeningen, waarvoor veel computercapaciteit nodig is. Dit maakt de cryptocurrency schaars en hiermee nuttig als betaalmiddel.

Mining komt neer op energiehandel
Om einde 2017 een bitcoin te minen, was het energie-equivalent van 20 vaten olie nodig, bij een vatprijs van rond de zestig dollar, rond de duizend euro aan energie (plus, uiteraard, de aanzienlijke energie die in het maken van de chips van de mijncomputers is geïnvesteerd). [1] In feite kunnen we elke drager van waarde een energieprijs toekennen. Zo schommelt de goudprijs tussen de tien en twintig vaten olie per troy ounce (ongeveer 30 gram, de internationale eenheid waarin goud wordt verhandeld)[2]. Erg efficiënt is minen  niet. Werkelijk onvoorstelbaar grote hoeveelheden energie worden verspild aan het oplossen van verder nutteloze berekeningen. Zoals in [1] al terecht wordt opgemerkt, kost het internationale creditcardverkeer van het Visa-creditkaartnetwerk, met een veelvoud van het aantal betalingen, minder dan een veertigste van de energiebehoefte van Bitcoin.

Solarcoin is een voorbeeld van een energie gebaseerde munt.
Solarcoin is een voorbeeld van een energie gebaseerde munt.

Asset-backed currencies: de opvolger van cryptocurrencies
Geen wonder, dat steeds meer mensen nadenken over het koppelen van fysieke goederen aan cryptocurrencies. Met meer geavanceerde cryptocurrencies zoals Ethereum kan dit ook. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een kilogram rijst of een kilowattuur. Venezuela heeft de ‘petro’ in het leven geroepen, een cryptocurrency waarbij elke eenheid naar eigen zeggen gedekt wordt door een vat olie[3]. Op dit moment (april 2018) bevindt het land zich in een volkomen uit de hand lopende neerwaartse spiraal, waardoor de kansen voor dit project klein zijn, maar een stabiel land, of machtig bedrijf, zou heel goed zelf een dergelijke munteenheid kunnen creëren.

Energiebanken
Vrije, of Gibbsenergie is de universele ‘munteenheid’ van de natuur. Gibbsenergie is de energie die beschikbaar is om nuttige arbeid te verrichten. Planten leven van de vrije energie in zonlicht en zetten deze om in chemische energie. In plaats van energie te verspillen om op die manier te laten zien dat iets waardevol is, is het slimmer om die energie zélf als waardemedium te gebruiken. Vervelend aan elektriciteit is dat het vrijwel niet in grote hoeveelheden is op te slaan. Met een chemische energiedrager zoals een fossiele brandstof, of met uranium kan dat wel. Een munt van tien gram natuurlijk uranium levert in een kerncentrale rond de zeven gigajoule potentiële energie op. Bij een rendement van 30 procent is dit ongeveer twee gigajoule, of 500 kilowattuur aan elektriciteit. Een dergelijke munt zou hiermee vergelijkbaar in waarde zijn met een gouden munt van 1 gram en erg praktisch bij betalingen. [4] Centrale energiebanken zouden voorraden uranium als dekking kunnen opslaan en hiermee via een kerncentrale ‘uitbetalingen’ kunnen doen via het stroomnet. Dit kan ook met minder controversiële energiedragers, zoals koolwaterstoffen, waterstof of bijvoorbeeld aluminiumpoeder. Voordeel is dat minen wat nuttigs oplevert – namelijk energieopslag – en fraude veel lastiger is, zoals iedere piraat die een olietanker heeft proberen te verdonkeremanen je kan vertellen.

Lees ook
Energie currency

Bronnen
1. James Stafford, How many barrels of oil are needed to mine one bitcoin? – oilprice.com (2017)
2. Gold to oil ration – historical chart, macrotrends.net
3. Deutsche Welle, Venezuela’s Bitcoin: Is the cryptocurrency called ‘petro’ a damp squib? (2018)
4. Peter Lux, Energy density of uranium, 2017

 

3 gedachten over “Cryptocurrencies zijn in feite verkapte energie-currencies”

  1. Dit artikel doet de website naam eer aan :)

    Het lijkt mij een goed idee betaalmiddelen te koppelen aan energieproductie/opslag, omdat in de basis energie gebruikt kan worden voor alles wat een mens maar nodig heeft. Met goud is dit niet het geval en met het waardeloze briefpapier of nummertjes in de computer van de centrale bank ook niet.

    Het is dan wel zaak om de natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld uranium waar u het over had, eerlijk te verdelen en deze zouden geen eigendom moeten zijn van het land waar deze bron zich toevallig bevind. Anders vindt er een andere centralisatie plaats op basis van natuurlijke energiebronnen, en als men wil dat iedereen gelijke kansen krijgt moet deze ”energievaluta” gedecentraliseerd zijn en eerlijk verdeeld kunnen worden zonder conflicten te veroorzaken.

  2. Dit artikel komt heel erg neer op een artikel wat ik had geschreven genaamd geen armoede na invoering energie standaart. Op dit moment ben ik bezig met een project waarbij ik met behulp van een zelfgebouwde zonnecollector die zonlicht bundelt op en punt etherische oliën wil gaan distilleren. Etherische oliën zijn heel duur ca €0,60/ml omdat het veel energie kost om dit te ontrekken aan plantaardige biomassa zoals bijv. dennennaalden. Dit komt omdat dit met behulp van waterdamp gaat en water heeft nou eenkeer een hoog kookpunt. In feite is dit te gebruiken als een energetisch betaalmiddel vanwege de hoge waarde dichtheid

Laat een reactie achter