Culture in Decline: What Democracy?

Vers van de pers. Van de maker van The Zeitgeist films, de eerste aflevering van een serie genaamd Culture in Decline. In deze eerste aflevering gaat Peter Joseph in op de vraag waarom we eigenlijk een democracy hebben en of dit nog wel bij de tijd is. Of eigenlijk stelt hij een nog fundamentelere vraag en deze is ook terug te vinden in de titel van deze eerste aflevering: What Democracy? Kortom hebben we eigenlijk wel een echte democratie?

Uiteraard belicht hij vooral de situatie in de VS maar ook in Nederland kunnen we best eens een goed debat hebben over wat onze democratie in de praktijk nu eigenlijk voorstelt, en of hier geen betere alternatieven voor zijn te vinden.


Aanverwante artikelen:
-) Veranderingen in de maatschappij
-) Komt de internet democratie eraan?

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Xtabay schreef:

  Top!
  Ondertitelen en op scholen vertonen en laat de toekomstige hoop en glorie van onze samenleving uitleven op verder onderzoek en uitdragen van hoe zij de wereld graag zouden zien.
  En voor de massa die al redelijk zijn vertrost nog een massamediakanaal met bv. een thema-avond of -zender/kanaal waar dit soort food-for-thought wat meer kans maakt om een omslag in denken te bewerkstellig.

 2. Pieter schreef:

  Tja, het leven zou zo mooi kunnen zijn……..voor iedereen op deze aardkloot.

  • Xtabay schreef:

   Haha ja leven in Utopia is mooi, maar de illusie waarin we nu als mensheid leven en die we werkelijkheid noemen is niet bepaald om over naar huis te schrijven.
   Verandering zal, ben ik bang, toch van de jongere garde moeten komen. Van de oude meuk (waar ik zelf ook toe behoor) verwacht ik niet veel meer.

 3. Paul.R. schreef:

  Beste mensen, de film bekeken en beluisterd, geeft in mijn optiek duidelijkheid weer, dat democratie een woord is wat geen bestaansrecht heeft. In de tijd van de koude oorlog (60er jaren) had je een afspiegeling van een vrije westen en het gesloten oostblok. Dat gaf het idee weer dat er een democratie bestond.Maar als je mede naar het huidige westen kijk, dan wordt er netzoals toen in de oostblok landen, alles voor je beslist. Een mooi voorbeeld is een referendum, menig land wat hieraan wil voldoen, zal in kritisch zwaarwegende problemen nooit een referendum uitschrijven, daar ze al bij voorbaat weten wat de uitslag is. Daar men bang is om niet meer op het wereld toneel mee te kunnen spelen. M.a.w. het status gebeuren is groter en belangrijker dan de gevolgen die het met zich mee brengt. Laat duidelijk zijn, al denkt U dat uw mening telt, dan moet je dat zien als een zg zoethoudertje. Veel valt er hier aan toe te voegen, maar een goed verstaander heeft genoeg aan dit filmpje. Mvg, Paul.

Geef een reactie