Video: gevolgen van een kernoorlog

Share Button

De tweede helft van de twintigste eeuw sidderde de wereld voor de gevolgen van een kernoorlog tussen de Sovjetunie en de NAVO. En terecht: we weten door de effecten van Hiroshima en Tsjernobyl, dat nucleaire explosies in een groot gebied dood en verderf kunnen zaaien. Weliswaar zijn de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de opvolger van de Sovjetunie, Rusland, aanmerkelijk vriendelijker dan in de dagen van de koude oorlog, maar toch. Wat zou er met de aarde gebeuren als er alsnog een kernoorlog uitbreekt? Deze video, die speelt vele decennia na een verwoestende kernoorlog, gaat er op speelse, maar wetenschappelijk redelijk onderbouwde wijze op in. Tot de meligheid na de tiende minuut toeslaat tenminste.

In deze clip een wetenschappelijk wat minder verantwoorde compilatie van beelden uit films waarin scènes uit een kernoorlog voorkomen.

De clip gaat de fout in door te stellen dat de aardas kan verschuiven door kernexplosies. In feite zijn zelfs de grootste kernexplosies die door de mens opgewekt kunnen worden, daar te zwak voor.

Lees ook:
Kan er weer een nucleaire winter komen?

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

31 reacties

 1. Paul.R schreef:

  Beste mensen, als je deze filmpjes bekijkt en ondanks dat het nu niet direkt de realiteit is, maar een mogelijke scenario, wordt het mij angstig te moede. De realiteit van de ongekende kracht nucleare wapens, die zo verwoestend zijn, geeft mij de koude rillingen op deze ochtend. Maar ja, niets is de mens vreemd, er hoeft maar 1 gladiool te zijn die in een ondoordachte daad op de knop drukt en dan is het realiteit, zoals in hiroshima. Laten we hopen dat de mens nog zoveel verstand heeft om die knop te mijden. Maar ja, welke vorm van oorlog dan ook is eigenlijk niet te rechtvaardigen als je kijkt naar de gevolgen. Misschien een idee om de kinderen van de basis school hiermee te confronteren en daardoor duidelijk te maken dat oorlog niets oplost, maar door de tijd heen zich alleen maar zal herhalen. Goedemorgen iedereen, mvg Paul.

   • Leon schreef:

    Goedemorgen Paul en Julie,

    …en zoiets voor volwassenen:

    http://www.facebook.com/israellovesiran

    • Paul.R schreef:

     Beste Julie en Leon, Julie inderdaad zou zo iets zeer bruikbaar zijn en dat van Leon zou ook een stap voorwaarts kunnen zijn. Maar ik denk dat zoiets in een mondiaal gebeuren zou moeten geschieden en dan uitgevoerd moeten worden in alle talen. Eigenlijk een taak van de VN om zoiets te bewerkstelligen, maar ja zoals onderhand wel bekend is heb ik absoluut geen hoge pet op van de VN. Dus zal er een andere weg moeten worden gevonden.
     Misschien in het idee van elk wereld deel iets in overleg op te starten??
     Mvg, Paul.

    • Julie schreef:

     Paul. R., de problemen van de politiek en de economie moeten opgelost worden, want tengevolge daarvan zijn er oorlogen, problemen met vrede. Het leiderschap, handelsmogelijkheden en veiligheid van landen en werelddelen zijn kernpunten. Die lost een politiek leider niet belangeloos op (men vind zichzelf belangrijker dan de bevolking bijv.) en de bevolking ook niet in niet-democratische of militair krachtige landen.

 2. Roeland schreef:

  Eerlijk gezegd denk ik dat we klein moeten beginnen. Eerst ervoor zorgen dat kinderen elkaar niet pesten en elkaar met respect tegemoet treden.
  Daarna aandacht besteden aan wereldproblemen.
  Het is erg makkelijk om de schuld neer te leggen bij landen en regeringen. Het is veel moeilijker om in te zien dat iedere keer als we ruzie maken of whatever we exact hetzelfde doen alleen op een kleinere schaal.
  Een pester doet exact hetzelfde als een regeringsleider die op de atoomknop drukt alleen op een andere schaal. Dat inzien moet de taak van opvoeding en onderwijs zijn.

  • Paul.R schreef:

   Roeland je hebt een zeer sterk punt, je zou inderdaad met de opvoeding moeten beginnen en mede de taak van het onderwijs. Maar nog de ouders enof leraren hebben vaak geen flauw benul wat hun kinderen op straat uitvoeren, na school. Of de ouders zijn twee verdieners enof de leraren zijn denk al blij als de kinderen de school verlaten na een dag les gegeven te hebben. Het blijft een complex verhaal om het op een goede manier te kunnen regelen. Mvg, Paul.

 3. antares schreef:

  Een spreekwoord zegt, “Zo als de ouderen zingen, piepen de jongen” een ander spreekwoord zegt echter ” Jong geleerd, oud gedaan”. Goed of slecht voorbeeld doet gewoon volgen. We moeten ons daarom op het eigen geweten en denken concentreren, en een voorbeeld nemen aan het werkende geweten van anderen. ;)

 4. fustviking schreef:

  laten we elkaar niet meer pesten, te beginnen met het geïnstitutionaliseerd hersenspoelen van de jeugd op de basisschool, zodat alles goed komt … dat is dan weer wel infantiel

 5. Leon schreef:

  @ FV Kan je geen andere naam verzinnen? of is dit expres zo gekozen?

 6. antares schreef:

  Durft er waarschijnlijk niet voor uit te komen, evenals te benoemen wie hij precies bedoelt met die hippie.

 7. antares schreef:

  Gelachen om bovenstaande reacties, en verder, weg met die rare vent. Vanavond lekker achter de tuinhaard gezeten, en van ijsjes en een redelijk glas rode wijn genoten. Nu voldaan en tevreden ga ik slapen lieve medemensen.

 8. Paul.R schreef:

  Er is nog hoop voor jullie, er bestaat ook nog gebakken ijs, dus met die hitte moet dat geen probleem zijn, zie recept:
  http://www.smulweb.nl/recepten/1083720/Gebakken-ijs   Mvg, Paul.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger