De zorgkosten stijgen snel na het 65e levensjaar. Bron: RIVM [1]

Hoe bekostigen we de verzorging van ouderen?

Hoogleraar en topambtenaar Lans Bovenberg kwam met het plan om ouderen hun huis op te laten eten om zo de zorg voor gepensioneerden te laten betalen. Een voorstel dat werkelijk smeekt om misbruik. Hoe moet het dan wel?

Vergrijzende bevolking, meer zorg
Uit statistieken weten we dat de behoefte aan zorg van ouderen veel groter is dan die van jongeren[1]; zie ook grafiek. De reden is lichamelijk. Ons lichaam is er op gebouwd rond de veertig jaar mee te gaan, de gemiddelde levensduur van de mens tot relatief kort geleden[2]. Ongeveer rond dit levensjaar zijn de telomeren, de uiteinden van de chromosomen die ons DNA dragen, drastisch ingekort en schakelt ons lichaam in de spaarstand, waardoor er nauwelijks meer celdelingen plaatsvinden.

”]De zorgkosten stijgen snel na het 65e levensjaar. Bron: RIVM [1]Ook blijken mutaties, die voor een jongvolwassene de kans op overleven en voortplanting vergroten, de kans op overleven na middelbare leeftijd te verkleinen. Aan deze biologische wetmatigheid is alleen door geavanceerde gezondheidszorg te ontkomen. In een bureaucratisch gezondheidszorgsysteem als het Nederlandse, is dit een verweg gelegen ideaal.

Het plan van Bovenberg
Over het algemeen hebben Nederlanders van lage en middelbare leeftijd weinig bezittingen maar wel veel hypotheekschuld. Ouderen hebben doorgaans hun huis afbetaald.

Topambtenaar Lans Bovenberg wil jongeren in staat stellen in plaats van pensioenpremie, hun geld te steken in aflossen van hun hypotheekschuld. Hierdoor ontstaat een spaarvarken dat na de pensionering wordt geslacht. Ouderen verkopen hun huis aan een woningcorporatie en huren het vervolgens terug. Met het vrijgekomen geld kunnen de zorgkosten na het pensioen (gemiddeld 50.000 euro) worden betaald. Er zal dan weinig erfenis overblijven voor de generatie daarna (waar op zich wel wat voor te zeggen is, immers het is niet hun geld).

Misbruik ligt voor de hand
Ouderen die ik spreek vinden dit uiteraard niet een erg goed plan. Om te beginnen introduceert dit een grote bron van onzekerheid. De zorgkosten voor ouderen zijn niet te voorspellen. De ene oudere leidt een gezond en stabiel leven en overlijdt aan een hartaanval; de andere oudere kwijnt jarenlang weg onder peperdure chemotherapie of honderden uren medische zorg. Persoonlijk vind ik dit het belangrijkste bezwaar. Solidariteit op dit punt is essentieel; niemand, enkele geflipte lieden uitgezonderd, kiest vrijwillig voor een ernstige ziekte. Verder zal het ouderen er toe aanzetten op papier niets te bezitten, bijvoorbeeld door een zogeheten trust op de Kaaimaneilanden op te zetten. Een trust is een stichting, die bezittingen beheert. Deze persoon bezit op papier dus niets, maar kan wel volop genieten van zijn ‘eigendom’. Op dit moment is er wereldwijd zo’n 30-35 biljoen (dat is meer dan alle Amerikaanse en Europese staatsschulden bij elkaar) weggestopt op deze manier. Daar gaat dus het nodige bijkomen op deze manier. Ook zullen veel ouderen hun geld proberen op te maken of emigreren.

Hoe kan het dan wel?
Anders dan Bovenberg voorstelt, is het verre van onvermijdelijk dat de zorgkosten extreem stijgen. Op dit moment zijn de zorgkosten ongeveer zeventig miljard euro per jaar, plm. € 4500 per Nederlander of rond de elfduizend euro per huishouden.
Wie om zich heenkijkt ziet al de nodige verklaringen.  Peperdure scootmobielen, veel luxueuzer dan de gebruikers zelf doorgaans willen, die ook om de haverklap vervangen worden. Binnen de gezondheidszorg zijn er meer slokops: sommige (lang niet alle) nauwelijks werkzame chemotherapieën, nutteloze, overbetaalde zorgmanagers, bureaucratische ziekenhuizen, om er maar een paar te noemen.

Japan als voorbeeld
Weliswaar scoort het Nederlandse systeem veel beter dan het volkomen disfunctionele Amerikaanse systeem [4], maar in bijvoorbeeld Japan, waar het prijspeil zo’n 15% hoger ligt dan in Nederland, liggen de zorgkosten toch bijna 30% lager dan hier terwijl de prestaties veel beter zijn. In Japan is er één staatsziekenfonds, dat met meedogenloze samoerai-mentaliteit inkoopt en betalen verzekerden 30% eigen risico tot een bepaalde drempel, waarna de staat alles betaalt. Een zeer efficiënt systeem zonder marktwerking dus, dat vermoedelijk de SP zeer zal aanspreken. Wel moet de uitstekende Nederlandse huisartsenzorg behouden blijven. Zo zouden de Nederlandse zorgkosten bijna gehalveerd kunnen worden en kunnen we de vergrijzing makkelijk opvangen zonder een pluk-ze wetgeving voor bejaarde criminelen die de misdaad begaan zo oud te worden.

Bron
1. Albert Wong et al., Levensloop en zorgkosten, RIVM (2008)
2. Boldsen en Paine, The Evolution of Human Longevity from the Mesolithic to the Middle Ages:An Analysis Based on Skeletal Data, Max Planck Institut für Demografische Forschung, 2000
3. ‘Betaal de zorg, verkoop je huis’, Trouw, 2012
4. Comparing international health systems, PBS(Amerikaanse publieke omroep), 2009

54 gedachten over “Hoe bekostigen we de verzorging van ouderen?”

  1. Idd Germen, er valt nog genoeg overtollig vet weg te snijden bij de gezondheidszorg. Mijn vrouw werkt ook in een ziekenhuis als doktersassistente en daar zie je de ‘marktwerking’ in volle glorie. Pas geleden is daar een nieuwe gigantisch grote, van marmer voorziene entree gerealiseerd waar een bank nog jaloers op zou zijn. Absoluut overbodig maar daar schijnt wel budget voor te zijn.  Ondertussen word er steeds meer bezuinigd op personeel dat op zijn tandvlees lopend het eind van de dag probeert te halen. Vreemd dat er zoveel burnouts en dropouts in de gezondheidszorg zijn. Ik zal geen namen noemen maar het afdelingshoofd, een manager, van mijn vrouw komt oorspronkelijk uit het verzekeringswezen en heeft absoluut geen kaas gegeten van de medische realiteit van haar afdeling. Wel verdient ze 3 keer zoveel als de gemiddelde verpleegkundige maar heeft bij de planning en voorraadbeheer de hulp nodig van de medewerkers. Ze is wel goed in snijden in het personeelsbestand en het afwentelen van problemen op haar ondergeschikten die dan zelf de oplossingen moeten aandragen, het komt er op neer dat deze zelf de planning en interne organisatie maar zoveel mogelijk regelen, om nog een beetje normaal te kunnen werken. Gelukkig, na jarenlang zeuren bij het bestuur, word deze incompetente manager binnenkort vervangen door een meewerkend teamlid, dus goedkoper (!) dat de leiding overneemt. De vertrekkende manager, die via een bevriende relatie in het ziekenhuis is binnengekomen zal waarschijnlijk overgeplaatst worden op een andere afdeling, uiteraard zonder een cent minder salaris..

    1. Ja klopt Hannes, de casus van je vrouw vat denk ik uitstekend de fundamentele problemen in de gezondheidszorg, of Nederland in het algemeen, samen.
      Beeldvorming is belangrijker dan waarde. 
      Managers denken dat ze overal verstand van hebben en negeren technische zogenaamde details. 
      Managers en andere kletsmajoors worden zwaar overgewaardeerd vergeleken met degenen die het daadwerkelijke werk verrichten (wat weer te maken heeft met het verachten van vakmanschap).

  2. Ook het Japanse systeem zou hier falen. De zorgverlening wordt er immers niet efficiënter door en dat is nou juist de factor die zorg hier zo duur maakt. Je kunt de manier waarop zorg wordt verleend niet los zien van de mensen die de zorg verlenen. Zodra je de mensen vervangt met mensen uit een ander cultuur, heb je een ander systeem.
     
    Wat wij hier nodig hebben is veel meer ruimte voor de markt. Marktwerking zorgt ervoor dat producten en diensten goedkoper en beter worden.

      1. Ik stel ook niet dat efficiëntie alles is, maar het ontbreken van efficiëntie is wel de voornaamste oorzaak dat de zorgkosten blijven stijgen. Ik kan nu ook al voorspellen dat de overheid dat niet gaat oplossen. En al helemaal niet als een partij als de SP aan de macht komt.

        Maar ik ben heel benieuwd hoe jij denkt dat het Japanse systeem in Nederland zou kunnen functioneren, want ik zie het hier niet werken.

  3. Het zou een zegen zijn als de scootmobiel niet meer vergoed zou worden. Niet alleen levert dit veel bezuinigingen op maar het zou ook de verkeersveiligheid zeer ten goede komen.

  4. Beste mensen, als ik dit stuk zo lees dan wordt ik er absoluut niet vrolijk van. Pensioen en zorg is het thema va de jaren 80. In mijn optiek is het de politiek die hierin gefaald heeft enof gebrekkig is geweest. Va de 60er jaren is er bv door de politiek heftig gegraaid in de kas van het ABP, tot 2x aan toe. Was dit niet gebeurd dan was er nu voldoende geld aanwezig geweest voor de AOW. Zorg is door de politiek vrij gegeven met de bedoeling voor vrije markwerking, daar is totaal niets van terecht gekomen. Je mag en kan niet als politiek zijnde de fouten van die zij maken de gewone man wederom weer alles laten ophoesten. Waar zij jaren voor gewerkt hebben en een deel van hun salaris hebben afgestaan aan het rijk, dit met het vertrouwen voor de zekerheid van hun oude dag. En nu krijgen wij het kosten plaatje op ons dak etc. Elk jaar bedenken ze in den haag weer wat nieuws om de ene fout te dekken met de andere fout. Wanneer steekt de politiek eens de hand in eigen boezem. Netzoals de besluiten van de eu, in dit verband met griekenland, spanje en italie etc om geld in het potje te doen, zodat de landen die het nodig hebben er in kunnen graaien. Ten koste van onze welvaart en duur verdiende centen. Ik heb hier dan ook geen goed woord voor over om de ouderen hun huis op te laten eten, waarvoor ze in het verleden hard voor gewerkt en gespaard hebben, dat huis was voor de oude dag en niet voor jan en alleman. De politiek moet veranderen, maar niet over onze ruggen. Mvg, Paul.

  5. Lans Bovenberg Lans Bovenberg Lans Bovenberg

    Onthoud de naam van deze judas.

    Brenger van idiote en onuitvoerbare en A-sociale voorstellen.
    Hoe kan dit toch gebeuren en niemand die deze man wipt wegens incompetentie !
    We wentelen de hoge salarissen van artsen enz in de zorg en de mislukte marktwerking af op de 65plussers.
    In 1933 deden werd alles aan de Joden verweten………..
    Klinkt allemaal bekend.
    Lans is van zichzelf overtuigd en zonder schaamte.
    Vangt € 10.000 per maand als hoogleraar  eerst in USA zakken gevuld, nu hier in de SER als bijbaantje (we hebben nooit genoeg , toch?).
    Hoogleraar KUT universiteit Tilburg zegt ook al genoeg.
    Dan lees ik nog gereformeerd en Pinkster Gemeente.
    Mensen ik weet genoeg, dit zijn echt de mensen waar we het van moeten hebben.

    OOO NL wat moet er van ons worden??????

     

    1. dmv erfrecht/successie belastingen wordt al een deel afgeroomd.

      Nu dit ook nog: zorg ervoor dat er niks/weinig overblijft voor de kinderen/kleinkinderen zodat deze gewoon 40-45 uur moeten blijven werken in deze cirkel…en bij dezen ook weer hetzelfde.

      Wat Germen schrijft over trusts etc, is alleen weggelegd voor degenen die echt veel geld hebben (kost wat hoor om dat te regelen!)  

  6. voor mij wordt het alleen maar harder nodig om onze eigen (nu renteloze) gulden terug te halen! Dat was een best ding waar we elkaar lekker mee aan het werk konden houden.   Bij de euro moeten immers veel te veel afromings-, graai- en (ik zal het politiek uitdrukken) solidariteitsvereffeningsbijdragen ESM>ESB door ons worden opgebracht.
    Houden we die florijn gewoon los van Europa en geven we hem ook geen economische waarde naar buiten ons land en houden we er niet eens een boekhouding van openbaar, dan kan die gulden net zo waardevol voor de economie worden als zwart werken :-) 
    Overigens schrik ik natuurlijk ook, de grafiek beziende, van wat het in het leven houden van mensen welke eigenlijk gewoon eerlijk dood aan het gaan zijn, boven de +/- 75 jaar, (arbitrair), voor de overbodige graaimanagers van onze verzorgingsmarkt aan geld opbrengt.
     
    Jullie zullen van mij wel begrijpen dat ik lid ben van alles wat het leven als waardevol vanaf de conceptie beschermen wil. (bij de CU vanaf 4 cellen)
    Voor mij gaan we ook niet kapot aan te veel ouderen, maar aan te weinig jongeren, maar dat zal hier wel onbespreekbaar zijn. Ga ik dus ook maar niet op door.
     
    Bij ons in de kerk hoorde ik vanmorgen bij de afkondigingen, dat er eigenlijk twee oude mensen dood aan het gaan zijn aan kanker.
    Een woord overigens dat niet hardop uitgesproken wordt.
    Bij beiden is of wordt er nog gerotzooid met chemicaliën, welke slecht voor je zijn, zeer doen, niet meer werken, maar wel bijkans onbetaalbaar zijn.
    Jongens schei daar toch mee uit en wordt eerlijk, wil ik dan door de kerk roepen, maar ik ben uiteraard te netjes om dat ook te doen.
     
    Een jongentje van twee moet deze week zijn zoveelste hartoperatie ondergaan.
    Ja, daar vecht ik biddend voor mee!!
    We hebben ook nu zo’n raar reanimeerapparaat in het voorportaal hangen, met een lijst van bevoegde operators. Uitstekend voor als er kinderen in onze slotgracht zouden verdrinken, vind ik.
     
    Heb ik al wel eens verteld van die vriend van ons welke al jaren hartpatiënt was en nota bene op Hemelvaartsdag onder het zingen van  ‘dan ga ik op tot Gods altaren, tot God mijn God de Bron van vreugd’,enz., dat ook werkelijk deed?
    De zotten zijn nog een half uur bezig geweest om hem terug te willen halen, in de kerk hè!!  Dan snap je toch helemaal niks van het leven?!!

    Ik heb mij zelf (mijn pomp loopt nu precies 10 jaar op 2/3>1/2 kracht) dus opgegeven voor aanvoerder op de lijst van posthum weigeraars van die flauwe kul, als het mijn tijd zou zijn.
     
    Een van mijn zonen heeft een transplantatienier en heeft hartstikke dure medicijnen tegen afstoting volgens mij. Dat is pech bij mazzel, daar moeten we niet over zeuren, vind ik. Hij functioneert maatschappelijk uitstekend, heeft een leuk gezinnetje en is erg gelukkig (in Friesland uiteraard :)
     
    Ja, die Lans vind ik ook een eng baasje, vieze graaier ook, begrijp ik?
    Op tijd m’n huis dan maar verkopen onder voorwaarde dat mijn vrouw en ik er dan wel tot onze dood in mogen blijven wonen.
    Scheelt ook lekker in de waarde en dat gun je een jonge koper toch?
    Waarom wil die engerd eigenlijk Vestia of de banken eigenaar van mijn huis laten worden en niet aardige jonge starters?
    Altijd maar meer meer graaien. Onverzadigbaar!!, dat wist de spreukendichter in mijn Bijbeltje trouwens ook al 3000 jaar terug hoor.
     
    Scootmobielen voor ouwetjes vind ik wel erg leuk om nog ergens te kunnen komen.
    Wie die moet betalen weet ik niet zo.  
    ik had er gisteren nog een willen gaan kopen voor mijn vrouw, omdat we overmorgen naar de vogeltjesdierentuin willen met de kleinkinderen. Zo’n klein opvouwbaar ding. En een dag lopen kan ze niet meer vanwege de reumatiek. Maar ze zei alleen dat ze me wel lief vond, (hoor je wel Paul?! :) ze is ook nog maar half 50.
    Misschien ziet ze de aanschaf woensdag dan wel zitten, of anders later, we zien wel.
     
    Lui, we zijn moeilijke tijden in aan het gaan, met vele foute politieke beslissingen, nu en in het vooruitzicht.
    Ik ben uiteraard tegen de VUTpil van meneer Drion, ik ben vóór een goede pijn bestrijding voor mijn vrouw en andere patiënten met kwalen welke je mag houden en welke steeds meer zeer gaan doen. (o.a. pallitatieve zorg) 
    Maar ik ben tegen de industrie welke rijk wordt met het oneerlijk tegenhouden van eerlijk dood gaan, wat volgens mij dan ook helemaal niks meer met gezondheidszorg te maken heeft.
     
    En wie nog denkt dat op je tijd dood gaan zo verschrikkelijk is, (dat kán zijn!!) die komt maar eens een middagje bij mij langs om door te nemen hoe en wat daar aan veranderd kan worden :-)

    1. Beste Ben, zo’n jong bloempje van 25 jr had ik bij jouw niet verwacht, dus ben je een echte geluksvogel, let wel dat doordat jij ouder wordt, de gewenste dingen niet zo gemakkelijk meer gaan.( (hoor je wel Paul?! ze is ook nog maar half 50.
      Mvg, Paul.

        1. Ja ik heb net reclame gezien van Prakticomfor met ook opvouwbare exemplaren, vroeger zag ik het ook wel eens gepresenteerd door Joke Bruijs (voor het geval je geen antwoord krijgt van Ben).

  7. Ik kom net uit de avonddienst, en ja ik werk inmiddels 27 jaar in de ouderenzorg.
    En ik zie iedere dag weer dat er ontzettend veel geld wordt weggegooid, een klein voorbeeld ervan is, er worden ontzettend veel medicijnen weggegooid. oa. bloedverdunners, deze worden gegeven aan de hand van een schema, de ene dag moeten ze een hele tablet slikken en de volgende dag een halve, vroeger werden dus de halve tabletten bewaard,zodat de andere helft de volgende keer gebruikt kon worden. en tegenwoordig moeten wij ze bewaren, en dan 1 keer in de week worden deze terug gestuurd naar de apotheker om vernietigd te worden. En zo gaat dat ook met slaap medicatie. Hier gaat heel veel geld mee gemoeid.
    Dan maar niet te spreken over alle mensen die worden aangesteld om ons te vertellen hoe wij moeten werken, de ene cursus na de ander wordt gegeven, het project onderste boven, deze wordt door de overheid gefinancierd, Al het personeel moet er aan deel nemen, Het wordt in 3 dagdelen gegeven, en al deze uren worden als gewerkte uren genoteerd, en waar gaat de cursus over? Wat houd onze functies in, alsof wij dat zelf niet weten, nu zijn ze erachter gekomen, dat het een verkeerd cursus aanbod is geweest, maar hij moet wel worden afgemaakt, want er is subsidie voor gegeven.
    Als er een bewoner wordt opgenomen, komt er eerst een casemanager bij diegene thuis, om de zorgzwaarte te bepalen, vervolgens komt diegene inhuizen, en wij van de verzorging moeten het zelfde riedeltje weer gaan afleggen, dus dit gaat dubbel op. Vroeger deden wij dit als verzorgende allemaal zelf en het werkte perfect. En daar waren geen managers voor nodig, maar het schijnt erg hip te zijn om zulke mensen in dienst te hebben.
    Dan hebben we 3 dames rondlopen, die voor ons bepalen hoe wij ons werk op de afdelingen moeten indelen, dit heet tegenwoordig op route lopen. Vroeger regelden wij dit allemaal zelf, en het werkte ook prima, je stond dichter bij de bewoners. Het is een verzorgingshuis, maar ze willen het naar de thuiszorg situaties gaan werken.
    De casemanager en de 3 dames die zo gezegd ons vertellen hoe wij moeten werken, kunnen wat mij betreft zo weg, en dan lopen er nog een paar van deze mensen rond, waarvan wij met god niet weten wat ze doen.
    Wij zijn erg in onze bewegingsvrijheid beperkt geraakt, en zo doen overkomen alsof wij behoorlijk dom zijn. Hoezo moeten mensen hun huizen maar gaan verkopen om de zorg te betalen, wat mij betreft worden al deze overtollige personeelsleden stuk voor stuk op marktplaats te koop aangeboden gezet.
    Ik hoop dat ze nu eens een keertje naar de kern van de zorg gaan kijken, en dat er naar mensen worden geluisterd die al een aantal jaren meedraaien in de zorg, hier kunnen ze nog een heleboel van leren.
    En ja ik ben boos en verdrietig, om al deze onzin dingen.Maar ik verleen de zorg nog steeds uit liefde en met heel veel plezier. En ik hoop dit nog een hele poos te mogen doen, want als wij deze mensen dit stukje al niet meer kunnen bieden wie doet het dan?
    Maar het hoeft echt niet zoveel geld te kosten, als er maar efficiënt gewerkt wordt, en de juiste mensen op de juiste plaatsen inzetten.
    Lammy

  8. Germen: Een rolstoel met een motortje vind ik een prima idee. Het kan best simpeler.
    Verder vind ik ook dat mensen vaak te veel vast houden aan het leven. Er is een tijd van komen, maar er is ook een tijd van gaan. Dat laatste wordt te veel vergeten. Behalve voor de omzet van het ziekenhuis heeft het weinig zin om een bejaarde tot de laatste snik allerlei behandelingen te laten ondergaan.
    De mens heeft een instinctieve neiging om tot het bittere einde te hechten aan het leven, maar meer het verstand gebruiken zou ook niet verkeerd zijn. Naar mijn mening moet het leven een zekere minimale levenskwaliteit hebben. Eindeloos vervelende behandelingen ondergaan is niet de meest prettige manier om het leven te slijten.

  9. Ben, prachtig, je verwoord het allemaal zo mooi ;) ik schrok ook even van dit idee… maar alles, alles wat met geld te maken heeft… zelfs de dood vermarkten we… ik ben blij in ons huisje, maar geen idee wat we er mee aan moeten of mogen(?) straks… misschien blijft het bewaard voor onze zoon en heeft hij later in ieder geval een dak boven zijn hoofd…

    Ik dacht even aan de tekst op de rouwkaart van mijn oma

    Al hoorde ik eerder
    van de weg die elk moet gaan

    onvermijdelijk;
    gisteren had ik nog niet gedacht
    dat het vandaag al zou zijn

    Alles hier is slechts tijdelijk, laten we er maar wat moois van proberen te maken ;)

  10. Wat wel vreemd is… de huurhuisjes waar mijn mams woont zijn recentelijk “opgeknapt” de woningbouw verkoopt deze straks als mensen overlijden of verhuizen… das wel weer tegenstrijdig als Lans dan dit soort plannen bedenkt…

  11. “Grappige” is dat deze trend voorspeld is, dat binnen 5 jaar te “dure” medicijnen die mensen nodig hebben om te leven enzo ut het pakket flikkeren.
    Zorg, duurder geworden, slechter geworden, minder efficient geworden sinds de privatisering, bedankt weer eh overheid!

  12. Het College voor Zorgverzekeringen wil van 2 zeldzame ziektes de 3 medicijnen niet langer vergoeden vanuit het basispakket. Volgens het CvZ zijn de kosten te hoog in verhouding tot het resultaat. Met deze stelling gooit het CvZ de knuppel in het hoenderhok en zet het solidariteitsprincipe op de helling.
    Het handelt om de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. Bij de ziekte van Pompe gaat het om 85 patiënten en bij de ziekte van Fabry om zestig patiënten. De totale kosten van de behandeling is respectievelijk 44 miljoen en 11 miljoen. Ter vergelijk. In 2011 werd 90 miljard uitgegeven aan gezondheidszorg en welzijnszorg.[CBS] De kosten van beide behandelingen is dus marginaal in vergelijking met de totale gezondheidskosten. Maar vanzelfsprekend is dat niet de kern van het probleem. Met deze stap begeeft het CvZ zich op een hellend vlak. Want welke behandelingen volgen daarna en wanneer is er sprake van effectieve behandeling zoals het CvZ stelt?
    Deze discussie is niet geheel nieuw maar wordt niet werkelijk gevoerd. Mijn vriendin heeft sarcoïdose en daar is eveneens geen genezing voor. Er zijn wel verschillende medicijnen beschikbaar die het ziektebeeld onder controle houden. Deze medicijnen, afhankelijk van het ziektebeeld, kunnen eveneens zeer duur zijn. Daar staat wel tegenover dat door die medicatie zij wel kan werken en actief meedoen in de maatschappij. Zonder die medicatie of bij goedkopere medicatie[prednisolon] kan zij nauwelijks functioneren en heeft veel ondersteuning nodig. Sluipenderwijs is het ministerie bezig om hier ook beperkingen op te leggen. De medicatie die zij nu krijgt is formeel alleen bedoeld voor mensen met reumatische aandoeningen. De minister is nu voornemens dergelijk cross-over gebruik te verbieden. In haar geval betekent het dat de reuma arts de medicatie aan haar moet voorschrijven, terwijl die met de behandeling niets van doen heeft. Het bureaucratische drama kunt U zich wel voorstellen. Doorverwijzing van huisarts naar specialist, specialist die doorverwijst naar reuma arts die uiteindelijk met gezonde tegenzin het medicijn voorschrijft. En als de minister haar plannen doorzet, mag de reuma arts de medicijnen ‘officieel’ niet meer voorschrijven.
    Gezondheidszorg gaat niet alleen om genezing maar ook, waar genezing niet mogelijk is, om te zorgen voor een zo menswaardig bestaan. Dat uit zich onder meer in meer maatschappelijke participatie, kunnen werken, minder pijn, meer mobiliteit en minder afhankelijk zijn van anderen. En dat laat zich niet in waarde uitdrukken. Dergelijke zaken worden niet overwogen als het CvZ kijkt naar de effectiviteit van behandelingen. Dat de kosten van de gezondheidszorg oplopen is onmiskenbaar maar om patiënten financieel af te schrijven is onze samenleving honderden jaren terug gooien in de tijd. Het solidariteitsprincipe is de erkenning van de band die de mensen verenigt en hen aanzet tot onderlinge hulpverlening. Het wordt tijd dat politieke partijen hier een een ondubbelzinnige keuze maken. Solidariteit is waar onze maatschappij op gebaseerd is. Daar wordt de laatste jaren al veel op beknibbeld. Maar als we onze gezondheid en menswaardigheid gaan uitdrukken in termen van waardevol of niet, dan overschrijden we een absolute grens.

    1. Beste Hans Groen, weet dat ik het helemaal met je eens bent, dat stuk van Pompe en Fabry stond vandaag ook bij ons in de leeuwarder courant. Je zou haast het idee krijgen dat de regering erop uit is om mede op deze wijze oa de vergrijzing aan te pakken( lees opruimen ) en tevens de overige zg dure klanten van de zorgverzekeraars. Je laatste regel van je verhaal sta ik helemaal achter:
      Maar als we onze gezondheid en menswaardigheid gaan uitdrukken in termen van waardevol of niet, dan overschrijden we een absolute grens.Veel wijsheid en sterkte toegewenst met je vriendin. Mvg, Paul.

    2. Tja wat wordt dan de volgende stap, alle HIV-patienten hun peperdure medicatie zelf maar laten betalen, want mogelijk door eigen risico-gedrag veroorzaakt en genezing is toch niet mogelijk..? Wordt een gezellig land zo.

  13. Die marktwerking in de zorg heeft ons geen goed gedaan. Sinds die tijd betaal ik ipv 50 gulden per maand, 177 euro per maand.
    Als verzekeraarslobby is het logisch een correlatie te zoeken tussen vergrijzing en kosten van de zorg. Maar een correlatie wil niet zeggen dat deze hoofdoorzaak zou zijn. Mijn inziens werd alles pas duurder toen marktwerking werd geintroduceerd en toen hadden we ook al vergrijzing. Ten tweede geven velen werknemers in de zorg aan dat bureaucratie te veel is toegenomen en ze betere dingen kunnen doen in die bureautijd!
    M.i. Marktwerking eraf!
     
     

  14. Het superieure Japanse systeem heeft wel wat overeenkomsten met het redelijk werkende Nederlandse beginsysteem met 250 euro jaarlijks voordeel voor mensen die geen zorgkosten maakten.
    Dit systeem is destijds uit jaloersigheid door Marijnissen met zijn SP om zeep geholpen.
    Net zoals in Japan werd er door het voordeel van die 250 bonus veel minder onnodige zorg voor flauwe kul genoten, met alle voordelen voor de gezonden, maar ook voor de zieken en voor ons aller portemonnee.
     
     

  15. Ik vind dat de verzorging door de familie kan gebeuren, net als vroeger en net als in andere landen, waardoor de contacten goed blijven en zelfs verbeteren. Hoeveel eenzame ouderen krijgen niet het stille verwijt dat ze dit aan zichzelf te danken hebben? Je best doen voor een goede relatie is niet meer van groot belang als er door anderen voor je gezorgd wordt, deze prikkel is dan weg. Bij familie is ook een voordeel van betrokkenheid en behulpzaamheid, ouderen vinden het vaak leuk creatief bezig te zijn voor hun kleinkinderen of practisch mee te helpen in het gezin of in educatieve zin. Veel ouderen vinden een verzorgingstehuis maar niks dus beide hebben belang bij thuiswonen- en verzorging, om het maar even zo uit te drukken.

  16. Ik ben het met julie eens dat de families daar zelf voor moeten gaan zorgen. Bovendien vind ik het juist in deze tijd belangrijk dat familie leden bij elkaar blijven. Zo kun je elkaar makkelijker ondersteunen als een van de familie leden iets overkomt. Helaas dat de globalisatie ons naar heiden en ver stuurt. In mijn eigen familie kun je dit goed zien. Doordat al mijn broers en zussen en neven en nichten hun eigen opleiding zijn gaan doen waren ze genoodzaakt ergens anders te gaan wonen minimaal 100km bij me vandaan omdat de opleidingen daar zitten. Als een van ons hulp nodig heeft hebben we niet zo veel aan de anderen die ver bij me uit de buurt wonen. Naar mijn mening denk ik dat het vergrijzingsprobleem een gevolg is van de globalisatie   

  17. @Julie, @ Roelof.
    Ik vraag mij dan wel een beetje af hoe jullie je dit hadden voorgesteld.
    Als ik zie wat er voor mensen bij ons worden opgenomen. Of ze zijn zwaar dementerende of ze zijn zo passief, dat er tilliften po-stoelen etc. erbij moet komen kijken. Er worden nu met Zorg zwaarte pakketten gewerkt. Onder de 4 komen ze niet meer bij ons binnen, dit zijn mensen die lichte zorg nodig hebben. Wij krijgen ze allemaal van 5 tot en met 10 binnen. En ik moet eerlijk zijn, ik kan mij voorstellen dat mensen er niet op zitten te wachten om, een familielid die zoveel zorg nodig heeft, om die in huis te verzorgen. Het is soms voor ons al te zwaar om deze mensen te verzorgen. En je praat dan niet alleen even, over een boterhammetje smeren, of een kopje thee maken. Deze mensen moeten worden gewassen, gedoucht, wondbehandelingen, sondevoedingen aanleggen, zuurstof bedienen, het verschonen als deze mensen incontinent zijn. Mensen die dementerende zijn, die de hele dag weg willen. Ik heb respect voor de mensen die deze zorg op zich nemen, maar dat zijn er niet zoveel. Het is dus niet zo raar dat mensen dan toch uitkijken naar een verzorgingshuis. Het is dus wel een beetje gemakkelijk gezegd, familie moet er zelf maar voor zorgen. Waar ik het wel mee eens bent, is, zodra pa/ma is opgenomen, dat de familie dan zich iets meer laten zien, en zonodig een helpende hand reiken, dit schort er nogal wel aan, want familie zegt dus dan wel glashard, ze zijn niet voor niks opgenomen, dan hadden we ze ook wel thuis kunnen houden, alsof je hun hulp voor de volledige zorg vraagt. Het gaat vaak er alleen maar om, om even te assisteren bij het eten geven, of een wandelingetje maken. Hier zou samenwerking wat meer op zijn plaats zijn.
    Dit is realiteit, en die kan soms behoorlijk zwaar zijn.
    Lammy

  18. Eerst het onzinverhaal van verplicht verzorgen door familie. Er zijn legio ouderen die hebben geen familie, of alleen familie die te ver weg woont. Kinderen zwerven vaak te  ver weg van hun geboorteplaats en ouderlijk huis om ouders of familie te kunnen verzorgen. Dus een argument van niks.
    Dan het zwaar overdreven vergrijzings probleem. De westerse mens leeft weliswaar nu gemiddeld langer, maar dat komt naast betere medicijnen, hoofdzakelijk door de bijna verdwenen baby en jongeren sterfte. Nu heeft de gemiddelde mens een mooie kans om 80 te worden. Als men het voor de oorlog uithield tot een jaar of 6-7, werd men net zo oud.(in mijn familie werd men vaak rond de 90 en er waren verscheidene 100jarigen bij.
    Dan het argument van de zorgkosten voor ouderen, die hoger zijn dan van het gemiddelde mens rond 30. Kosten waar volgens sommigen op moet worden gekort.
    Mannen kosten tot 10 jaar weliswaar iets meer in de zorg(een schijntje in vergelijking met hun verdere leven), maar daarna nemen vanaf 15 jaar de vrouwen het met fikse jaarlijkse bedragen de zorg-kopgroep over tot aan hun dood.
    Moeten we daarom het vrouwvolk maar afschaffen? Dan lost het probleem zich vanzelf op.
    De conclusie is dus dat de gemiddelde oudere zijn  zorgkosten ruimschoots heeft betaald va allerlei levenslange wettelijke regelingen en belastingen en dat Bovenberg alleen, eenzaam en egoistisch boven op een berg thuishoort.
     

    1. Jij zegt dat ouderen geen familie hebben (?) of te ver weg wonen. Als die ouderen bij familieleden wonen wonen ze dus niet ver weg. Dus een logica van niks.
      En misschien zijn mannen wel de oorzaak dat de vrouwen hoge ziektekosten hebben, als je zo redeneert.

      1. @Julie
        Toch komt dit met regelmaat voor. Ik woon dus in Drenthe, we hebben een groot gros mensen die vanuit de randstad hier naar toe zijn gekomen, zodra ze met pensioen waren gegaan. Wij noemen dat Drenthenieren. De kinderen, als ze die inderdaad al hebben, die zijn vanwege werk of eigen kinderen achter gebleven. En hoe vaak het niet voorkomt dat een bewoner is gevallen, of erg ziek is geworden, dat de kinderen niet de tijd en ruimte hebben om te komen, want ze moeten er 2 uur voor reizen. En dat past niet in hun agenda. Wij moeten ze maar telefonisch op de hoogte houden, en als ze tijd hebben dan komen ze misschien wel langs. En zit u erop te wachten om pa of ma in huis te nemen die 24 per dag zorg nodig heeft ? En dan niet alleen even helpen met de boterham smeren.
        Daarnaast is vaak de familie die de zorg een hoop geld kost. Al ligt een bewoner terminaal, dan wil de familie er nog alles aangedaan hebben om het leven te verlengen. De arts moet weer worden ingeschakeld om te kijken of er toch nog iets voor de bewoner gedaan kan worden, want afscheid nemen van een geliefde is toch wel een hele zware bevalling.
        Ik zou iedereen willen adviseren om eens een poosje mee te gaan lopen in een verzorgings/verpleegtehuis. Misschien dat de meningen dan bijgesteld gaan worden. En dan praat je uit ervaring. Nu heb ik het gevoel, dat mensen vanuit een roze bril aan het redeneren zijn.
        En ga nu alstublieft niet het geslacht de schuld geven, waardoor het komt dat de zorg zoveel duurder wordt.
        Dit doen wij met z’n allen. Omdat mensen zelf er niet bewust over na denken.
        Lammy

        1. In de zorg zouden we eens tevreden kunnen zijn met alle geavanceerde apparatuur en goede medicijnen die we al hebben. 24-uurs-zorg moet een gezin ook op kunnen brengen voor andere zorgbehoevenden, dus kleine kinderen of gezinslid met een gebroken been, die kopen tijdelijk afhankelijk van de situatie iemand van thuiszorg in en anders is dat niet eens nodig. Denk ook aan de momenten van privacy waardoor volwassenen niet eens 24-uurs-zorg willen..

  19. Er zijn een scala aan oorzaken … vaak werken familieleden zelf een hele week om het koppie boven water te houden, wonen inderdaad verder weg, leegloop platteland van jeugd die daar geen werken kunnen vinden…

    Dan nog ouderen die soms niet meer willen leven en daar niet over mogen beslissen i.v.m. alzheimer… of andere ziekten en door eigen wil of onder druk van familie / arts toch maar doorbehandelen…

    Familie welke zich gewoonweg geen raad weten met hoe om te gaan met ziekte/alzheimer…

    Ik zou bv. als het ooit mag of kan iets bij ons huis aan willen bouwen ofzo… maar dat mag natuurlijk ook weer niet zo maar, net zoiets als ben bd heeft geloof ik… een klein aaanbouwtje en dan allemaal een dak boven je hoofd en elkaars hulp… zou dat een oplossing zijn?

  20. Bij ernstige ziektes zijn wel medicatie en ondersteuning nodig, maar als die ouderen bij gezinsleden wonen bespaar je wellicht nationaal op verzorging en begeleiding, de fysiotherapeut (gymtoestel in huis), de diëtist (goed kookboek in huis), de ergotherapeut (zorg voor comfortabele stoel en klossen onder het bed en andere hulpmiddelen aan te schaffen of in bruikleen), de logopedist (oefenmateriaal via educatieve websites), de psycholoog (want gezelligheid en steun thuis) evenals de maatschappelijk werker want bijv. financiën worden bij elkaar genomen, de geestelijk verzorger want jong en oud vullen elkaar aan, de medewerker welzijn & activering (want creatieve, huishoudelijke en educatieve bezigheden genoeg te doen), de pedicure en kapper worden ingeruild door handige familieleden.
    Blijft alleen nog over de tandarts, huisarts en specialist, net als bij jongere mensen. De oudere zal waarschijnlijk ook geweldig opknappen met zoveel persoonlijke zorg en zich niet eenzaam voelen.
    De ouders kunnen ook meer gaan werken als ouderen ook een deel van de zorg voor de kinderen op zich nemen.

  21. Beste mensen, als ik de hierboven geschreven reakties lees, dan kan ik het in grote lijnen met spokeemte eens zijn en de overigen niet. En wel om het volgende, daar de verscheidenheid van situaties met de ouderen zo uiteenlopend is, kun je famile enof medemens niet de verplichting opleggen om maar voor de oudere te zorgen. Daar komt bij dat bv de kinderen ook een zeer uiteenlopende sitaties bevinden. Dan hebben we het nog niet gehad over de financien van beidde partijen, de mogelijke leefomstandigheden in een huis, de gezondheids situatie van de desbetreffende ouderen enof kinderen etc. M.a.w. het is te kort door de bocht om hier een verplichting eventueel op te willen leggen en zeer zeker gezien de huidige crisis. Daarnaast krijgen we het politieke moraal, gedurende de CDA regeer periode hebben deze de problemen steeds voor zich uitgeschoven, gerekend va lubbers-van agt en balkenende.Men is toen in gebreke gebleven om niet met de tijd mee te gaan. Je kan van de tijd van joop den uil een boel min punten opsommen, maar toen hadden ze dit soort zaken beter in de hand. M.a.w na de 70er jaren is eigenlijk alles in een neerwaartse spiraal gegaan en in 1989 kwam het diepte punt in de sociale wetgeving. De redenen hiervan was mede de toetreding tot de EU en de daaraan geraleteerde betalingsvormen, we waren het braafste jongetje van de klas. Met als resultaat dat we nu volledig in de nesten zitten. Mijn stelling is altijd geweest en zal ook zo blijven, eerst onze eigen mensen, gezien zorg en sociale wetgeving etc, daarna mag van mij elk dubbeltje naar die gene toe, die het hard nodig hebben. Tot slot vergeet niet dat de huidige crisis ontstaan is door de banken met dollar tekens in de ogen, wat wij gewone mensen weer op moeten hoesten. Waarom pakken ze de banken niet aan? precies vul het maar in. Mvg, Paul.

  22. @Julie
    Ik heb het idee dat jij totaal geen besef hebt, wat zorg bieden inhoud. Jij praat over klossen onder het bed. Hoe wil jij iemand die vreselijk passief is, die alleen in bed kan komen door gebruik van een tillift, in een hoog bed krijgen, okay dan ligt diegene eenmaal in bed, en diegene is onrustig, waarbij het gevaar bestaat, dat hij/zij uit bed kan vallen, maar het bed staat wel hoog vanwege de klossen, dus de val is veel dieper, dan wanneer het bed op de normale hoogte staat, dus het gevaar op breuken of verwondingen is veel groter. Dan moet er een wondverzorging gedaan worden, is iedereen deskundig genoeg om dat aan te kunnen, kunnen mensen uberhout het aangezicht van diepe doorlig wonden wel aan ? Heeft iedereen het inzicht om de wondverzorging aan te passen, als dat nodig is ? Want er wordt 1 ding uit het oog verloren, jij praat van dat doe ik wel even. Maar gaat het niet om het welzijn, veiligheid van diegene waar het om gaat ? Heeft diegene niet het recht op goede deskundige zorg ?  Ik ben het met je eens, dat mensen erin doorslaan, maar de basis is er en zal altijd blijven bestaan. En de basis moet gewoon op een goede en deskundige manier worden uitgevoerd, wordt dit niet gedaan, dan ontneem je diegene waar het om gaat nog een laatste waardig bestaan. Inzicht is hier van groot belang !!
    Lammy

    1. Lammy, jij weet toch net als ik dat je ook ziekenhuisbedden met verhoogde zijkanten eventueel in bruikleen kan krijgen, met lus waaraan de oudere/zieke zich kan optrekken? De bedden zijn daarnaast verstelbaar. Maar ik praatte nog over de enigszins lichamelijk gezonde oudere, jij over lichamelijk erg afhankelijke, dan is dit ziekenhuisledikant dus ook mogelijk. dat bed met klossen is gewoon makkelijk voor in-en uitstappen. Doorligwonden zijn te behandelen als je weet hoe, maar het beste is deze wonden te voorkomen. Regelmatig omdraaien en insmeren en masseren, ik ben van mening dat een gezinslid dit kan, evt. met z`n tweeën of door iemand van thuiszorg die elke dag even langs komt.

  23. @Julie
    Ja dat weet ik, vandaar dat ik een beetje verbaast ben over jou reactie.
    Hoe je het went of keert, zorg verlenen, kost altijd geld. En het hoef inderdaad niet zo duur te zijn, als wat de verzekeringen ons wil doen geloven. Als er maar efficiënt gewerkt wordt. En iedereen een steentje bijdraagt in de zorg die verleent moet worden. Maar het gaat niet om de ouderen die nog thuis wonen. Deze mensen kunnen geholpen worden door familie of buurtzorg. De mensen die zijn opgenomen, die kosten veel veel geld, tenminste dat is wat er wordt beweerd, maar het zijn de mensen, erom heen die veel geld kosten, en mensen die alles hyper modern willen hebben. Want tenslotte moet je mee in de hype van de moderne samenleving. Het gewone doe maar normaal dan doe je gek genoeg, is niet meer van deze tijd.
    Lammy

    1. Rust kan ons allemaal redden… ;)

      Ik tob wel eens wat over al dit soort niet – menswaardige ? mensonterende toestanden en de beneficials? verdieners daarvan/daaraan…

      En ook weleens wat over geschreven : http://babybips.blogspot.nl/2012/05/over-normen-en-waarden-gesproken.html

      Niet uit jaloezie of weer af geven op graaiers enz… maar gewoon bezien vanuit de menselijke behoefte aan een praatje bijvoorbeeld… dat praatje gaat niet betaald worden door managers
      Want als iedereen de broekriem aan moet… laten we dan eens bij de grootverdieners beginnen… die er sinds het “broekriem aantrekken” verhaal alleen maar meer zijn gaan verdienen…  (balkenende norm) … fatsoen moet je doen nietwaar…? Beetje sarcastisch, excuus ;)

      Het boeit me persoonlijk niets wat voor auto iemand in rijd…,

      het boeit me wel dat iemand pretendeert de zorg efficienter wil maken en dan vriendjes heeft inzake de megalomane fusie overnamen van thuiszorg instellingen waarvan er vervolgens veel in de problemen komen > banen verliezen > het rijk (eigenlijk wij burgers) moet bijspringen voor verliezen > vervolgens nog megalomanere fusies bedenken > het rijk de verantwoording bij gemeenten legt voor de invulling van zorg > gemeenten voor de goedkoopste oplossing gaan > thuiszorgen inschakelen die door megalomane fusies samen gegaan werknemers gaan lozen die net wat meer opleiding inzake alzheimer/dementie/schizofrenie/enz… lichamelijke aandoeningen…

      En zo hangt alles aan elkaar van hangen en wurgen…. kijk even naar de derivaten ellende bij universiteiten, mbo opleidingsinstituten (Amarantis) …

    1. Het tweede stuk gaat over Pompepatienten. Het is schrijnend om te lezen vind ik. In nederland wonen op dit moment 16.744.254 mensen, laat er plm 10 miljoen hiervan inkomen hebben. De kosten van dit plaatje is 44 miljoen per jaar, dat zou betekenen dat het gemiddeld €4,40 per jaar zou kosten voor de werkende burger. Maak dit bedrag groter bv € 30,- per jaar, is € 2,50 per maand. M.a.w. die solidariteit zouden we toch met zijn Allen op moeten kunnen brengen. Mvg, Paul.
      Harde dreun voor Pompepatienten:
      http://lc.x-cago.net/20120731/public/index.html

      Paul R., zou je de links nog eens willen nakijken, opdat ik de goede kan toevoegen? -red.

      1. Nederland geeft nog 1 miljoen aan de strijders van Syrië. (Via het Rode Kruis, maar de moslimbevolking wil niks weten van een kruis, en ik vraag mij af of de Islamitische (rijke-olie) landen vanwege de moslimbevolking  aan ‘De Rode Halve Maan’ doneren? http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_Halve_Maan )
        Goede doelen in Nederland worden gesteund door (vredelievende) Nederlanders zelf waar de overheid tekort schiet..
        Ik weet het niet meer.

        1. Julie, ik weet het soms ook niet meer… wij geven gewoon rechtstreeks aan gezinnen die in problemen zijn… kleertjes, speelgoed voor de ontwikkeling…
          Ernstig toch, dat je je bij alles af moet gaan vragen of het echt wel ten goede komt aan degenen die het nodig hebben… ook weer een eye opener omdat er dus blijkbaar toch veel misbruik van wordt gemaakt…

      1. Goeiemorgen Julie, Je moet de brouwser reclame rechtsboven van die reclame op het kruisje wegklikken, dan krijg je de webeditie te zien. Op pagina 1 staat het eerste stuk en op pagina 3 het tweede stuk. Rechtonder van het eerste tabblad zie je een pijl en kun je naar de volgende pagina gaan. Mvg, Paul.

  24. o, ben je een dagje uit naar de vogeltjes kijken (met drie prachtige vogelvliegshows in Avifauna!!) leuk met de kleinkinderen, ben je gelijk achter met je Visionairwerk, dus alsnog:
     
    @ Paul, je hebt alweer gelijk, m’n vrouw is half  IN de 50; 55 dus (nog twee weken).
    Onze dochter wordt < een maand later wel 25, dus zo’n fleurig bloempje hebben we wel!
     
    Verder kraak ik na gisteren als een ouwe sleperswagen hoor. En ach, m’n meisje huilde vanmorgen omdat ze natuurlijk veel te veel geforceerd heeft, gisteren.
    En omdat ze altijd veel stoerder is dan goed voor haar is, doet dat mij extra pijn.
     
    @ Julie, ja je hebt wel opvouwbare scootmobielen, maar ik zou toch een inklapbare hebben willen kopen voor m’n vrouw. € 1500,- nieuw, maar vlot voor <1/3 van die prijs, gebruikt op marktplaats.
    Van die dingen trek je de stoel af en klap het stuur neer en plof hem in de kofferbak van de auto.
     
    Maar het is simpeler in het kader van dit topic; voor een muntje had ik bij de ingang van het park een rolstoel op kunnen pikken en dan had ik er zelf nog een rollator aan over gehouden ook, lekker stabiel voor een ouwe baas, terwijl ik een stoere indruk gemaakt zou hebben. (heb ik nu spijt van!)
    Overigens zag je in het park de meest luxe en dus dure vervoermiddelen langskomen hoor. En als dat een tandje of drie minder wordt, hebben we m.i. nog steeds niet te klagen.
     
    ad ‘……. niks voor mij …..’ Maar daar ben jij toch hopelijk ook nog niet rijp voor?
    op de foto te zien blijf je nog daaagen fris hoor! :) 

    @ Lammy, zelf slik ik mini-rattengifjes van 1 mg; meestal 1 en soms 2. En om het nog wat fijner te sturen dan de trombosedienst, tegen te grote fluctuaties, breek ik soms nog zo’n mini pilletje door ook en bewaar dan de andere helft voor over 14 dagen. Werkt prima.
     
    Nu lees ik in ‘Wetenschap in beeld’ dat er vorig jaar een beter middel is uitgevonden en toegelaten:  Dabigatran of Pradaxa; 35% minder risico op bloedpropjes en geen controle van het INR-getal meer nodig. (het middel deactiveert het enzym trombine)
    En ja, voor dit topic: het zal voorlopig ook wel weer duurder zijn, maar ook een stuk beter!!
     
    Vreselijk al die bemoeiers!!!, uh :) natuurlijk vooral in de zorgverlening, bedoel ik.
    Hopelijk wordt dat onder druk van de bezuinigingen bijgestuurd.
    Ja, voor alle doorschietingen in de zieke maatschappij is die walgelijke crisis in ieder geval wel een aangevertje om na te denken over de hinderlijke verspillingen, vooral in managers.
    Gelukkig is er voorlopig nog wel werk in de zorg, waar dat op zo veel plaatsen hopeloos wordt.
     
    @ Anouska: hartelijk dank voor je vriendelijke woorden; zo hopen we immers allemaal een beetje zinnige bijdrage te leveren rond de vigerende onderwerpen.
    Houdt je leuke huisje maar lekker nog aan hoor zolang je kunt! Hoewel vastgoed nog een stuk terug moet in prijs, blijft het wel een zekere belegging, in tijden van een onzekere munt.
     
    Overigens hoewel ik 2×3 kinderen heb, vlogen ze allemaal ver uit hoor en woont er nu een neefje in ons huis. De individualiseringskrachten vind ik heel groot geworden!
    Moet wel mogen, maar de moslims snappen daar nog wel meer van dan wij autochtonen, vind ik.
     
    Betreffende de verkoop van bestaande huizen door woningbouwverenigingen, moet je maar denken dat de onderhoudskosten dan te hoog beginnen te worden, waar ze bang van zijn. Net als mensen met auto’s plegen te doen. Alleen ligt de vraagprijs van huizen relatief veel hoger dan bij 2e hands auto’s.
    Heb jij je huurhuis gekocht en moet je dat dan aan de ziekenkosten spenderen, ja dan hebben Lans en de andere graaiers je lekker te pakken. Hun eigen groep (gob’s) pakken ze niet hoor, want die kunnen hun elitesalarissen weer aanpassen aan de verhoogde  kosten.
     
    @ Ronald, ik heb nooit geloofd in privatisering, want dan moet er grof aan verdiend kunnen worden. Net als wat er straks met de KPN van meneer Slim gaat gebeuren: in zuid Amerika zijn de telefoondiensten al slecht, achterstallig, duur en de mensen die er werken zwaar uitgebuit.

    En de markt kan je weinig aan sturen als overheid, maar bureaucratie in eigen gelederen en -bedrijven kan je gemakkelijk de oorlog verklaren.
     
    Toch vind ik ook dat er een grens gesteld moet worden aan de kosten voor medicijnen per persoon.
    Dat een bepaalde groep patiënten klein is, dus 400.000 tot 700.000 euro /persoon /jaar daarom wel verantwoord moet zijn in het grote geheel, om die mens nog wat langer in leven te kunnen houden, acht ik als argument niet steekhoudend te zijn.

    Maar dat een zware crimineel ons ook zoveel kost, acht ik zelfs schunnig.
    Voor echte criminelen;  kijk, iedereen kan in een situatie komen waarin hij een moord begaat, maar er zijn kuisverrotte misdadigers, welke voor mij niks meer zouden mogen kosten aan de maatschappij hoor, 10x eerder dan medicijngebruikers!
     
    @ mijnheer Groen: Voor mij is een mens zeer waardevol; van uitermate grote eeuwigheidswaarde zelfs. Dát is voor mij onbetaalbaar, maar daar gaan mensen zelf meestal aller-beroerdst mee om, weet ik. Om de kosten van zorg te limiteren, dat is natuurlijk principieel noodzakelijk.  Daar helpt domme struisvogelpolitiek niet aan.
     
    Maar op Visionair weten we ook hoeveel miljarden er naar de 1% hyperrijken afvloeien uit onze maatschappij. En zolang we die financiële slavendienst blijven verrichten, onder aanvoering van onze Jan Kees de Jager met dom volgen van de grootste rest in de politiek, is voor mij iedere patiënt veel belangrijker dan alle GG’s bij elkaar!
     
    en nu ga ik een nodig tukje doen Paul, dus krijg jij gewoon bij voorbaat gelijk als volgende! M.v.g. en welterusten.

  25. Als burger kunnen wij niet voorkomen dat de kosten omhoog gaan. Maar wew kunnen zorgen dat ouderen zich niet eenzaam voelen door ze te bezoeken en aandacht te geven. Het is niet de oplossing voor het grote probleem maar wel een klein begin.  
     

Laat een reactie achter