Nelson Mandela slaagde er in met behulp van zijn persoonlijke waardigheid president Frederik de Klerk te overtuigen om het apartheidssysteem ten val te brengen.

De strijd om waardigheid:voorbij het materialisme

De rellen in Londen, waarbij  plundering en zelfverrijking de voornaamste motieven waren, zijn de culminatie van de verering van het materialisme als grootste goed. Het totale failliet van het cultuurrelativisme kon niet beter aan worden getoond. Zullen de westerlingen er in slagen een nieuwe bron van waardigheid te vinden?

Nelson Mandela slaagde er in met behulp van zijn persoonlijke waardigheid president Frederik de Klerk te overtuigen om het apartheidssysteem ten val te brengen.
Nelson Mandela slaagde er in met behulp van zijn persoonlijke waardigheid president Frederik de Klerk te overtuigen om het apartheidssysteem ten val te brengen.

Over de rellen in Londen is al veel gezegd en geschreven. De verklaringen lopen uiteen van sociale misstanden tot een samenloop van omstandigheden, waardoor opportunisten hun kans grepen om te roven en te stelen wat hun hartje begeerde. Met hun daden hielden de plunderaars de rest van de bevolking een spiegel voor. Plunderen en stelen is fout, maar waarom? Feit is dat het overheersende cultuurrelativistische paradigma in de maatschappij deze vraag niet consequent en zinnig beantwoordt. Het is dus zinnig om eerst te kijken wat de heersende politieke klassen er voor filosofie op na houden.

Zelfverrijking is de norm vanwege cultuurrelativisme
Het cultuurrelativisme stelt dat alle culturen, ergo ook alle onderdelen van alle culturen, gelijkwaardig zijn. Er is volgens cultuurrelativisten geen verschil tussen een Azteekse hogepriester die het hart uit een levend persoon haalt om het aan de zonnegod Tonatiuh te offeren en de traditionele gastvrijheid bij veel volken.

Hiermee is de universele grondslag onder het maatschappelijke discours weggeslagen. Het enige waar men het in een cultuurrelativistische samenleving over eens is over het fysieke niveau. Dat wil zeggen: geld en bezit. Onder politici en bestuurders is daarom de afgelopen tien jaar zelfverrijking de norm geworden. Waar er vroeger een gezonde schaamte bestond om misbruik te maken van de gegeven mogelijkheden, blijkt dit laatste het afgelopen decennium massaal aan de wilgen te zijn gehangen. Zoals Confucius al zei: zo de heerser, zo het volk. Als de heersende klasse een voorbeeld geeft van zelfverrijking als hoogste doel, is het niet verwonderlijk dat de lagere klassen dit voorbeeld volgen. Alleen mensen met een duidelijke overtuiging, zoals christenen, hindoes en sikhs, zijn in staat weerstand te bieden aan dit culturele nihilisme.

Naar een nieuwe invulling van de westerse cultuur
Cultuurrelativisme is fundamenteel onjuist. Er bestaat namelijk een fundamentele maatlat om alle culturen aan af te meten: de mens en de aard van de mens zelf. Het enige decadente aan de westerse cultuur is nu net dit cultuurrelativisme. Niet-westerlingen kijken vaak meewarig naar de manier waarop westerlingen afstand hebben gedaan van hun culturele opvattingen en overtuigingen om zich over te geven aan hedonisme en nihilisme. Voor een groot deel is dat terecht. De manier waarop bijvoorbeeld families uit elkaar vallen en mensen vaak wekenlang dood op een kamer of in huis liggen voor ze worden gevonden, is niet iets om trots op te zijn.Zelfs überhedonist Epicurus stelde dat er een hiërarchie van behoeften bestaat, waarbij de meest verfijnde vormen van genot voorop staan.

Het leven is nu meer dan ooit waard geleefd te worden en er is ook een nuttig, allesoverheersend doel voor ons leven. Namelijk de menselijke waardigheid, het kernconcept van de westerse cultuur, behouden en vergroten. Alle andere zal hiervoor moeten wijken. Zijn onze politieke leiders niet in staat deze westerse kernwaarden uit te dragen, dan moeten ze maar opstappen en met pek en veren ingesmeerd het land worden uitgezet.

3 gedachten over “De strijd om waardigheid:voorbij het materialisme”

  1. Wat ik jammer vind aan onze cultuur is dat we idd geloven dat rijkdom het hoogste is. En dat is natuurlijk maar heel beperkt waar. Echter er is in Nederland en in het Westen nog heel veel te doen om ons toekomstige voortbestaan te vergroten. Maar helaas mis ik dat soort visies om mensen een mooiere toekomst te bieden in Nederland eigenlijk volledig. Gelukkig dat we deze website daar voor hebben maar ik zou best wel eens een politicus weer willen vinden die ergens naar toe wil met Nederland inplaats van terug naar vroeger toen het veiliger was, of nog maar rijker worden. Youp van het Hek omschreef het in een van zijn shows heel mooi. Je kunt tegenwoordig met je poedel naar de dierenpsycholoog. Nederland is af. Dat idee heerst volgens mij bij veel politici ook wel een beetje en dat is niet zo. Nederland zou veel meer kunnen doen op wetenschap, ruimtevaart, mensheid verenigen in taal, 100% duurzame energie. etc.

  2. De tragiek van het mensdom zit hem volgens mij in het feit dat één enkel persoon al innerlijk verdeeld is. En dit vermenigvuldigd met 7 miljard is een catastrofe.
    Het meest beangstigende is, dat wij met ons discriminerende denken in staat zijn een illusionaire wereld te scheppen waar we heilig in geloven. Want wat is het ego meer dan de som van wat hij denkt te moeten bezitten,vinden,geloven en bereiken. Een ieder van ons is vaak onbetwistbaar overtuigd van “zijn gelijk” en staat alzo zichzelf in de weg te veranderen. Een leuk bewijs hiervan is een willekeurig discussieprogramma op de televisie waar aan het eind van de discussie twee partijen met een onbevredigd gevoel naar huis gaan.
    Praktisch geen mens op deze aarde bevindt zich in de wereld van het hier en nu en denkt te moeten bezitten, vinden, geloven, bereiken en meer van die onwerkelijke onzin.
    Zelfverloochening is de mens vreemd en alzo koerst hij af naar de ondergang, daar er geen enkele tendens te bespeuren valt van een ommekeer.
    Nee! We moeten niet vertrouwen op politieke leiders die net zo goed als U en ik ook geestesziek zijn. JE KUNT ALLEEN MAAR JEZELF VERANDEREN. Helaas!
     
    Gerard

Laat een reactie achter