Gogbot technokunstfestival 2013

Share Button

Vanaf donderdag 5 september 2013 tot en met zondag 9 september 2013 vindt het jaarlijkse techno-futuristische Gogbot festival plaats in Enschede. Gedurende enkele dagen kan je kennis maken met ook voor visionair denkenden interessante onderwerpen als transhumanisme en technische projecten.

Kunst en techniek
Het kunstwereldje is doorgaans wars van alles wat met bèta, techniek en science fiction te maken heeft. Toch durven wij op visionair.nl de stelling wel aan dat science fiction als visionair medium de toekomst meer vormgeeft dan literaire “hoogstandjes” zoals de geschriften van Heere Heeresma, Gerard Reve en andere verschrikkingen van de middelbare school.

Werken met Arduino microcontrollers, het kloppend hart van veel slimme apparaten zoals robots. Bron: Gogbot

Zelf  experimenteren met Arduino microcontrollers, het kloppend hart van veel slimme apparaten zoals robots. Bron: Gogbot

Dat niet alle kunstenaars technofoob zijn, sterker nog, dat er heel wat beeldend kunstenaars en art performers graag een flinke greep doen uit de rijkgevulde vergaarbak van techniek uit toekomst, heden en verleden, kan je zien op het festival Gogbot, dat nu voor de tiende keer in Enschede, op een veilige 200 km afstand van de voornaamste bolwerken van de kunstpausen, plaatsvindt. Er zijn ook meerdere workshops waar je als bezoeker zelf kan werken met uitdagende  technieken.

Seksualiteit
Houden van techniek hoeft niet altijd te betekenen, dat je gelooft dat technieken altijd prettige gevolgen hebben. Dystopische maatschappijvisies en sombere acts domineerden het festival in vorige jaren vaak. Dit jaar is gekozen voor seksualiteit als thema. Vermoedelijk omdat seks erg belangrijk is in het leven van mensen (al is het maar omdat we op enkele duizenden reageerbuisbabies na, zijn ontstaan na een seksuele daad) en, tja, sex sells natuurlijk.

Panzer Muzik, opstelling van kunstenaar-knutselaar Nik Nowak

Panzer Muzik, opstelling van kunstenaar-knutselaar Nik Nowak

De exposities op de Oude Markt en in de aanliggende Grote Kerk zijn gratis toegankelijk. Dit geldt ook voor de expositie in kunstruimte Tetem, die tot 6 oktober 2013 toegankelijk is. Een passepartout voor de niet-gratis toegankelijke voorstellingen in poppodium Atak kost €25.

Meer informatie
Gogbot festival

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

5 reacties

 1. Berny schreef:

  Dit is een interessant festival om heen te gaan denk ik.

 2. Bemoeier schreef:

  Panzer Muzik, misschien dat je met een resonantiefrequentie granaten of raketten kunt slopen of laten exploderen voordat ze je raken.

 3. ronald schreef:

  Gaan er op zaterdag ook mensen vanuit Groningen heen? Met het oog op samen reizen.

 4. NickdinO schreef:

  hoi, mijn school zit op zo’n 400 meter afstand van het festival. Ik zou het leuk vinden om visionairen te ontmoeten. Mail me op johanneskatalanc@hotmail.com als je dat wat lijkt.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger