Visions of the Future – The Intelligence Revolution

In 2007 heeft Michio Kaku een documentaireserie voor de BBC gepresenteerd: Visions of the Future. In drie afleveringen laat hij per aflevering een baanbrekende revolutie zien en de technologieën die voor de betreffende revolutie gaan zorgen. Hierbij schetst hij hoe onze toekomst er mogelijk uitkomt te zien. Sommige van de gepresenteerde technologieën en concepten bestaan al. Andere technologieën zijn nog volop in ontwikkeling en zullen volgens Kaku in de 21ste eeuw voor fundamentele veranderingen gaan zorgen.

In de aflevering hieronder behandelt Kaku de naderende intelligentierevolutie. Hoe gaat de opkomst van kunstmatige intelligentie en steeds intelligentere systemen onze wereld drastisch veranderen? Zo is er onder andere te zien hoe een vrouw, die chronisch depressief was, met behulp van diepe hersenstimulatie zich weer goed ging voelen.

https://www.youtube.com/watch?v=BzDXn5HzzEc

Bronnen
Visions of the Future, artikel Engelstalige Wikipedia 
Visions of the Future, artikel website Top Documentary Films

Eh... Delen?

Berny

Bijzondere tijden vragen om bijzondere mensen die anders durven te zijn en anders durven te denken. Visionair.nl is een digitale ontmoetingsplaats waar wordt geprobeerd om voor geïnteresseerden het ’anders’ denken of het ‘visionair’ denken te stimuleren. Ik probeer hier via mijn artikelen op mijn eigen manier een steentje aan bij te dragen. Dit doe ik vanuit een positief-realistische benadering. Het is goed om te fantaseren over de toekomst. Het dient echter niet te zweverig worden of te utopisch te zijn. De huidige realiteit dient niet te worden vergeten. Verder wil ik opmerken dat de artikelen op deze website vanuit verschillende invalshoeken worden geschreven. Ik ben het niet automatisch eens met de overige artikelen op deze website en ik neem afstand van de artikelen van de overige auteurs die niet in overeenstemming zijn met mijn persoonlijke mening.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Tui schreef:

    De docu is van 2007. Ontwikkelingen zijn wellicht vertraagd door de crisis.

  2. antares schreef:

    Interessant artikel, maar moet later reageren, ben te vermoeid nu.

  3. antares schreef:

    De documentaire komt opmerkelijk overeen met mijn impressie voor wat onze toekomst gaat inhouden. Heb hier e.e.a. zelfs al recentelijk beschreven in het artikel “Paypal Galactic : betalen in de ruimte”. Voor mij is dit een duidelijk signaal dat het vóór iedereen absoluut de moeite waard is, om middels beschikbare, (de bewezen betrouwbaar inzichtelijke althans) internet bronnen, een ontzettend, onbegrensd interessant kijkje te gaan nemen. Intelligentie wordt door objectief (nuchter) informatie op te nemen groter. Dat op zijn beurt maakt het interpreteren van nieuwe informatie weer efficiënter, de intelligentie neemt daardoor weer toe, en je krijgt zodoende een natuurlijk, katalytisch, vicieus effect. In lijn met dat effect op het brein, kun je je eigen grenzen (intelligentie is van nature begrenst in ons brein) ook nog eens kunstmatig verleggen. Daar waren in 2007 al middelen voor, (o.a. diepe hersenstimulatie) en we zijn nu zes en een halfjaar verder. Ik vraag me dan ook af, wat doen de heren van de wetenschap onderling, aan bewust gekozen ingrepen op zichzelf, buiten de publieke ethische bezwaren om. Michio Kaku duidde daar in de video op subtiele wijze al over (zelf bekijken)…. Dus wie niet meegaat in deze onhoudbare ontwikkelingen nu en verder in de toekomst, blijft helaas dramatisch achter. Wie weet wat er al rondloopt onder rijke excentriekelingen en wetenschappers….. :)      

Geef een reactie