Sterk vergroot is ook voor mensen het kleurverschil duidelijk waarneembaar.

Hartslag uit video vastgesteld

Een nieuwe verzameling softwarealgoritmes kan voor mensenogen onwaarneembare informatie uit video-opnames halen, zoals hartslag en bloedstroom in het gezicht, en wellicht dus zelfs worden gebruikt als leugendetector. De toepassingen van deze software zijn legio.

Sterk vergroot is ook voor mensen het kleurverschil duidelijk waarneembaar.
Sterk vergroot is ook voor mensen het kleurverschil duidelijk waarneembaar.

Het algoritme, Eulerian video magnification genoemd door de computerwetenschappers die de techniek ontwikkelden, ontleedt elk frame van de video op bepaalde kenmerken, zoals ritmische verschijnselen, en vergroot deze vele malen. Dan kan je onder meer denken aan de variaties in doorbloeding van het gezicht als gevolg van de hartslag. In feite is de techniek te vergelijken met optiek, zoals vergrotende lenzen, aldus de ontwikkelaars. Met dit verschil dat hier softwarematige beeldbewerking wordt gebruikt.

Mensen
De techniek kent meerdere nuttige toepassingen. Het meest voor de hand ligt medische diagnose. De hartslag die het apparaat vaststelt kan dan worden gecheckt met de gemeten hartslag van intensive-care apparatuur. In feite kan elk kenmerk dat zwak waarneembaar is worden vastgesteld, ook bijvoorbeeld de bijna onzichtbare beweging van de borstkas van een baby. je zou deze techniek ook in bewakingscamera’s toe kunnen passen. Als mensen tekenen van grote opwinding vertonen, wat zich kenmerkt dor een snellere hartslag, is de kans groter dat ze op het punt staan een criminele daad te begaan. Je kan ook denken aan software om menselijke verkopers bij te staan. Een plotselinge vergroting van iemands pupillen, bijvoorbeeld, wijst op een grote interesse en dus het juiste moment voor de verkoper om toe te slaan. Ook de zwakke lichamelijke signalen die voor komen bij mensen die liegen, zijn met behulp van deze techniek vast te stellen.

Sterkte
Een wat minder omstreden toepassing is het controleren van de structurele stevigheid van bijvoorbeeld grote bouwwerken of mechanische onderdelen. Vaak is er een karakteristieke frequentie  die aangeeft dat bijvoorbeeld een brug op het punt staat het te begeven. Dit systeem kan trillingen in deze frequentie waarnemen en in dit soort gevallen zo van levensbelang zijn. Ook kapotte onderdelen horen zo tot het verleden: de ontwerper kan van een prototype snel vaststellen welke microbewegingen het maakt.

Weinig eisen aan kwaliteit videomateriaal
Opmerkelijk is dat ieder type videomateriaal kan worden gebruikt. Wel zullen ruis en storingen worden uitvergroot. Een betere camera geeft dus betere en nauwkeuriger uitkomsten. Ieder bekend videoformat kan worden gebruikt. Zullen straks TV-beelden van politici tijdens verkiezingen door de mangel worden gehaald om de jokkebrokken er uit te pikken? Het zou een uitkomst zijn.

Bron
Eulerian Video Magnification, MIT (2012)

3 gedachten over “Hartslag uit video vastgesteld”

  1. Volgens mij is er een gerelateerd artikel over gezichtsherkenning`s software tegen criminelen of terroristen, alleen ben ik natuurlijk weer vergeten hoe die heet.

    1. Bemoeier, misschien als je het woord ’terrorist’ of ‘crimineel’ invoert in het zoekvenster van Visionair en op Enter drukt, kom je gerelateerde artikelen tegen. Je hoeft dus niet de hele en/of juiste titel te weten.

  2. Dat gezichts herkennings programma waar Bemoeier het over heeft, is door IBM ontwikkeld, om zo mensen met verkeerde bedoelingen van tevoren uit te selecteren op vliegvelden e.d. Bovenstaand programma werkt anders, het registreert alle ritmische veranderingen in een omgeving, en is ook veel breder inzetbaar als toepassing.  

Laat een reactie achter