Door op de markt te kopen in plaats van in de supermarkt help je kleine ondernemers.

Het midden-en kleinbedrijf: de sleutel voor democratisering van de macht

De reden voor het succes van Bilderberg-bijeenkomsten is dat een groot deel van de economische producten en diensten wereldwijd wordt geleverd door iets meer dan honderd grote bedrijven. Nodig hun leidinggevenden uit voor je theekransje en je beheerst de wereld. Wat kan je als consument, als kiezer en als ondernemer doen om hun wurggreep op de wereld te breken?

Het MKB: de ware banenmotor
Ons economische landschap bestaat uit enkele grote bedrijven met daar tussenin duizenden middelgrote en kleine bedrijven. Uit onderzoek van economen blijkt dat banen 85% worden gecreëerd door het midden- en kleinbedrijf (het restant komt voor rekening van overheden en non-profit)[1]. Grote bedrijven zijn voortdurend bezig met het opslokken van middelgrote bedrijven en vervolgens ontslaan van overcompleet personeel in verband met zogeheten efficiëntie-slagen, kortom: vernietigen per saldo arbeidsplaatsen.

Door op de markt te kopen in plaats van in de supermarkt help je kleine ondernemers.
Door op de markt te kopen in plaats van in de supermarkt help je kleine ondernemers.

Hoe kan je als consument de macht van grote bedrijven verkleinen?

Als consument heb je de mogelijkheid om te stemmen in de vorm van euro’s. Als je je euro uitgeeft aan een blikje Coca-cola, versterk je hiermee de macht van de multinational Coca Cola Incorporated, schuldig aan onder meer de Coca Cola gerelateerde mensenrechtenschendingen en de hiermee samenhangende Wallstreet maffia. Koop je in plaats hiervan een frisdrank van een kleine bottelarij, bijvoorbeeld het zelfstandige familiebedrijf Vorselaars, dan verleg je de geldstroom naar een bedrijf buiten de Bilderberg-greep. Een coöperatie in plaats van BV of NV is in het algemeen de beste keus. In plaats van Heineken of een andere grote brouwer kan je voor een biertje een kleine lokale brouwer, zie voor een lijst hier, spekken. Over het algemeen is ook het kopen van ‘biologische’ (organische) levensmiddelen doeltreffend. Check ook hier zorgvuldig wie er achter zit; er zijn Bilderberg-multinationals die op deze markt actief zijn.

En als kiezer?
Stem niet op één van de drie grote partijen VVD, PvdA, CDA of op D’66. Vertegenwoordiger hiervan zijn graag geziene gasten op de Bilderbergconferenties. De SP is een veilige keus; dit geldt ook voor de Dierenpartij, de kleine christelijke partijen (maar helaas veel te gezagsgetrouw)  en de kleine partijen die nu nog niet in het parlement zitten.  De PVV is twijfelachtig. De partij is anti-establishment en stemt over het algemeen voor wetgeving die de macht van burgers uitbreidt, zoals minder overheid, behoud van uitkeringen en referenda. Dit pleit zeker voor de partij. Tegen de partij pleit het gebrek aan leden, iets wat Bilderbergers erg zal aanspreken.

En als ondernemer?
Als ondernemer ben je zowel consument als leverancier. Je koopt dingen in en verkoopt die aan collega-ondernemers en/of aan consumenten. Al ondernemer-consument moet je zoveel mogelijk krediet-vrij opereren. Zo zet je de banken buitenspel. Als het even kan reken je contant af met je klanten en leveranciers. Verder koop je in wat je kan van coöperaties en kleine collega-ondernemers.
Ook in je productassortiment kan je kleine bedrijven en consumenten voordelen geven. Om te beginnen: bedenk alternatieven voor de schreeuwend dure en gebruiksonvriendelijke producten van grote bedrijven. Smeed een samenzwering met collega’s en ontwikkel een product of dienst dat ze de rillingen van angst laat krijgen en om mammie laat roepen. Skype is bijvoorbeeld begonnen als kleine start-up en is nog steeds de nachtmerrie van telecomproviders (maar is nu helaas overgenomen door IT-gigant Microsoft).
Als kleine ondernemer zijn open standaarden en patentvrije technieken je vriend. Maak hier optimaal gebruik van. Ontwikkel producten en technieken die je klanten in staat stellen dingen te doen waar vroeger grote bedrijven voor nodig waren.

Bronnen

1. Midden- en kleinbedrijf (MKB) is de belangrijkste Europese banenmotor, NICIS Institute (2011); rapport

9 gedachten over “Het midden-en kleinbedrijf: de sleutel voor democratisering van de macht”

 1. Goed artikel Germen.
   
  Kleine kanttekening: Skype is begonnen als een kleine startup, maar overgenomen door Microsoft. Ze hebben MSN chat laten vallen, MS vindt dat de consument maar gewoon Skype moet gebruiken. Alle Skype communicatie kan eenvoudig gemonitord worden door big brother (zeg ik als IT techneut), waardoor het inmiddels feitelijk meer een nachtmerrie voor de gebruiker is geworden. WebRTC daarentegen is een open source project wat ‘peer to peer’ communicatie mogelijk maakt, waar big brother weer meer moeite mee kan hebben.
   
  Het doorbreken van macht is eigenlijk heel eenvoudig. Macht wil centraliseren. De remedie is het omgekeerde, decentraliseren.

   1. Ja ja Douwe… ik dacht dat mensen zelf wel linkjes konden vinden. Even snel testen kun je bijv. met https://apprtc.appspot.com
    Het is overigens iets wat in de beginfase is, maar naar verwachting wordt hiermee Skype overbodig. Misschien vandaar dat Skype (als ik het goed heb begrepen) op de golf meegaat door zelf ook WebRTC in integreren. Alleen dan waarschijnlijk op een manier dat big brother toch weer makkelijk mee kan luisteren (dus niet peer to peer). Als mensen WebRTC gebruiken voor versleutelde communicatie, dan zal het weer veel leuker worden op internet. Bij massaal gebruik is er voor de overheid misschien geen touw meer aan vast te knopen. Wanneer dat het geval is, hebben we weer de gecentraliseerde en oncontroleerbare vrijheid van internet. Een goed ding.

    1. pardon, correctie.
     “Wanneer dat het geval is, hebben we weer de gecentraliseerde en oncontroleerbare vrijheid van internet.” moet zijn
     Wanneer dat het geval is, hebben we weer de geDEcentraliseerde en oncontroleerbare vrijheid van internet.

 2. Goed artikel ,helder, het zou mooi zijn als de nu nog slapende wakker wordende meerderheid (positivisme) ,extreme luxe als overbodig gaat zien.Waar ik op doel is het aanvaarden van mega shops omdat het zo gemakkelijk is alles onder 1 dak ,die mega supermarkten.Ze zouden geboycot moeten worden op dag 1 van opening.kan men daar geen bewustwordings-campagne tegen gaan starten?Dat speelt de beheersing van voedsel door grootmachten wel heel erg in de kaart, plus het is moordend als concurrentie tegenover de kleine ondernemers die in en om zo’n gebied wonen.Mensen bevatten het vaak niet eens dat ze zelf verantwoordelijk zijn en dat de consument in de westerse landen eigenlijk zelf bepaalde zaken aan stuurt.Dat de lage prijzen hier weer ergens anders op de wereld zorgt voor ellende, ze missen het hele en complete plaatje.In de hand gewerkt door een maatschappij dat competitie en individualisering in de hand werkt via reclame-campagnes e.d., welke monster corporaties als een vorm van investering zien.Deze mega stores bedoel ik en als er 1 slaagt en succes wordt volgen er meer: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/27/binnenland/Jumbo_opent_mega_megasupermarkt.xml

 3. Is het iemand weleens opgevallen dat de Jumbo supermarkten erg hard groeien?
  De Brabantse familie die aan de wieg van Jumbo stond heeft echt niet zoveel geld. De bank(en) wel. Die maken het gewoon uit ’thin air’. Ik vermoed sterk dat de bank(en) op deze manier een stevig deel van de voedseldistributie stevig in handen hebben gekregen. Een voorbeeld van centralisatie. Daarom vind ik de suggesties op deze site ook zeer gezond. Beter eten en de roofzuchtige alfa mannetjes geen kans meer geven.

 4. Iedere nieuw gevormde sociaal-culturele organisatie omvat en integreert de vroegere vormen en transformeert deze gedeeltelijk. Dit leidt tot een nieuw en hoger systeemniveau waarbinnen de eerdere systemen functionele subsystemen vormen. De totstandkoming van hogere ‘suprasystemen’ ten gevolge van de integratie van voorheen relatief autonome systemen (die voortaan als subsystemen fungeren) is in de systeemtheorie een bekend begrip. Zulke suprasystemen ontstaan als gevolg van het creëren van ‘hypercycli’ waarin de subsystemen in elkaar grijpen onder invloed van cycli die elkaar wederkerig katalyseren : de zogeheten ‘kruiskatalytische cycli’. Hierdoor worden de subsystemen in toenemende mate afhankelijk van elkaar, terwijl het suprasysteem dat ze gezamenlijk vormen zijn structuur en autonomie verwerft.
  De met de Nobelprijs voor natuurkunde onderscheiden fysicus Manfred Eigen heeft aangetoond dat de vorming van suprasystemen onder invloed van auto- en kruiskatalytische cycli de grondslag vormt van de evolutie van alle levensvormen op aarde. In de rijke moleculaire ‘soep’ der oeroceanen werden kruiskatalytische cycli door de natuur verkozen boven andere vormen van samenhang, omdat ze in een turbulente omgeving stabieler waren dan ieder ander moleculaire organisatievorm. De fysisch chemicus en expert in thermodynamica Ilya Prigogine werd onderscheiden met de Nobelprijs nadat hij de wijze waarop kruiskatalytische systemen tot de evolutie van complexe systemen leiden had uitgewerkt.
  Kruiskatalytische systemen zijn ook in de menselijke samenleving werkzaam. In de politieke sfeer kwamen uit steeds intensievere banden tussen nationale progressieve verschuivingen van nationaal naar internationaal voort, waaruit zich de wereldomspannende organisatievorm ontwikkelde. Er werden eerst internationale economische blokken als de Europese Unie en de Association of South-East Asian Nations gevormd, die aansluiting vonden bij wereldomspannende en intergouvernementele organisaties. Samen trekken ze een aantal functies naar zich toe die vroeger het privilege waren van de nationale regeringen.
  In het bedrijfsleven heeft zich een overeenkomstige ontwikkeling voltrokken. Door middel van overnames, fusies, uitbesteding van taken en allerlei samenwerkingsverbanden en deelgenootschappen creëerden ondernemingen die op lokaal niveau ontstaan tot vertakkingen op het nationale niveau, waarna ze zich verder vertakten tot multinationale of zelfs mondiale organisaties. De merknaam van participanten op de wereldmarkt staat model voor de hypercyclus die de verschillende groepen, divisies en bedrijfseenheden van de multinationale of mondiale onderneming samenbindt. (Ervin Laszlo)

 5. Volgens mij leidt het in deze alleen tot de evolutie van het corporatieve systeem welke de macht van corporaties verstevigd dus enkel alleen het kapitalistisch systeem dienend .Het lijkt me in deze een zeer ruim begrip te kunnen zijn.Dan zou je de richting van evolutie niet alleen richting het belang van welzijn van de mens , maar daar los van moeten zien.Mij lijkt het juist dat kleinere subsystemen leiden tot meer menselijkere interactie en meer vrijheid van keuze en grotere diversiteit.Wat op zich tot een ‘rijker’ gevormd leven zal kunnen uitwerken.Juist die overnames leiden op dit moment tot een monocultuur waarbij het slechts ten gunste komt aan slechts enkelen.Dat het zich in het bedrijfsleven heeft voltrokken door middel van overnames en fusies heeft slechts geleid tot beheersing van de markt door kapitaal-krachtigen waarbij het de vrijheid van de marktwerking heeft aangetast.Mij lijkt dat de transformatie op deze manier kunstmatig gecreëerd is ,dat terwijl het biologische proces van evolutie een geleidelijker proces kent dus een natuurlijker verloop wat een beter zicht op de uiteindelijke kwaliteit ervan zal geven .Wat de mens beter zal dienen.

Laat een reactie achter