De bekende farao Tutanchamon was getrouwd met zijn zuster, koningin Ankhesenamun. Copyright: Koninklijk Huis Kemet

Moet incest kunnen?

Er is veel kritiek op gelovigen, zoals  christenen en islamieten, omdat ze bezwaren hebben tegen het homohuwelijk. Mark Dice, aartsconservatieve kroonprins van de aluhoedjes en enfant terrible van Youtube, besluit de normen en waarden nog wat op te rekken. Hoe zouden “liberals”, in het Nederlands taalgebied beter bekend als progressief denkenden, reageren als dezelfde logica wordt gebruikt om incesthuwelijken goed te keuren? Hieronder het filmpje. De uitkomsten zijn opmerkelijk.

https://youtu.be/mx457T7iWMA

Ik denk dat dit filmpje vooral laat zien dat veel mensen (dat geldt zowel voor progressieven, als voor conservatieven zoals Dice) niet goed door hebben gedacht over hun meningen.

Er zijn goede redenen om voor vrijheid van seksuele relaties voor geestelijk volwassenen te zijn, als beide daarmee instemmen. Zo zijn er veel mensen met sterke homoseksuele gevoelens, die alleen met iemand van hetzelfde geslacht gelukkig kunnen worden. Er is geen rationele reden om homo’s en lesbiennes het recht op levensgeluk te ontzeggen als dat ten koste van niemand anders gaat. Hoewel het (overigens wetenschappelijk niet onomstreden) Westermarck-effect voorkomt dat broers en zussen zich seksueel tot elkaar aangetrokken voelen, is er vaak een sterke genetische seksuele aantrekking tussen directe familieleden die elkaar nooit eerder hebben gezien.

Er  zijn m.i. geen goede redenen om voor een incesthuwelijk of – op dit moment – homohuwelijk te zijn. Een huwelijk dient primair om kinderen in een juridisch beschermde omgeving op te kunnen laten groeien. Het is de juridische formalisering van een gezin. Een seksuele relatie is goed mogelijk zonder een huwelijk. Een kind beschermd op te laten groeien is moeilijker zonder huwelijk. Een kind van bloedverwante ouders loopt een enorme kans op aangeboren ziekten.

De bekende farao Tutanchamon was getrouwd met zijn zuster, koningin Ankhesenamun.
De bekende farao Tutanchamon was getrouwd met zijn zuster, koningin Ankhesenamun. Bron

Dit gaat veranderen in de zeer nabije toekomst. Je zou in principe een eicel kunnen fabriceren van een lichaamscel van een man – dit is bij muizen al gelukt en bij mensen in rudimentaire vorm [1].  Hetzelfde kan met zaadcellen uit lichaamscellen van een vrouw. Deze kunnen samensmelten met geslachtscellen van de partner. Als je een draagmoeder kan regelen (voor een mannelijk stel; vrouwen kunnen immers zelf zwanger worden), is het in principe mogelijk om voor  mensen van gelijk geslacht om samen kinderen te krijgen die ook echt voor de helft van de ander zijn. Met CRISPR zouden ook familieleden een kind samen kunnen krijgen zonder dat ze bang hoeven te zijn voor erfelijke ziekten. De erfelijke ziekten knip je dan gewoon uit het DNA en vervang je door gezonde genen. Je zou ook kunnen putten uit het genetische materiaal van beiden om de heterozygotie van het kind zo groot mogelijk te maken – F1-hybriden zijn zo sterk, omdat hierbij twee ingeteelde lijnen worden gekruist en daardoor de nakomelingen erg heterozygoot zijn. Dit zou trouwens ook nakomelingen van niet-verwante ouders veel gezonder maken.

Hiermee vervalt de voornaamste rationele reden om tegen homo- en incesthuwelijken te zijn. Wel zal dit denk ik leiden tot uitermate ongezonde verhoudingen. Als ook directe familieleden als seksuele partner kunnen worden gezien, is er geen veilige, aseksuele omgeving meer. Het complete leven is dan geseksualiseerd. Ook kunnen mannen dan bijvoorbeeld hun dochter groomen om er seks mee te hebben als ze volwassen is. In feite is er een pedonetwerk opgerold dat precies dit deed. Kortom: er blijven denk ik ook in de toekomst goede redenen om tegen incesthuwelijken te zijn.

Bronnen
1. Rudimentary egg and sperm cells made from stem cells, Nature News, 2014
2. Sickest of the sick: Dating website for PAEDOPHILES exposed by Mirror investigation, Irish Mirror, 2014

 

2 gedachten over “Moet incest kunnen?”

  1. Eén van de belangrijkste krachten/bewegingsrichtingen in de evolutie van zowel materie als het leven is het streven/een beweging naar ‘diversiteit’. Mijns inziens kunnen incesthuwelijken hier nooit aan voldoen; een ‘incest-kind’ is in principe altijd ‘meer van hetzelfde’. Maar wat mij betreft moeten evolutiebiologen maar aantonen of ieder incest-kind per definitie ‘gedegenereerd’ is.

  2. Je vergeet het Zus Broer concept.. dat noemen ze ook incest.. maar ja wat als er affectie in het spel is, en dit wederzijds is? Ik herinner me een verhaal uit de duitse media een paar jaar terug. Broer en zus lange tijd elkaar niet gezien, voelen zich tot elkaar aangetrokken en beginnen een familie. Ik denk dat deze vorm best zou moeten kunnen als die 2 mensen er gelukkiger door worden. Je kan je ook afvragen wie moet dit gaan verbieden? De samenleving misschien..? Dat is al zo’n gedrocht als je naar de verzameling regeltjes kijkt die de gemeenschap elkaar wil opleggen. Als er technische hulpmiddelen aan te pas komen om genetische afwijkingen te voorkomen…tja waarom niet. Aan die technische hulpmiddelen kleven dan weer ethische bezwaren misschien zoals het weer verbieden van genetische herkomst van meer dan 2 ouders per kind want dan ga je werkelijk in een pot van pandorra zitten roeren en dan heeft het helemaal niets meer met een familie en liefde te maken… ook wel te grondslag van ons bestaan genoemd.

Laat een reactie achter