Nederlander wil Kilimanjaro besneeuwde top teruggeven

Een inspirerende TEDx Talk uit Amsterdam. Peter Westerveld laat in deze presentatie laat zien hoe ze hele stukken woestijn in Tanzania aan het hergroenen zijn door een aantal simpele technieken om water te oogsten en de grond in te laten infiltreren toe te passen. Op het moment dat de vegetatie rond de Kilimanjaro weer terug is voorspelt hij dat er ook weer neerslag op de top zal vallen zodat de berg zijn karakteristieke witte top terug zal krijgen. Hieronder het hele verhaal waarin hij de simpele technieken om de grote problemen van woestijnvorming op te lossen duidelijk uitlegt.

Het lijkt erop dat de technieken tot grootschalig ecosysteem herstel inmiddels op vele plaatsen actief worden uitgerold. Is er reden tot optimisme?

Aanverwante informatie:
-) TEDx Amsterdam
-) Website Peter Westerveld over omkering van woestijnvorming
-) Eetbare groene woestijnen met permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over het hergroenen van gedegradeerde ecosystemen in o.a. China, het Midden Oosten en Afrika.
-) Green Gold  – Dezelfde documentaire maar dan volledig in het Engels (voor eventuele buitenlandse contacten).

distantkilimanjaro
Heeft de Kilimanjaro over een aantal jaren haar karakteristieke witte top weer terug door de woestijn rondom de berg te herstellen tot functioneel ecosysteem?

10 gedachten over “Nederlander wil Kilimanjaro besneeuwde top teruggeven”

    1. Op zich is het wel zo dat als je al het water wat op het land valt veel beter in de grond infiltreerd je een veel grotere hoeveelheid water in de bodem op aarde krijgt wat er veel langer over doet weer terug te vloeien in de zee. Dat zou zeker moeten resulteren in minder hoge zeespiegels en grotere zoetwaterhoeveelheden op het land.

      En als er op die plekken dan ook nog weer veel planten gaan groeien wat weer ander leven mogelijk maakt wat ook een boel water in zich heeft dan helpt dat ook nog weer extra. En tot slot nemen al die planten ook weer een boel koolstofdioxide op wat ook weer goed is. Je krijgt dus een hele set positieve effecten. Dus het helpt zeker maar ik heb alleen geen idee hoe dit in verhouding tot bijvoorbeeld het smelten van het ijs op groenland staat. 

    1. Helmgras is een pionieerplant, dat zorgt ervoor dat het zand wordt vastgelegd, dat gaat verteren en zo komt er telkens meer structuur in de grond en krijg je ruimte voor meer planten, bijv. duindoorn, en dat gaat zo ook weer door en dan krijg je over tijd ook hogere bomen etc. In de biologie zie je dat een ecosysteem begint in een pionierssysteem en dan over tijd naar een climaxsysteem gaat. Dat zie je ook in deze video terug. Eerst komt het gras terug, dan de struiken, dan de hoge bomen. En dan ook automatisch veel dieren etc.

      Permacultuur is hier heel goed van op de hoogte en heeft inmiddels ook allemaal technieken ontwikkeld om dit natuurlijke proces te versnellen zodat je dus veel sneller dan in de wilde natuur je van woestijn tot climaxecosysteem komt. Als je of andere mensen dit interessant vindt kan ik je de film: Establishing a fruit forest the permaculture way van Geoff Lawton aanraden. Daarin komt dit ecosysteem evolutieprocess versnellen heel goed en duidelijk aan bod en zij maken er dan een climaxecosysteem van met een boel nuttige planten voor de mens.

  1. Dat klinkt positief, ik was wat sceptisch omdat Nederland altijd nog rekening moet houden met zijn grondsoorten, bijv. veenlandschap bevat veel water en is alleen geschikt voor weide. Kleigrond is weer geschikt voor akkers. Ach, eigenlijk mogen wij niet klagen hè?

  2. The Naga Foundation. Goed werk, op QM (de .com) geven we daar regelmatig aandacht aan dmv de Ted talk die ze gaven.  Er bestaat ook een video waarin ze de nog steeds positieve effecten van de greppels laten zien na zelfs twee jaar van droogte

Laat een reactie achter