Diverse onderzoeksgroepen werken aan het kweken van levers in een lab.

‘Onsterfelijkheid bereikt in 2045’

Vergeet de weesgegroetjes, bedevaarten en goed karma. Volgens visionair denker Ray Kurzweil zal de wetenschap er rond 2045 in slagen om de mens onsterfelijk te maken. Dus zorg dat je voor die tijd niet doodgaat, is het devies volgens hem. Volgens Kurzweil leven we op dit moment in een tijdperk van steeds snellere technische vooruitgang. Er zijn nu meer wetenschappers dan ooit die met steeds betere apparatuur werken en ook steeds slimmer worden in gericht onderzoek doen. Een komende monstergolf van technologische ontdekkingen dus die de wereld zoals we die kennen totaal op zijn kop zal zetten, zoals een achttiende-eeuwer verdwaasd rond had gekeken op een vroeg eenentwintigste eeuws verkeersklaverblad tijdens de ochtendspits.

De Wet van Kurzweil en de Singulariteit

Onze geest in een robot plaatsen is volgens Kurzweil de definitieve oplossing voor het ultieme probleem: de dood.
Onze geest in een robot plaatsen is volgens Kurzweil de definitieve oplossing voor het ultieme probleem: de dood.

Volgens de Wet van Kurzweil, een uitgebreidere versie van de Wet van Moore die voorspelt dat computerchips elke 18 maanden verdubbelen in capaciteit, werken al deze vormen van vooruitgang exponentieel op elkaar in. Snellere computers maken bijvoorbeeld betere biochemische simulaties en dus betere medicijnen mogelijk, waardoor de arbeidsproductiviteit en innovatiesnelheid voor onder meer nieuwe energiebronnen omhoog raast. Kunstmatige intelligentie zal het tempo van ontdekkingen nog veel hoger opvoeren: op dit moment is er al software die de wetenschappelijke methode in praktijk kan brengen.

Kurtzweil weet waar hij het over heeft: hij is een veteraan op het gebied van kunstmatige intelligentie en patroonherkenning door computers.

Op een gegeven moment bereiken we stelt hij een punt, door hem en andere toekomstvoorspellers de Singulariteit genoemd, waarna onze bestaande theorieën en inzichten niet meer opgaan. De vooruitgang gaat op dat punt zo snel dat de uitkomst niet te voorspellen is. Rond 2050 zal volgens hem kunstmatige intelligentie het menselijk brein ver in kracht overtreffen. De rekencapaciteit wordt, zo voorspelt hij, miljoenen malen groter dan nu. Al is deze theorie niet onomstreden, er is geen logische reden waarom de technische vooruitgang in de toekomst niet nog veel sneller zou  gaan dan nu.

De eerste Brug van Kurzweil: gezonder leven
Om onsterfelijkheid te bereiken stelt Kurzweil drie fases, of ‘bruggen’ voor. De eerste Brug, gezonder leven binnen de mogelijkheden van de bestaande techniek, brengt hij nu al in praktijk.

Groenten als paprika's, tomaten en sla bevatten weinig koolhydraten. Dit voorkomt mede suikerziekte, stelt Kurzweil.
Groenten als paprika's, tomaten en sla bevatten weinig koolhydraten. Dit voorkomt mede suikerziekte, stelt Kurzweil.

 Toen bij hem in de jaren ’80 ouderdomsdiabetes werd vastgesteld, veronderstelde hij dat de oorzaak bij hem insulineresistentie is. In plaats van te spuiten ging hij op een vezelrijk en extreem koolhydraatarm dieet, sliep langer en bewoog meer. Het gevolg: zijn bloedsuikergehalte is in vijfentwintig jaar gehalveerd tot normaal: onmogelijk, volgens de gevestigde medische wetenschap. Niet iedereen zal het er voor over hebben nog maar 1500 calorieën per dag te nemen en net als Kurzweil honderdvijftig voedingssupplementen per dag te slikken (met wekelijkse injecties met diverse farmaceutische preparaten) en het drinken van tien glazen alkalisch mineraalwater per dag.

De Tweede Brug: stamcellen en klonen
De technologie voor de Tweede Brug, stamcellen en klonen,  is nu volop in ontwikkeling. Ons lichaam heeft een levensduur van enkele tientallen jaren. Als ook maar één essentieel onderdeel, bijvoorbeeld een nier, het opgeeft betekende dat voor kort een doodvonnis.

Diverse onderzoeksgroepen werken aan het kweken van levers in een lab.
Diverse onderzoeksgroepen werken aan het kweken van levers in een lab.

God levert geen reserveonderdelen mee (al hebben we bijvoorbeeld twee nieren en longen). Nu er transplantatietechnieken beschikbaar zijn waar Mary Shelley’s Dr. Frankenstein stikjaloers op zou zijn, is de medische wetenschap ongeveer op het niveau van een autosloper. Uit een gezond lichaam kunnen donororganen worden gehaald en ingebouwd in een levende patiënt. In feite is dit een inferieure techniek. Omdat het DNA van een donororgaan anders is dan dat van de patiënt krijg je afstotingsverschijnselen en moeten patiënten zware, gevaarlijke medicijnen slikken (die vaak ook niet helpen).

Een structurele oplossing is het kweken van nieuwe organen uit stamcellen van de patiënt. Afstoting is dan geen probleem meer, wachttijden op een geschikte donor of overdracht van ziekten zijn dan ook verdwenen. Met huidcellen lukt dit al vrij aardig. Op dit moment is onderzoek naar ‘eenvoudige’ organen als spieren of levers al in volle gang. Het einddoel: zenuwweefsel en een compleet hart. Zodra deze uitdagingen overwonnen zijn, kunnen we elk onderdeel van ons lichaam laten vervangen. Kurzweil kijkt verder: hij wil de cellulaire klok (telomeren, de beschermkapjes van chromosomen, de dragers van ons DNA worden bij elke celdeling korter) terug kunnen zetten en op celniveau vervangingen door kunnen voeren. Ook op deze terreinen vindt heel veel onderzoekplaats. Geen wonder. De farmaciegigant die een levensverlengende behandeling ontwikkelt, loopt binnen. 

De Derde Brug: de geest van de mens in een computer
Kurzweils derde stap is het meest omstreden. Volgens veel geloven leeft onze geest, de ziel, na de dood voort. Afhankelijk van het geloof wordt je ziel beloond met een toestand van algemene gelukzaligheid bij God (christendom), wijn, gedweeë maagden en schone knapen (islam) of een reïncarnatie in een beter lichaam ( hindoeïsme). Het bewijsmateriaal voor een leven na de dood (bijna dood ervaringen) is niet erg overtuigend; als het al bestaat dan lijkt het weinig uit te maken welk geloof de man of vrouw in kwestie aanhangt.

Kurzweil heeft een methode voor het bereiken van onsterfelijkheid bedacht die volgens modern-wetenschappelijke inzichten wel werkt. Door middel van nanorobotjes (robotjes zo groot als een cel) wordt ons brein synaps voor synaps afgetapt en worden onze herinneringen en manier van denken getransporteerd naar een computer. Dit ligt minder ver buiten bereik dan veel mensen denken: de totale informatieinhoud van ons brein ligt volgens schattingen tussen een moderne harde schijf van een terabyte en duizend terabyte (een exabyte). Kortom: over een paar decennia zijn er waarschijnlijk computers die slimmer zijn dan wij en dus met gemak onze geest kunnen nabootsen. Zullen Kurzweils voorspellingen uitkomen? Zal onze generatie nooit meer sterven? Kurtweils argumenten zijn behoorlijk overtuigend…

19 gedachten over “‘Onsterfelijkheid bereikt in 2045’”

 1. Als de ziel of geest (of bewustzijn) al onsterfelijk is, waarom is het dan zo belangrijk dat de “wetenschap” er eventueel in zal slagen om de mens “onsterfelijk” te maken? Persoonlijk komt dit verhaal nogal kil en steriel over, maar misschien zijn er mensen die hier “hoop” op een zogenaamd onsterfelijk leven uit putten, omdat ze letterlijk bang zijn om te sterven, en zich wanhopig vastklampen aan datgene wat zij het leven noemen? Nee, dit doet mij niks. Laat mij maar gewoon sterven als mijn tijd gekomen is.

 2. Jouw leven heeft ook zin voor anderen Alfa.

  En ik vind dat Kurzweil eerst zou moeten proberen te doorgronden dat
  groei,
  voortplanting,
  ontkieming,
  denken,
  ademen,
  eten en drinken en
  beweging, onimiteerbare processen zijn; met andere woorden: wij doen dat niet na.

 3. pff wat een nepvisionair, het enige wat hij doet is het extrapoleren van bestaande en geaccepteerde concepten en denklijnen, zoals het concept dat een mens uit vervangbare onderdelen bestaat en de denklijn dat technoologie de uitkomst wel zal brengen.

  terwijl het veel logischer is dat de revolutie komt van een een zienswijze die nu nog verguisd en veracht wordt, zoals het energetisch concept en het concept van holisme.

  Let maar op mijn woorden lang leven wordt een zaak van het goed omgaan met, en het goed reguleren van de energie van, het lichaam zodat het niet aan verslijten toekomt.

  En nee de wetenschap kan het nu nog nog niet bewijzen, maar dat eraan dat de wetenschap niet kan omgaan met de allesbeslissende driver van de energie: het bewustzijn.

  Dit artikel kan ik maar 1 stempel geven: .. ERG BEPERKT.

  1. Die zienswijzes zijn al duizenden jaren geprobeerd in onder meer India. Vraag een Indiër die tien jaar geleden in een sloppenwijk woonde en nu een goede baan heeft eens hoe hij denkt over je theorie.

  2. dfb,

   De enige manier om niet te verslijten is je hele leven lang op je achterwerk te blijven zitten en slaafjes te regelen die je voeren. Een mens kan niet ouder worden dan 140 jaar, dat is wetenschappelijk bewezen. Hoe gezond je ook leeft maar op die leeftijd is je complete zenuwstelsel afgebroken. Je kan met je wil of je bewustzijn veel bereiken maar je kan er niet je leven mee verlengen tot na het punt dat je zenuwstelsel het gewoon begeeft.

 4. barry, je hele leven op je reet zitten wordt je niet oud mee dat kun je toch ook wel bedenken, mechanistisch gezien versluit je dan minder, energetisch gezien gaat het versluiten dan juist erg hard.

  de wetenschap redeneert tevens vanuit mechanistisch paradigma, dus dat 140 jaar ‘bewijs’ dat mag je van mij aan fikkie geven haha

  nee de echte kennis zoek ik in het verleden mannen, en niet in de ‘laatste onderzoeken’

  1. 24/7

   De mensen die tot nu toe het oudst zijn geworden zijn altijd mensen geweest die het minst gedaan hebben in hun leven, ik praat hier wel vooral over mensen die in stammen leefden en als koningen behandeld werden, niet over de hardwerkende uitzonderingen.Natuurlijk bevestigd de uitzondering altijd de regel. Het is ook wel zo dat het altijd erg moeilijk was om de exacte leeftijd van mensen te achterhalen als er geen geboortebewijs was. Ik heb foto´s gezien van mensen die eruitzagen als een uitgedroogde pruim en die mensen waren net 50 of zo maar hoe dan ook, op je 140e is je zenuwstelsel gewoon versleten.

 5. Wat de details ook zijn, het is simpelweg denkbaar dat we over enkele decennia alle schade die met ouderdom in het lichaam ontstaat kunnen herstellen, zowel slijtage als ziektes. De hersenen zullen waarschijnlijk het moeilijkst zijn, maar het is niet te voorspellen hoe onze kennis en kunde zich ontwikkelt. Uiteindelijk is een mens ook maar “gewoon een complexe machine”.

 6. 24/7

  Rondom vrijwel aale zenuwbanen in het lichaam zit een laagje die Myeline heet. Dit laagje is rond je 18e levensjaar voltooid en het beschermd je zenuwbanen en zorgt voor de zenuwpulsen. Rond je 70e levensjaar neemt die myelinelaag af, er staat in de onderstaande link niet vermeld wanneer die laag geheel verdwenen is maar je mag van mij aannemen dat het rond je 140e levensjaar is. Zonder deze beschermende myelinelaag zullen al je zenuwbanen het gewoonweg opgeven met als gevolg dat vitale lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld je hart het ook opgeeft. Op dit moment bestaat er nog geen enkele techniek of medicatie waarmee deze myelinelaag gerepareerd kan worden. Zoals Lennart al zei: Het is simpelweg denkbaar dat over enkele decennia alle ouderdomsschade gerepareerd kan worden. Hier kan ik mij bij aansluiten. Het is gewoon een feit dar er niemand is die hierdoor ouder kan worden dan 140 jaar.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Myeline

 7. We hebben er 100 jaar over gedaan om onze lichaamskracht te vermiljoenvoudigen. Ik kan nog steeds niet meer dan 80 kilo tillen maar via machines kan ik dat wel. Ik kan lang onderwater maar ik heb geen kieuwen ik kan vliegen maar ik heb geen vleugels. Een astronaut in een raket vliegt vele malen sneller dan ik kan lopen.
  Via kunstmatige intelligentie gaan we binnen 100 jaar onze geestelijke kracht vermiljoenvoudigen. En dat is geheel andere koek. Dan zijn er ongekende mogelijkheden waarbij fantasieen van mensen verbleken bij de haalbare werkelijkheid.

 8. Ik heb Kurzweils boek ’the singularity is near’ (2005) gelezen en hij geeft veel argumenten voor zijn theorie van de ‘versnellende opbrengsten’: de theorie dat de technische vooruitgang in vooral IT, wetenschappelijke research en toepassing van nieuwe techniek in onderzoek, steeds meer met elkaar vergroeit en daardoor steeds sneller gaat. Met andere woorden: een versnellende feedback-loop is steeds harder bezig de technische vooruitgang exponentieel omhoog te jagen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een totale beheersing van het Aardse milieu en wellicht zich uitstrekkend tot het hele zonnestelsel. In sf zoals de verhalen van Vernor Vinge en Charles Stross word een wereld geschetst waar de techniek en mens versmolten zijn tot een almachtige intelligentie die het universum beheerst. Science fiction of een visionair toekomstperspectief? Dit lijkt me wel een meer realistisch en optimistischer toekomstperspectief dan de op angst en onderwerping gebaseerde toekomstperspectieven van de zogenaamde ‘wereldreligies’….

Laat een reactie achter