Video: De toekomst van de voedselvoorziening

Stijgende voedselprijzen komen voortdurend in het nieuws. Op het eerste gezicht lijkt er een enorm voedseltekort te bestaan in de wereld. Schijn bedriegt echter. In 2013 produceerde de aarde voldoende voedsel voor 11 miljard mensen, 1,5 maal de wereldbevolking.

fuckthelawn6

Een groot deel van dat voedsel werd echter gebruikt als veevoer. Ook kampen we met de steeds duurder en schaarser wordende fossiele brandstoffen. Organische landbouw, ooit afgeschreven als inefficiënt, blijkt in gematigde streken meer dan 90% van de opbrengst van traditionele landbouw te leveren, in de tropen, als intercropping en andere geïntegreerde teeltsystemen toe worden gepast, zelfs 182%.  Worden slimme landbouwsystemen de redding van de wereldbevolking? Of zullen we verhongeren als olie definitief meer energie kost om op te pompen dan er uit te halen is?

3 gedachten over “Video: De toekomst van de voedselvoorziening”

    1. Dan heb je het probleem van raffinatie nog.
      En niet te vergeten dat we maar door blijven gaan met kooldioxide aan de atmosfeer toevoegen.
      De hele wijze van voedselvoorziening is het gevolg van korte termijn denken en veroorzaakt roofbouw op deze planeet.
      Productie moet met behulp van milieuvriendelijke energiebronnen zoals zonne-energie of brandstof gewonnen uit algen.
      Daarnaast moeten we stoppen met eten bewerken tot ongezonde consumptie artikelen alsmede het heen en weer sturen over lange afstanden. Productie moet lokaal en mensen moeten leren om onbewerkt voedsel te waarderen of zelf te bewerken. Ik wil niet zo ver gaan dan men zelf graan moet gaan pletten maar de idioterie van al die verpakte en bewerkte rommel welke over grote afstanden worden versleept moet maar eens afgelopen zijn.
      Ik schrijf het wat cru maar dan komt de boodschap wellicht over.
      Ondergetekende doet al niet anders met zijn familie. De diverse manden, bakken en schalen puilen uit met groente en fruit.
      Zelfs de bonen koken wij zelf in een snelkookpan en vriezen de porties daarna in; lekker en gezond.
      Waarom gaan scholen niet onderwijzen om de ‘ecofootprint’ klein te houden?
      Het lijkt wel alsof alles om productie draait…

      1. In IJsland wordt er geprobeerd om CO2 met waterstof te verbinden om er methanol van te maken, dus dan moet iedereen misschien z’n CO2 af gaan vangen omdat dat lonend wordt.
        En misschien wordt kweekvlees ook een succes, dat scheelt een hoop veevoer en dierenleed.

Laat een reactie achter