Video: over vijftien jaar computers zo slim als mensen

Visionair Ray Kurzweil beschrijft in deze video de schokkende technologische veranderingen die de komende decennia op zullen treden. Schokkend, want het voortbestaan van de mens zoals we die kennen staat op het spel.

Zo gelooft Kurzweil – met reden, ook kwamen al eerder voorspellingen van de man uit – dat we in de 2020’s computers zullen hebben die qua rekenkracht het menselijk brein kunnen simuleren. De mens in de machine dus. Dit kan ook enkele nare gevolgen hebben. Een kunstmatige intelligentie hoeft immers niet volgens de CAO betaald te worden. Massale werkloosheid dus, dus zullen we een nieuw sociaal en economisch systeem moeten hebben. Daar kunnen we ons maar beter goed op voorbereiden.

5 gedachten over “Video: over vijftien jaar computers zo slim als mensen”

  1. En wanneer streven computers de mens qua slimheid voorbij? Ben er zelf van overtuigd dat de mens als functionerend geheel (waar emoties deel van uitmaken) nooit voorbijgestreefd kan worden. Maar bepaalde individuele vaardigheden natuurlijk wel.

  2. @Tom: Als computers over 15 jaar zo slim zijn als mensen dan zijn ze over 16 jaar slimmer.
    Misschien zal het zo’n vaart niet lopen, maar dit laat wel zien dat het binnen 100 jaar einde oefening is voor Homo Sapiens.
    Een kleine minderheid zal de computers bijbenen en zichzelf via peperdure operaties laten transformeren tot cyborgs. Je zou ook kunnen zeggen ze gaan op in de computers. Ze worden computers.
    Die zichzelf transformerende elite zal het waarschijnlijk eenvoudiger vinden om het werk te laten uitvoeren door machines in plaats van door mensen. Mensen zijn immers ingewikkelde wezens. Er is het risico van een opstand, mensen moet verleidt worden e.d.
    Machines doen het werk zonder morren, zonder vakbonden, zonder gedoe. Wat gebeurt er dan met de overgebleven mensen? Heel eenvoudig, de cyborg elite zal gewoon een virusje loslaten. 
    Het mooiste is dan ook nog dat de mensheid zal denken dat het om een natuurlijk virus gaat. En de elite zal natuurlijk ach en wee roepen. 
     

  3. Machines zorgen voor welvaart,dat begon met de eerste zaagmolens bij betere en goedkopere planken.
    En nu worden met betere en snellere robots nog betere en snellere computerchips en robots gebouwd.
    De geschiedenis herhaalt zich.
    In de achttiende eeuw dacht men al dat machines de mensen werkloos zouden maken,niets is minder waar.

  4. Zolang een computer nog makkelijk op een verkeerd been gebracht kan worden door één klein foutje zal het wel meevallen, denk ik. Intelligentie en bewustzijn zijn twee verschillende dingen. Wat er wel aan staat te komen, is robotisering.Onaangenaam werk, verpleging, militair. Maar economische motieven zijn toch belangrijker. Er bestaan prachtige machines die metaal kunnen versnipperen in stukjes, en sorteren, maar In Bangladesh slopen armen mammoettankers op blote voeten en met touwen en snijbranders…
    Militairen zullen (vanwege groot budget) aan de voet staan van dit, evenals Wall Street. Daarna worden huishoudrobots en gezelschapsrobots (sex) populair, en zal de prijs drastisch dalen.
    Toch denk ik dat er een andere route moet worden ingeslagen, wil A.I. succesvol worden. Digitale computers werken simpelweg met opdrachten die (hoewel snel en perfect) worden uitgevoerd. Men moet meer denken in zelf-programmeerbare  chips, zelflerende chips, zelfherstellende chips en meer de richting van analoog werkende chips, zoals stochastische computers.

Laat een reactie achter