Video: Venus Project begint in Cuba

Jacqui Fresco droomt van een wereld van overvloed, waarin er geen geld meer is. Automatische fabrieken produceren alles wat nodig is. Dit lijkt erg op communisme. Geen wonder dat Fresco denkt dat Cuba, een van de twee laatste communistische landen op aade, de meest voor de hand liggende plaats is om het Venus Project werkelijkheid te laten worden. Heeft hij gelijk?

15 gedachten over “Video: Venus Project begint in Cuba”

 1. Idd, Cuba is nu al het enige land op aarde met een hoge levensstandaard die binnen de eigen voetafdruk weet te leven. En The Venus Project is een van de weinige positieve wereldbeelden op de toekomst in deze tijden. 

   

 2. Ik denk dat als er dan geen maffia in cuba mag zijn, je een regering gelijk kan stellen als een maffia. Daar zowel de een en de ander op geld uit zijn. Daarnaast wat zullen we lui worden en zal obesitas de grootste ziekte worden. Maar het blijft denk ik een droom scenario. Zwijmel dus rustig even weg in de onwerkelijkheid. Maar kom wel op beide benen weer terug van venus op aarde. 

 3. Hierbij geldt aantekening dat tot nu toe alle utopische projecten de mist in zijn gegaan. Vaak om platvloerse redenen zoals onderlinge ruzies, gedoe rond geld e.d.
  Een visie op een website zetten is 1 ding, dat in de weerbarstige praktijk omzetten is een heel ander verhaal.
  Desalniettemin is het leuk als mensen het toch af en toe proberen.

 4. In een land waar geen vrije kunst, geen vrije muziek, geen vrije literatuur is? In een land waar je niet vrijuit mag spreken? Daar wil toch geen hond leven! Socialisme is never een goede basis voor vrijheid. Denk echt dat het heil uiteindelijk alleen maar uit het politieke (dus niet persé economische) liberalisme kan komen.

 5. @Roeland,

  Helemaal met je eens.
  Ontwikkeling en wereldverbetering komt met stappen, hard werken en met moeite.
  Alle voorbeelden van ”visionairen” die claimden met hun ideologie in een klap de wereld te kunnen omvormen tot een heilstaat hebben zonder uitzondering het tegenovergestelde bereikt:
  Lenin, Stalin, Mao, Hitler, Pol Pot….en als ik er zo over nadenk ook Mohammed.
  Alleen de betekenis van het woord ”utopie” zegt al genoeg: een onbereikbaar ideaal, hersenschim.
  Begrijp me niet verkeerd: ik geloof zeker dat we de komende decennia op allerlei gebied veel vooruitgang zullen boeken, net zoals de wereld er nu op zeer veel punten beter voorstaat dan 100 jaar geleden….maar iemand die claimed de oplossing voor alles op een A4-tje te hebben staan is een charlatan.

 6. Ik heb de video bekeken (had ik helaas nog niet gedaan) en wat me opviel waren twee dingen:
  a. Het is allemaal in een erg prematuur stadium. Het gaat slechts om het doen van presentaties.
  b. Hij denkt geld te kunnen krijgen van bepaalde leiders.
  In dat geval wordt het een soort propagandaproject.
  Al met al geloof ik niet dat we dit project serieus hoeven te nemen en al helemaal niet als blauwdruk voor een betere wereld.  
   

 7. Roeland ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb het filmpje van Douwe bekeken en hier zie je zo’n typisch reclame filmpje, wat ze ook zo mooi konden maken in de tijd van de 60e jaren in Rusland enof van het heden als je naar China kijkt en de overige communistische landen. Ik blijf erbij dat het een utopie is om te denken dat de wereld mogelijkerwijs verbeterd zal worden hierdoor. Ik hoor Maarten.L. King nog zeggen in een van zijn grootste toespraak: I have a Dream. Er is nooit iets van gekomen van die droom. Kijk naar Afrika en ga zo maar door. Vastgeroest zitten we met zn allen, het denken wil het wel, maar de uitvoering wordt ten alle tijden tegen gehouden. Het is en blijft een droom en die mogen we gerust af en toe hebben, als je daarna maar weer rationeel terug keert naar de werkelijkheid.

 8. Ps, het allerbelangrijkste ben ik vergeten te melden, dus bij deze. Dat is de wapenindustrie met zijn lobby. Dit is de grootste kapitaal instelling die we op aarde kennen. Je hoort er eigenlijk ook nooit van, soms een klein berichtje, maar dan houd het op. M.a.w. dit is de meest gesloten instelling. Zij bepalen mede waar er wel enof geen oorlog is, ze zoeken hier ook de uiterste grenzen op. Deze instelling is zo machtig dat kent zijn weerga niet. Zolang deze blijft bestaan zal er nooit vrede op aarde zijn. Dus al is er ergens een positieve kant, het zal altijd een tijdelijk moment zijn, daar altijd wel een en of andere redenen bedacht wordt, zowel door politiek enof het kapitaal om het om te zetten naar negatieve gebeurtenissen. Mooi voorbeeld hiervan is Syrie. Als het land olie in de grond gehad had, was de gemeenschap daar allang met een of andere vredesleger etc geweest. Het zelfde als de VN, die mogen ze gisteren van mij al opdoeken. Het nadenkertje zit hem in het gegeven dat China en Rusland hun veto hebben gebruikt. Dus waar zit een groot deel van de wapenindustrie, juist.

 9. Negatieve reacties hier van zogenaamde visionairen…zo noemt deze website toch?Ikzelf geloofde ook niet in dit project maar deed na het zien van enkele films onderzoek en kwam tot de conclusie dat technisch gezien er geen enkel probleem is.Sterker nog momenteel worden steden als in TVP gebouwd zoals Masdar en Tianjin.Maar eigenlijk gaat TVP vooral over een mentaliteitsverandering en dat is juist het probleem, het merendeel van het menselijk ras is nog te ik zeg het maar : achterlijk en dat komt grotendeels door gebrek aan goede informatie wat vooral te danken is aan de economie,mainstream religie en cultuur.
  Een veel gemaakte fout die ik ook hier weer vind is TVP gaan vgl. met bestaande termen die eindigen op ‘isme’…heel zware fout die je als echte visionair nooit zou maken.
  Verder praten over kapitaal en geld en regeringen terwijl het over een Resourced based economy gaat is nog verder de bal misslaan…
  het utopisch noemen is…ga ik zelfs niet uitspreken…jammer op een site vol zogenaamde visionairs die blijkbaar niet verder kunnen kijken/denken dan hun neus lang is.
   
  En ja, dit is negatieve commentaar,en nee dit is niet volgens TVP maar een aanpassing naar het hier gebrachte niveau.
   
  Ik lees hier zowat elk topic en zie soms interessante zaken maar de comentaren erop zijn vaak minder.De reden waarom ik niet vaker reageer is omdat ik problemen heb met het omzetten van gedachten naar tekst en tekst zelf maar hierbij toch dit…

  1. @ Mario,
   Ik kan je niet geheel ongelijk geven in je commentaren. Er is wel een kanttekening. Je kan niet verwachten dat iedereen die op deze site reacties plaatst ook werkelijk visionair is. Visionair denken is iets wat mensen moeten leren, het is een leerproces wat vaak in de jeugd al afgestraft wordt onder de noemer fantast, fantasie, dromers..  Ik heb mensen op deze site gezien die langzaam veranderden van negativisten,complottisten en creationisten tot visionair denkenden omdat ze het voorbeeld overnamen van de visionair denkenden. Ik ga geen namen noemen maar enkelen zitten nog steeds op deze site om mee te denken over allerlei verbeteringen en/of veranderingen aangaande de maatschappij. Ikzelf vindt dat een deel van de commentaren ook niet meer is dan oeverloos gezwets maar dat komt omdat ik ook elk commentaar lees en een aantal commentaren vindt je steeds weer i terug, welliswaar anders geformuleerd maar de strekkingen blijven hetzelfde. Grote bedrijven, regeringen,uitvinders en schrijvers hebben vaak scouts in dienst die dit soort sites afstropen om tot betere of andere visies te komen, zo wordt beetje bij beetje de denkwijze veranderd van de mensen die werkelijk invloed hebben op onze aardbol.
   The dynamics van het internet. Ik bestudeer de dynamiek van het internet nu ondertussen al heel lang en weet wat een site als dit kan doen.

 10. In mijn denken, zou je eerst de mentaliteit oa van het individu moeten veranderen en mede zijn enof haar denken. Daar gaan heel wat jaren inzitten om zover te komen. Er zijn inderdaad mensen, die het vermogen bezitten om positief te denken, maar ze zijn net als de speld in een hooiberg moeikijk te vinden. Een van de zeer weinige mensen die dat kan is in mijn optiek Liu Xiaobo (chinees). Hij bezit daadwerkelijk de kracht van het positief denken. Hij schreef een manifest. klik op de link hieronder om het manifest te lezen. Let wel het is in pdf bestand. Mvg, Paul.
  http://home.lijbrandt.nl/prdekloe/11-12-2010 Trouw-Manifest van Liu Xiaobo.pdf

 11. Barry, ik denk dat je wel een punt hebt en wel om het volgende:
  Kwetsbaarheid=Emotie, door aktie verkrijg je een reactie, die omgezet wordt doorgaans in Boosheid (niet altijd, maar wel vaak). Niet iedereen zit zo in elkaar, maar door vele stukken en reakties te hebben gelezen, vraag ik me steeds af of de toon zetting iets milieu vriendelijker zou kunnen, bij sommigen. M.a.w. laten we wat meer respect naar elkaar toe hebben en soms een heleboel geduld. Maak er een dialoog van inplaats van discusie, dat is de kracht van het positief denken. Mvg, Paul.
   

Laat een reactie achter