Een MANET gebruikt draadloze apparaten als knooppunten voor een decentraal internet.

Nieuw type internet zelfs voor dictator niet af te sluiten

Hackers werken nu aan een internet dat geen centrale servers kent. Een pc, een tablet, ja zelfs een mobieltje wordt met nieuwe software veranderd in een internetknooppunt.

Echt anarchistisch internet
Internet is een anarchistisch medium en daarmee een nagel aan de doodskist van menig dictator. In 2011 sloot de nu afgezette Hosni Mubarak het Egyptische internet en mobiele telefonie af tussen 28 januari en 2 februari. Dit gebeurde ook voor korte tijd in Libië en Syrië. Deze almacht van overheden is rechtgeaarde hackers uiteraard een doorn in het oog. Ze werken daarom aan een visionair plan: een robuust internet, waarbij de internetgebruikers tegelijkertijd de internetrouters zijn. Deze zogeheten mobiele adhoc netwerken (MANETs) omzeilen gecentraliseerde communicatieknooppunten en stellen gebruikers in staat te communiceren als de overheid het internet plat gooit.

Een MANET gebruikt draadloze apparaten als knooppunten voor een decentraal internet.
Een MANET gebruikt draadloze apparaten als knooppunten voor een decentraal internet.

Einde 2012 gereed
Het Open Technology Initiative – onderdeel van de denktank New America Foundation—ontving 2 miljoen dollar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om de ontwikkeling van een MANET te helpen coördineren. Het doel van de organisatie is MANET technologie gebruiksklaar te maken voor gebruik in gebieden met onderdrukkende regimes. Het project moet einde 2012 afgerond zijn, aldus projectdirecteur Sascha Meinrath. Commotion Wireless, de naam van de werkgroep, heeft alleen vier betaalde krachten in dienst. De rest van het aanzienlijke programmeerwerk komt voor rekening van (soms betaalde) vrijwilligers uit de open-source gemeenschap.

Software verandert mobiele apparaten in internet
Commotion wil software ontwikkelen  voor mobiele telefoons, laptops en draadloze routers die in staat zijn om zowel onmiddellijk wifi-verbindingen als GSM-netwerken op te starten. Zodra een netwerk aanwezig is, kunnen zelfs mensen die de software niet hebben geïnstalleerd verbinding maken. Als ook een router met een directionele antenne deel uit maakt van het netwerk – dergelijke routers hebben een bereik van tientallen kilometers, tot over de landsgrens – heb je in principe de internetblokkade van de overheid doorbroken. De software kan via cd’s, USB sticks en dergelijke worden verspreid. Of, als er eenmaal een wifi netwerk is, worden gedownload. Kortom: dit tegenhouden is fysiek vrijwel onmogelijk. De ontwikkelaars willen daarom ook dat de software zeer gebruiksvriendelijk wordt om te installeren.

Voortdurend veranderend netwerk
Een MANET opzetten is niet eenvoudig. Zo moet de software voor datapakketjes de beste routes vinden vanaf bijvoorbeeld Chop Chop Square in Riaad naar de ommuurde compound van de westerlingen, zodat laatstgenoemden live verslag kunnen doen van de “hoogtepunten” van het islamitische strafrecht, Saoedische stijl. Veel apparatuur, denk aan mobiele telefoons, verandert voortdurend van plaats, waardoor dit een dynamisch netwerk moet worden.

FunkFeuer als prototype voor OLSR
Het Optimized Link State Routing (OLSR) protocol, wat Commotion weil gebruiken, wordt nu al gebruikt in het Weense FunkFeuer, een bestaand grassroots MANET. FunkFeuer is een netwerk van 500 apparaten – de meeste zijn draadloze routers op daken en werden specifiek  gebouwd door hobbytechneuten als testnetwerk voor OLSR. OSLR is nu zeer schaalbaar en zou dus in principe een grote stad voor zijn rekening kunnen nemen.

De aan OLSR deelnemende apparaten sturen elke twee seconden een “hello” signaal aan alle andere apparaten binnen bereik. Op die manier wordt een bepaald apparaat geïntroduceerd bij alle buren. Elk apparaat krijgt zo een lijst van  de eigen buren. Deze lijsten worden gedeeld waardoor er elke twee seconden een “verse” netwerkkaart beschikbaar is.

Anonimiteit: Tor
Betrapt worden op “staatsvijandige activiteiten” is al erg slecht voor de gezondheid in Nederland, laat staan in een nog ergere politiestaat. Vraag klokkenluider Fred Spijkers maar. Een extra toevoeging wordt dus Tor, de bekende anonimiseringssoftware die een redelijk goede bescherming biedt tegen afluisteren. Commotion zal de software uittesten in Amerikaanse grote steden als Detroit, Washington DC en Philadelphia. Mogelijk omdat deze het meeste weg hebben van een derde-wereld context. Dit om te voorkomen dat er mensenlevens verloren gaan door onvoldoende beveiliging.

Bellen via een lokaal netwerk
Minder handige gebruikers kunnen nog steeds bellen zonder de software te installeren. OpenBTS verandert een draadloos station in een telefooncentrale. Wel zijn er dan veel sterkere LAN-routers nodig dan nu, want met een simpel huisroutertje kan je niet verder dan een paar meter bellen.

Kortom: laten we er voor zorgen dat dit soort netwerken massaal worden uitgerold. Want gratis kunnen bellen en kunnen downloaden zonder lastig gevallen te worden door de copyright-gestapo is heel wat waard.

Lees ook:
Hackerspace: open communicatie en informatie zijn mensenrechten
Alternatieven voor internet
Tijd voor piraten.net
Egypte, dictaturen en internet

Projectpagina:
Commotion Wireless

10 gedachten over “Nieuw type internet zelfs voor dictator niet af te sluiten”

  1. Tja, een softwarematige oplossing is leuk, maar als een dictator echt kwaad wil laat ie gewoon de stekker uit de zendmasten trekken. Zit je dan hardstikke fijn met je apparaten zonder verbinden. Alleen zolang er om de zoveel meter een apparaat is zal de boel blijven werken, maar zodra je een groot stuk land over moet ( woestijn bijvoorbeeld ) ben je toch echt van grondkabels of zendmasten afhankelijk. Een directionele antenne moet je ook maar hebben staan, en een antenne die tientallen kilometers haalt zoals in het artikel vermeldt valt al snel op aan te buitengevel.
    Mooi initiatief, maar ik denk dat er geen dictator wakker van zal liggen.
     

  2. Dit lijkt eerste instantie veelbelovend, maar ik zie een groot nadeel. Want als iedereen (in)direct met elkaar digitaal verbonden is, is iedereen ook traceerbaar en ik weet niet of iedereen dat nou wel wil. Plus dat iedereen ook jou gegevens kan achterhalen met wie jij contact hebt of hebt gehad en wat jij op jou mobiel en/of computer hebt staan. Zo ook dat andere van jou abonnement gebruik kunnen maken. Dus zo interessant vind ik dit niet, want dat gaat niemand wat aan, dat is mijn privé aangelegenheden. Ik ben geen pessimist, maar een realist.

  3. Misschien is dit ook wel gezonder voor ons lichaam dan normale WIFI.
    Mijn gegevens mogen ze allemaal hebben, behalve mijn pincode dan hihi.
    Hoe meer mensen er meedoen, hoe meer verbinding lijkt mij.
    Dan kom je ook wel om een woestijn heen denk ik als rondom voldoende gebruikers rondscharrelen. 

    1. Computers en programmas zijn over het algemeen vrij neutraal dus ik neem aan dat iedereen gebruik kan maken van dit systeem. Overigens gebruiken overheden vaak het aanpakken van “pedofielen” als breekijzer om de privacy van de hele bevolking te mogen schenden.

      En als ze dan echte pedofielen zouden kunnen berechten zoals bij de katholieke kerk recent dan laten ze dat het liefst vrolijk verjaren en doen ze alsof hun neus bloed. En ook bij Joris Demmink, de hoogste man bij justitie die al tijden in een grijze zone op dit gebied zit wordt maar weinig actie ondernomen. https://www.demminkdoofpot.nl/pagina/de-zaak-demmink-1978-2010.html

      In de praktijk denk ik dus dat het een onzinnige vraag is en het nooit als argument mag worden gebruikt om dan maar een dienst of een service van een hele bevolking te beperken. Het trucje is inmiddels wel bekend en als de overheid echt pedofielen aan wil pakken raad ik ze aan om te beginnen bij de zaken die er al jaren liggen of waar al jaren beschuldigingen liggen.

  4. Helaas, ook dit is de oplossing niet. Dictators gaan gewoon het bezit van deze apparatuur verbieden. Zie noord korea. Daar wordt iedereen die betrapt wordt met een mobiel geexecuteerd.

Laat een reactie achter