Video: zullen onze kinderen tot een nieuwe soort behoren?

Ons menselijk lichaam bevat een aantal ontwerpfouten. In feite is het mogelijk, door veranderingen aan te brengen in ons DNA, deze ontwerpfouten er uit te halen en een aantal ziektes te voorkomen. Ook kunnen we de menselijke levensduur flink opkrikken. We kunnen enkele van deze nieuwe technieken naar verwachting ook toepassen om bij ‘normale’ mensen ziektes te genezen en ze langer te laten leven.

Dan kan je denken aan het ontwikkelen van pluripotente stamcellen. In feite zijn de eerste organen die uit stamcellen van de patiënt zelf gekweekt zijn, al geïmplanteerd. Juan Enriquez verkent in deze TED-talk de technische mogelijkheden anno nu en in de nabije toekomst en gaat in op de vraag: zal Homo sapiens vervangen worden door Homo evolutis?

Bron:
TED.com

13 gedachten over “Video: zullen onze kinderen tot een nieuwe soort behoren?”

 1. De vraag is wie moet dit betalen (en dat in een tijd van bezuinigingen)? En zijn dit soort technieken ook bereikbaar voor kinderen in bijv. Afika waarvoor nog niet de meest elementaire voeding of vaccinaties beschikbaar zijn?
  Niet ‘onze’ kinderen zullen tot een nieuwe mensensoort behoren, maar de kinderen van de bankiers en overige elite die de wereld leegzuigen. 

  1. Mee eens, het is pervers zoals er nu oorlogen worden gevoerd, de aarde geplunderd, geen haast gemaakt met overstap op duurzame energie…
   Ook erg dat er mensen zijn die de problemen bagatelliseren of er zelfs een samenzwering in zien.

 2. Ja, scherp opgemerkt van Roeland.
  Ook in de voorzeggingen aangaande de komende hongersnood in mijn Bijbeltje schijnt duidelijk gemaakt te worden dat alleen de rijken hun luxe leventje voort zullen kunnen zetten. Van >25 jaar terug of zo iets, herinner ik mij van een kennisje van ons, dat een familielid van haar in Oost Duitsland van 61 jaar kanker kreeg, waar niks meer aan gedaan werd. Hij was niet economisch interessant genoeg meer om kosten voor te maken. Dat gaat hier straks ook komen, verwacht ik. Het multimiljonaire broertje van mijn baas behoorde uiteraard bij de 4 mensen welke eens een nieuw hart aangemeten kregen en daarmee weer minstens 20 jaar vooruit kunnen.
   
  Stom hè?, ik kom niet los van die 80% !! afroming in de financiële wereld van de winsten, door de GG’s en andere aandeelhouders. En de financiële markten beslaan 1/3 van onze economie, las ik ook op die hier ergens aangesleepte link. Dan verdwijnt meer dan een kwart van de winst van heel onze economie in de graaizakken van de parasitaire elite, waar we nu aan kapot gaan. En ‘we’ zijn dan alle gewone mensen van Europa.  90%?  Ja en in arme landen wordt het dan nog oneindig veel erger!
   
  Hoewel ik te onderontwikkeld ben in de Engelse taal om de video te kunnen volgen, (en te traag en te doof) weten we natuurlijk allemaal wel dat er op medisch gebied nog enorme vorderingen onderweg zijn. De stamcellentechnologie is amper van de grond, of er worden reeds de meest wonderlijke resultaten mee bereikt. Dat gaat zeker nog een grote vlucht nemen.
   
  Maar met de uitspraak dat wij de Homo evolutionaturalis of zo binnen schootsveld aan het krijgen zijn, wilde ik maar bijzonder terughoudend zijn.
  Ook vraag ik eerbiedig om protest!! te mogen roepen op dit forum bij de boude veronderstelling in de openingszin dat er ontwerpfoutjes in ons lichaam zouden zitten!
  Ten eerste kán onze Schepper helemaal geen fouten maken, dus zijn die ook niet aan te wijzen.
  Voorts was ons lichaam ooit  bedoeld voor de eeuwigheid en mankeerde daar dus helemaal niks aan.
   
  Edoch eilaas, de verdommenis is daarin gekomen met alle bijbehorende verval, welke zich als voortgaande en voortwoekerende zicht- en meetbare degeneratie manifesteert, tegen alle evolutiegeloof in, alle generaties lang.
  (ook dat lees ik niet in de kranten; niet leuk genoeg)
  Voor de eerste mensen was het totaal geen probleem om met hun zusje te paren,  om  dat  er nog vrijwel geen genetische verarming bestond. Daar werden toen ook nog zeer hoge leeftijden bereikt. (waarom zou dat niet?) Nu is het ‘t slimste om je partner inmiddels maar aan de andere kant van de wereld bij een vreemd volk te gaan vangen. Als ik zie hoeveel kwalen sommige mensen in mijn eigen directe omgeving al van het voorgeslacht overgeërfd hebben, zou het inmiddels verdedigbaar zijn als sommigen maar van vermeerdering uitgesloten werden.
  Omdat dit een neutraal forum is durf ik dat hier al heel voorzichtig te opperen, wetende dat we m.i. overigens totaal niet in staat zijn om goede selecties te maken, omdat het aantal factoren waarop getest zou moeten worden de oneindigheid nadert. Maar sommige uitschieters zijn uiteraard niet onduidelijk.
  Dat vond ik overigens zo stom van de nazi’s, dat ze selecteerden op ras in plaats van mengen van rassen teneinde verse genen aan te trekken. Daar begrepen de Eskimo’s meer van, toch? Ook zo verschrikkelijk goed om de idiote onderontwikkelde rare  rassenhaat te bestrijden.:   Bastaarden zijn beter!!
   
  Tot slot: we zullen verder weg zakken en we zullen nieuwe heilzame technieken ontwikkelen, dus voor optimisme is net zo veel plaats als voor pessimisme.
  Zo was het leven al een poosje, toch?
  Wel blijven we allemaal gewoon dood gaan, de rijken straks later en wij eerder.
  Maar de vraag is hoe erg dat nou in werkelijkheid is.
  Wij, de christenen, weten dat na Pasen alles anders is geworden:
  ‘Nu jaagt de dood geen angst meer aan, want (aan) alles, alles is voldaan!!’
   
  Toch wel interessant om je eens te verdiepen in de wereld achter die waarheid als een hele kudde koeien hoor….

 3. @ Roeland,

  Alhoewel ik het ten volle met je eens ben wat betreft de bloedzuigende parasiet genaamd bankier, wil ik bij je mening over het alleen voor de ‘elite’ beschikbaar zijn van medische verworvendheden toch wat kanttekeningen zetten.
  Ons staan heden ter dage zaken ter beschikking die wij 10, 50 of 100 jaar geleden alleen maar in science fiction boeken konden lezen.
  Voor iedereen ! Van de schoonmaakster van het hoofdkantoor tot de sigarenrokende, cognac zuipende diknek in de boardroom.
  De gemiddelde Nederlander heeft dankzij internet en openbare bibliotheken tegenwoordig toegang tot een veelvoud aan kennis en informatie dan de ‘ elite’ van nog maar enkele decennia geleden.
  Onze levensverwachting wordt langzaamaan steeds hoger, over alle lagen van de bevolking.
  Dat sommige delen van de bevolking de waarschuwingen op pakjes sigaretten in de wind slaan en stug een pak zware shag per dag wegblazen, bier bij elke gelegenheid drinken, de frituurpan de enige bereidingswijze van voedsel is en de 25 jaar oude afgetrapte Kadett het enige vervoersmiddel , dat is meer een keuze dan uit armoede of uit noodzaak, in ieder geval in Nederland.
  De ongetwijfeld kostbare technieken die ons leven flink zullen gaan verlengen in de nabije toekomst zullen de eerste jaren inderdaad vooral beschikbaar zijn voor de rijksten onder ons, maar naar verloop van tijd ( en sneller dan we ons realiseren ) ook beschikbaar komen voor de middenklasse.
  Immers: de eerste Philips 107 cm plasma tv waar ik me in 1999 kwijlend aan stond te vergapen stond toen voor het astronomische bedrag van 35.000,- Gulden in de schappen.
  Inmiddels heb je een betere, grotere, scherpere en mooiere tv voor 500,- Euro.
  Zoals futurist en trendwatcher Adjied Bakas al eens zei: je zou in de toekomst voor de keuze gesteld kunnen worden, leven en werken zonder genetische ingrepen en stamcel-therapie en op je 67 AOW krijgen of afzien van je recht op AOW en dus moeten blijven werken voor je geld, maar dan wel met uitzicht op een leven van 120-150 jaar !
  Ik persoonlijk zou kiezen voor optie nummer twee.

  1. “Ons staan heden ter dage zaken ter beschikking die wij 10, 50 of 100 jaar geleden alleen maar in science fiction boeken konden lezen.
   Voor iedereen ! Van de schoonmaakster van het hoofdkantoor tot de sigarenrokende, cognac zuipende diknek in de boardroom.”
   Pardon, voor iedereen!???…. Je bedoeld voor iedereen hier in dit kleine deeltje van de wereld denk ik. zie verder reactie Roeland

 4. @ Tim, klopt ten dele.
  West-Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australie, Japan, Zuid-Korea…..maar China, Brazillie, India en vele andere landen timmeren hard aan de weg.
  Ooit zal een gitzwarte natuurkundige uit Botswana het hypersonische ruimtevliegtuig pakken voor een gastcollege aan de universiteit van Seattle.
  Niet uit linksige politieke correctheid maar omdat de man een grootheid op zijn vakgebied is.
  Internet zal kennis democratiseren.
  Waarom ben ik zo optimistisch?
  Deels omdat het een keuze is om van 2 mogelijkheden de beste te zien.
  Met doemdenken heb ik het eerste decennium van deze eeuw al te veel verspild.
  Zoals Barack Obama al zei: we kunnen het eerste decennium van de 21e eeuw bescouwen als een verloren decennium.

 5. Op dit moment zijn de stijgende kosten van de ‘gezondheidszorg’ het grootste probleem. Er vindt nu al een discussie plaats over het gegeven dat niet alle ingrepen voor iedereen uitgevoerd zullen kunnen worden.
  Het vergt weinig fantasie om een toekomst te zien waarin peperdure prive klinieken bestaan waar alles mogelijk is en daarnaast een gezondheidszorg voor ‘het gewone volk.’
  De sociale tweedeling zal dan een fysieke tweedeling worden. Een elite met opgepimpte breinen, verbeterde lichamen, langere levensduur e.d.
  En daarnaast de werkslaven die als ‘verwisselbaar’ beschouwd zullen worden.    

  Dit toekomstbeeld kan alleen voorkomen worden als de elite ten val wordt gebracht maar eerlijk gezegd zie ik dat nog niet 1,2,3 gebeuren. Integendeel hoe meer rotzooi ze veroorzaken, hoe meer ze de macht naar zich toetrekken.
   

  1. Roeland, die tweedeling is er al, waar ligt Prinsje Friso nu in Engeland?

   En Naomi Klein, beschreef dit al, na de ramp in New Orleans. De gewone man werd (als hij/zij verzekerd was) opgevangen in staatsziekenhuizen die propvol zaten, en de rijken in prive klinieken waar alles mogelijk was.    

 6. Toch blijf ik hopen dat we op een keerpunt staan.
  De elite, en met name die uit de financiele sector/bankwereld produceert in principe niks.
  Met een legertje dure advocaten en de politie achter je kan dat een tijdje goed blijven gaan, maar waar die elite geen ander bestaansrecht heeft dan zichzelf in stand te houden ten koste van 99 % van de rest van de mensheid gaan vroeg of laat de seinen op rood.
  Kijk maar naar de natuur:
  De levensvormen die het meest succesvol zijn , zijn de symbioten, niet de parasieten.
  Ik vertrouw erop dat we het juk van deze vetnekken met de hete aardappel in de keel van ons af eten te werpen.
  Hierbij wil ik wel het onderscheid maken tussen ondernemers ( die voor banen, innovatie en investeringen zorgen, en vaak gezegend zijn met het visionaire of avontuurlijke gen ) zoals Elon Musk, Bas Lansdorp, Chang-Diaz, Paul Allen en Bill Gates en aan de andere kant de bloedzuigers zoals de managers in de zorg, de bankiers, de nutteloze CEO’s en dergelijke.

 7. In de menselijke geschiedenis hebben we heel vaak regeringsvormen gehad die steunden op een kleine elite. Denk aan alle koningen, keizers e.d.
  De Egyptische farao’s hebben het lang kunnen volhouden. Niet dankzij verkiezingen, maar omdat zij simpelweg de macht hadden.
  Van Rompuij en zijn Europese commissie is druk bezig om de democratie te vervangen door een dictatuur van bureaucraten. Het is ongelooflijk hoe snel dit proces zich voltrekt. Eerst een crisis veroorzaken en vervolgens zeggen dat de oplossing is om de crisisveroorzakers alle macht te geven. Je moet maar lef hebben.
  Kijk hoe alles op zijn plaats valt: De camera’s op straat, de registratie overal. Het eindresultaat van deze transformatie: een kleine club van enkele duizenden mensen die gebruik kunnen maken van alle uitvindingen van de pimpgeneeskunde en een grote club van mensen die gedegeneerd worden tot een soort ondersoort. 
  De optimistische jaren zestig zijn nu wel echt over. Toen was er nog een tendens naar een betere en democratische wereld. Nu is het tegenovergestelde het geval. 
  Maar hopen kan natuurlijk altijd.
   
   
   

 8. Denk bijv. ook aan de teloorgang van het contante geld, het treinkaartje. Je kunt straks niks anoniem meer doen, alles wordt geregistreerd.
  Dankzij de techniek krijgt de nieuwe elite straks een macht waar de farao’s slechts van konden dromen.

Laat een reactie achter