Wiskundig geperfectioneerde economie

Dit artikel is na contact overgenomen van: http://holland4mpe.wordpress.com/

Onze doelstelling is om de onrechtmatigheden van het huidige terminale monetaire systeem op een begrijpelijke manier aan het licht te brengen. Het terminale aspect is geen kwestie van opinie maar de uitkomst van een rekensom.

In mijn jarenlange onderzoek naar de werking van het centrale banken model ben ik uiteindelijk maar een model/persoon tegen gekomen welke afrekent met alle categorische fouten binnen het bestaande systeem van exploitatie. Dit model is genaamd ¨Mathematically Perfected Economy (MPE)¨ door Mike Montagne (de originele auteur sinds 1968).  MPE zal de basis zijn voor de meeste van mijn artikelen…

 

Wat is Mathematically Perfected Economy precies?
(Vrij vertaald in het Nederlands: Wiskundig Geperfectioneerde Economie.)

Wiskundig Geperfectioneerde Economie is een valuta die niet onderworpen is aan rente, bestaande uit een schuldfinanciering van alle toegestane ondernemingen, betaald door elke debiteur zoals ze verbruiken van de aan de schuld gerelateerde productie.

Er is geen inflatie of deflatie, omdat de valuta in omloop altijd gelijk is aan de resterende waarde van de bestaande productie over dat deel van de economie dat wordt ondersteund door die circulatie van de valuta.

Noch de waarde van de valuta of goederen en diensten (activa) worden veranderd door aanpassingen in de verhoudingen van circulatie ten opzichte van goederen of diensten (activa). De waarde van de valuta is altijd consistent in kwantiteit met de resterende waarde van de verschuldigde activa die bestaan, en waarvoor de valuta in circulatie was gebracht. Hierdoor verkrijgt de valuta zijn gelijkblijvende waarde.

Het (resterende) geld in omloop is altijd voldoende om de schuld af te betalen. Verdere productie wordt dus niet belemmerd door een gebrekkige geld circulatie doordat zoals nu het geval is er meer moet worden terugbetaald dan er in circulatie is gebracht (door de factor rente) om de productie te financieren. In Wiskundig Geperfectioneerde Economie worden schulden niet vermenigvuldigd door rente ten opzichte van de resterende waarde van de activa.

Om schuld te kunnen betalen in het huidige monetaire systeem (Schuld = Hoofdsom + Rente) die dus groter is dan de resterende circulatie veroorzaakt een onomkeerbare cyclus van voortdurend lenen tegen rente en daardoor onomkeerbare vermenigvuldiging van schulden. Om een vitale circulatie van geld in omloop te kunnen handhaven moet men dus minstens opnieuw zoveel lenen als men heeft betaald uit de oorspronkelijke omloop. Dit terminale process veroorzaakt uiteindelijk onoplosbare schulden problematiek waarvan we het bewijs nu overal om ons heen zien. Op de website van perfecteconomy.com kun je nog steeds de spreadsheets downloaden die door Mike in 1979 zijn gemaakt op verzoek van de Reagan Administratie waavan de uitkomst was dat we rond 2010 in de terminale fase zouden belanden. Waarvan akte!

In Wiskundig Geperfectioneerde Economie worden noch productie noch consumptie belemmerd door het opleggen van extrinsieke kosten (rente). In elke transactie wordt de productie verhandeld voor gelijke productie. Van belang is dat we een valuta circulatie bechikbaar stellen voor de productie die geen belemmeringen, beperkingen, of andere onrechtvaardigheden oplegd. Productie en ondernemen worden volledig ondersteund door een liquide, waardevaste, en efficiente valuta.

Wiskundig Geperfectioneerde Economie is niet meer dan een enkelvoudige recept, voor het elimineren van onrechtvaardige interventie.

Te ingewikkeld? Hieronder een simpel voorbeeld.
MPE financiert een huis met een marktwaarde van Euro 100,000.- en een levensduur van 100 jaar tegen Euro 1,000 aflossing per jaar, oftewel Euro 83,33 per maand. Na 100 jaar is het huis afgeschreven en de geleende som van 100,000 volledig terugbetaald. De 100,000 wordt uit circulatie genomen en is het eigendom van niemand meer.

MPE Kort samengevat:

 • Geen private (geldscheppende) (centrale) banken meer.
 • Een landelijke nutsinstelling/accountants kantoor (MPE noemt dat de Gemeenschappelijke Monetaire Infrastructuur)
 • De rekenkundige/boekhoudkundige relatie van 1:1:1 tussen a) Geld in onloop (Circulatie), b) (Rest) Waarde Vertegenwoordigt Eigendom, en c) Resterende Aflossings Verplichting.

De concrete voordelen hiervan:
Geen monetaire inflatie of deflatie, geen mogelijkheid tot systematische manipulatie van ons geld en eigendommen, en geen onoplosbare schuldenbergen die zichzelf (exponentioneel) blijven vermenigvuldigen door rente.

Implementatie
Implementatie is simpel en in verhouding tegen geringe kosten. Hoe? We verrekenen alle betaalde rente tegen de nog uitstaande schulden. Hierdoor zijn meteen veel mensen schuldenvrij. We financieren alles onder de MPE voorwaarden en laten dit vastleggen in ONZE grondwet.  Dit vormt de basis voor een houdbare economie en niet de pseudo vrije markt die men nu economie noemt. Een global mandate voor MPE en algehele naleving daarvan wordt binnenkort online gezet ter ondertekening teneinde een einde te maken aan de wereldwijde exploitatie door de ¨money powers¨.

Meer informatie:
Uitgebreide video serie over MPE op Youtube:
Deel 1A, 1B, 2A, 2B, 3, 4, 5A, 5B, 6, 7, 8A, 8B, 9A, 9B, 10A, 10B, 10C en 10D :

 

Max Igan talks with Mike Montagne deel 1, 2, 3, 4 en 5

 

Website:
-) http://holland4mpe.wordpress.com/
-) www.perfecteconomy.com (Huidige site)
-) www.perfectedeconomy.org (Nieuwe site in aanbouw)

Of zoek in een zoekmachine op Mathematically Perfected Economy, Mike Montagne naar gerelateerde artikelen en/of de vele TNS radio shows.

Aanverwante artikelen:
-) Lets HEC een complementaire economie
-) De Kleureneconomie
-) Tijd ruilen een oplossing?
-) Fair4all netwerk 

32 gedachten over “Wiskundig geperfectioneerde economie”

 1. Hoi Douwe, even los van de persoon die dit idee déze naam gaf, Mike Montagne… Hoe sta jij tegenover dit systeem? Ik ben erg benieuwd! Ik ken je van je posts als “open voor alles”, maar denk je dat we de wereld, onze overheden, óóit zo ver krijgen dat ze de controle van de banken terugpakken en onze economie, en dáármee ook onze planeet bij het elimineren van rente, gezond maken?

 2. Op zich is het idee van rente afschaffen natuurlijk een vereiste wil je ooit een eerlijk systeem kunnen hebben. Dat idee is ook niet nieuw, er is een reden voor waarom dit in de wereldreligies was opgenomen. Maar goed de elite zal altijd een systeem van rente willen hebben omdat ze zonder rente hun positie niet in stand kunnen houden. Ze hebben het nodig dat het hele systeem aan hun betaald zonder dat het volk doorheeft dat ze dat doen en dat kan alleen via dit mechaninsme van rente. Met daarnaast mensen dom houden over hoe het systeem van geld eigenlijk werkt. En met hun controle over de mainstream media is dat tot de komst van internet ook vrij succesvol gebleken. 

  Wat ik verder ook goed vind aan dit systeem is dat ze rente die al betaald is over huizen gewoon van de originele schuld willen aftrekken waardoor een boel mensen en bedrijven en overheden direct uit de schulden zijn bij de private bankenkartels, lijkt me ook briljant.

  Voor de rest is het mij echter niet helemaal duidelijk hoe het systeem precies werkt in de details moet ik eerlijk zeggen buiten deze goede en logische punten.  Mike Montagne zou best eens even een paar goede mensen om zich heen mogen verzamelen die zijn ideeen zo helder en duidelijk mogelijk presenteren om het wat monkey proof uit te leggen om zo maar te zeggen. Maar ik geloof dat ze dat willen doen op de nieuwe site.  

  Maar ik denk dat het over het algemeen een heel slim systeem is. En vele malen slimmer is dan wat we nu hebben als je kijkt naar hoe eerlijk het is. Ik hoorde dat hij in IJsland aan het praten is om zo ook dit daar te implementeren. laten we hopen dat daar wat moois uitkomt. 

  Maar goed, het huidige piramidesysteem van geld is schuld en daar rente over mogen vragen met alle nadelen van dien loopt nu heel hard naar de implosie toe. Als genoeg mensen de frauduleuze werking hiervan leren inzien is het denk ik goed mogelijk dat dit soort systemen geïmplementeerd kunnen worden. Ik richt me nu vooral op bewustwording van het systeem en oplossingen waar mensen tot nu toe mee aan het bouwen zijn. Ik wed graag op meerdere paarden tegelijk en geloof oprecht dat een diversiteit in systemen altijd gezond is dus ook in economische systemen. Dus alle lokale systemen en ruilsystemen gebruik ik ook graag maar MPE lijkt zeker een oplossing te bieden voor het grotere niveau en daar ben ik wel heel blij en enthousiast over.  

  Haha, nog heel verhaal geworden ik hoop dat het een beetje duidelijk is.
   

 3. Hoi Douwe,
  Allereerst bedankt voor het plaatsen van dit artikel. In mijn ogen de enige oplossing. Klinkt arrogant maar na jaren van research ben ik tot deze conclusie gekomen, en ik leer nog steeds iedere dag. Het wordt eigenlijk met de dag beter :-)
  Het werkt aan de hand van een software applicatie. Ietsist gaf dit ook al aan in een van haar reacties. Het is een IT omgeving waarin de MPE money management regels worden geimplementeerd (gebeurt nu ook al). Alles wordt daar bijgehouden. Je salaris komt binnen, betalingen worden gedaan, kredietwaardigheid gecontroleerd, etc. Hoe we de valuta noemen is niet zo relevant. We kunnen met de naam euro doorgaan maar dan implementatie op Europees niveau. Scheelt wellicht in de kosten van implementatie alhoewel die relatief gering zijn.
  We kunnen online onze boekhouding controleren zeg maar (bankieren vind ik een vies woord :-) )
  Er verandert practisch gezien niet veel t.o.v. het huidige systeem. Je hebt nog steeds je account met je geld daarop, maar we zijn ongeveer 12x meer liquide (meer koopkracht).
  MPE haalt eigenlijk de tussenpersoon eruit die ons tot op de dag van vandaag exploiteren tegen gigantische kosten en zelfs ten koste van mensen levens.
   

  1. Dat klinkt positief idd, wat is het idee verder, wie heeft eigendom over dat MPE money management systeem? Is dat 1 wereldwijd systeem met overal lokale mensen die daarbij helpen of is het online? 

   En heb je wellicht enige idee van de status in Ijsland en hun vorderingen daar met een rentevrij geldsysteem? 

 4. Wij zijn allemaal eigenaar van MPE en het systeem. Hoe? Door de voorwaarden en de uitvoering op te nemen in onze grondwet. Hierdoor voorkom je dat de politiek zichzelf afwijkend gaat gedragen t.o.v. datgene dat we afgesproken hebben. Overheid kan voor uitvoering zorg dragen. Mike heeft al vaak gezegd dat bij aanvaarding hij de ™ laat vallen voor dat betreffende land.
  Zoals ik het me voorstel heeft ieder land zijn eigen MPE systeem en implementatie kan per land verschillen maar niet in de kern (de absolute randvoorwaarden).
  Ik stel me een hoofdkantoor voor (zoals DNB b.v.) waar de IT infrastructuur is gehuisvest met eventueel pinautomaten in iedere stad. Of we ook lokale kantoren nodig hebben betwijfel ik, wellicht nog voor de oudere mensen. Dus volledig online is misschien nog te vroeg. 
  Om MPE te ondersteunen is er ook het amendment (Absolute Consensual Representation) kortweg ACR. Dit dient opgenomen te worden in de grondwet. Als je een kopie wilt hebben hoor ik het wel.
  Ik zal Mike vragen wat zijn laatste contacten zijn met IJsland. Kom ik op terug.
  Zoals eerder gezegd wil ik graag een Skype discussie met Mike erbij organiseren waarin jullie allemaal jullie vragen kunnen stellen. We kunnen deze discussie dan op de site plaatsen (podcast).
   
   

  1. Hoe voorkom je fraude? Stel er wordt een lening voor 100 000 eenheden afgesloten  terwijl het onderpand maar 50 000 waard is? Hoe waardeer je zaken die voornamelijk uit lucht bestaan zoals merknamen, patenten en dergelijke? Stel je koopt voor die 100 000 eenheden geen gebouw maar bijvoorbeeld grond. Hoe schrijf je die af, immers land blijft zijn waarde houden.

   1. De vrije marktwaarde van het onderpand is bekend. Overanderd is het zo dat wanneer je een lening afsluit voor 100 eenheden en het onderpand slechts een waarde heeft van 50 eenheden je toch verantwoordelijk bent voor het terugbetalen van die 100. Eenmaal fraude gepleegd of kredietwaardigheid verloren moeten we verdere financiering niet meer toestaan. Welke sancties we daarvoor aanwenden zijn overigens onderwerp van hoe we een en ander implementeren als land.
    Wij als samenleving bepalen de waarde van onderpanden. MPE is slechts hoe we dit rekenkundig doen. Als we aan patenten een waarde willen toekennen kunnen we dat doen, maar patenten op zichzelf hebben geen waarde tenzij ze ontwikkeld gaan worden en dan kunnen we datgene wat nodig is voor ontwikkeling financieren tegen onderpand. Wat we daarnaast doen is patenten, intellectual property right etc consolideren en onderbengen onder 1 uniforme wet in plaats van het belachelijke systeem van registreren in verschillende landen zoals nu het geval is tegen vaak zeer hoge kosten.
    Je hebt gelijk dat land niet geconsumeerd of afgeschreven wordt. Land verreist dan ook een totaal andere benadering en zal per land beslist moeten worden hoe dat wordt geimplementeerd. Zelf ben ik in principe geen voorstander van landjepik. Land behoort toe aan ons allemaal maar belangrijker nog ook aan toekomstige generaties. De meest voorname reden dat land wordt gekocht is ter speculatie en omdat men eraan gewend is dat grondprijzen stijgen wat natuurlijk voor een groot deel verklaard kan worden i.v.m. de voortdurende koopkrachtvermindering van onze valuta. Maar grondspeculatie ben ik geen voorstander van en als het aan mij ligt verbieden we dat. Geldt overigens ook voor andere vormen van speculatie. Draagt niets bij aan de samenleving.
    Voor wat betreft je woning ben je wel verantwoordelijk voor de grond maar het wordt nooit je bezit. Maar nogmaals dat is mijn opinie en dat kan per land anders geimplementeerd worden. Scheelt overigens ook in de aankoopkosten :-)
     

 5. namaste,

  Je presenteert het idee van een wiskundig geperfectioneerde economie als een uitvinding van blanke westerlingen en verraadt jezelf als iemand die gelooft in de suprematie van het blanke ras. Laat mij je eens uit deze droom halen.

  De islam kende al sinds de oudheid een systeem van lenen zonder rente. Rente is zelfs haram verklaard in de zuivere islam dus moslims hebben deze geperfectioneerde economie als eerste ontwikkeld. Waarom verzwijg je in jouw hele verhaal de prestaties van moslims? Je discrimineert man.

  Wist je dat het onmogelijk is om een economie honderd procent efficient te maken, omdat mensen zich nooit honderd procent efficient gedragen en dus consumptie nooit honderd procent efficient kan zijn. De meeste koop beslissingen zijn niet rationeel en dus niet efficient.

  Vergeet niet hoe de menselijke psychologie invloed heeft op het gedrag van een hele economie. Vergelijk de Japanse economie eens met de Amerikaanse dan zie je dit heel duidelijk in de praktijk.

  Hoe het economisch stelsel in het oude INdia werkte tijdens de Vedische bloeiperiode van bijna 8000 jaar is iets wat ik nog ga laten uitzoeken door geleerden. 

  dewanand

  1. De joden kenden al een verbod op rente, dus sorry Dewanand. Er zijn uitvindingen genoeg gedaan door Arabieren en andere niet-westerlingen maar dat was voor de komst van de islam. De islam is niet bepaald bevorderlijk voor creativiteit.

 6. @dewanand Het is niet mijn bedoeling om te discrimineren. Excuus als dat zo overkomt bij je. In een MPE omgeving bestaan geen private banken wat denk ik al een groot verschil is met islamitisch bankieren. Verder denk ik persoonlijk dat er problemen zijn met de islam observatie van de wet evenzo als in de joodse en christelijke observatie ervan. Niettemin wordt de wet correct geobserveerd in Mathematically Perfected Economy.
   
  Ook ik zou het op prijs stellen wanneer je ons kunt informeren over islamitisch bankieren. Werkt de bank voor niets of staat er een vergoeding tegenover? Is die vergoeding eenmalig of per bepaalde tijdeenheid? Kan een bank het geld maar 1x uitlenen of kunnen zo ook leveragen (fraktioneel bankieren)? Dit zijn slechts een paar vragen die mij zo opkomen.

   
  Alvast Bedankt

   1. @Wim Ja, is bekend maar bedankt.
    Islamitisch bankieren doet pogingen om te voldoen aan de islamitische wet meer dan westerse banken, maar het heeft ook zeer belemmerende fouten. Het is geen perfecte oplossing (of nakoming van de islamitische wet, naar mijn mening). Maar ik wil eerst zijn reactie afwachten om er dan verder op in te gaan.

   1. Islam discrimineert zelf ook; alleen moslims de islamitische bank, alleen moslims voor elkaar, met elkaar, alles is bepaald door Mohammed en al het andere is inferieur. Het islamisme is een wereld op zich, met eigen banken,huwelijken, winkels, kappers, scholen, garages, slagers, dokters, recht en gebedsruimtes (is grondgebied). Verder is bijna in alle gedrag verschil met niet-islamitische samenleving.
    Discrimineren betekent verschil maken maar zij doen niet anders.
    Totdat iedereen geïslamiseerd is.

  1. Mathematically Perfected Economy IS de enige Resource (production) based economy — en is de enige oplossing voor een correcte en houdbare economie omdat het de enige integrale oplossing is voor alle categorische fouten van wat wij nu economie noemen, of in andere woorden: bewuste exploitatie.

 7. Na een tijdje tobben heb ik besloten om dit artikel goed te willen begrijpen maar al in de eerste zin stuit ik op een obstakel, Wiskundig Geperfectioneerde Economie is een valuta die niet onderworpen is aan rente, wtf betekent dat? Dus.. Mpe is een nieuwe valuta? Vast niet. Het ligt niet aan de eigenschappen van valuta dat men rente eist oftwel meer terug willen dan je geeft.    Mijn vraag wordt nu, waarom uberhaupt een ruilmiddel?

  1. De naam of het materiaal van onze meeteenheid (valuta) is niet relevant. Belangrijk is de uitgevende instelling en hoe de valuta wordt beheerd en in circulatie wordt gebracht.
   Waarom een ruilmiddel? Omdat we simpelweg onze productie moeten monetariseren en zodoende onze verplichtingen ten opzichte van elkaar in beeld brengen (geld als meeteenheid en verschaffer liquidideit voor de handel en productie). Het is een utopie om te denken dat we dit niet zouden moeten doen. Loon naar werken, maar vrij van exploitatie.

 8.  
  ¨Het is geen mysterie om het storings patroon in de economie te projecteren veroorzaakt door rente. Als rente de schuld vermenigvuldigt in verhouding tot de circulatie en steeds meer van iedere Euro gewijd wordt aan deze schulden, dan kan daardoor steeds minder van iedere Euro in circulatie aangewend worden voor de economie.Regulering kan slechts dit terminale proces vertragen.¨

  1. Zo is het maar net, het basismechisme is te simpel voor woorden en dan kan een kind van 6 begrijpen dat het op termijn mis moet gaan. En zie hier heel Europa breekt haar landen af om zo de telkens grotere renteafdracht aan de internationale  private bankenelite te voldoen. Ik vind het werkelijk ongelooflijk hoe dit kan gebeuren terwijl het systeem in de basis echt niet zo moeilijk te begrijpen is…

 9. namaste,

  De visie uit deze tekst is heel bekrompen, omdat economie anders werkt dan wiskunde. Wat zou er gebeuren met de koersen van aandelen en obligaties in een Wiskundig geperfectioneerde economie? En hoe gaan de prijzen zich ontwikkelen en de koopkracht? Ik moet meer gaan leren over economische groeimodellen, maar de basic facts ken ik wel uit mijn opleiding aan de universiteit.

  Wat is de beloning voor de kredietverstrekker als de rente nul is? Economie werkt met hetzelfde principe als de Pavlov reflex, straf en beloning.

  Misschien moet een islamitische fundamentalist hier komen uitleggen hoe islamitisch bankieren werkt volgens de wil van Allah. Voor hun is islam een geschenk van Allah en de Koran is door Allah zelf geschreven. Moslim fundamentalisten zijn best bijzondere mensen en ik heb niets tegen ze. In theorie zou de hele wereld vreedzaam, vroom en harmonieus kunnen worden als iedereen zich nu meteen bekeert tot de islam en in de Koran gaat geloven. De theoretische eindtoestand van een volmaakte wereld die honderd procent Islamitisch is, is eigenlijk gewoon WAAR. Alleen domme en onderontwikkelde mensen en kafirs willen zich niet bekeren, en dan is het voorschrift van de Koran dat deze met zachte dwang worden bekeerd en liefdevol.  Veel Hindoemeisjes vinden islam heel lekker, want zij genieten als zij liefdevol worden verkracht door moslimmannen om zo geislamiseerd te worden. Zo zie je hoe islam een geloof kan zijn van liefde.

  Die hindoes vind ik maar domme gekleurde halfapen als ik ze goed onderzoek en met ze praat. Feit is dat zij geen blanken zijn en ook nog zelf geloven dat zij lager zijn en inferieur. Nu is het een feit dat het Hindoeisme het snelste uitstervende geloof is van de wereld, omdat Hindoes gewoonweg te laf, te dom en te aapachtig denken en geloven. Dit haat ik nu.

  dewanand

 10. Dewanand, het is de kunst van dit leven om respectvol met je medemens om te gaan enof erover te praten. Dat staat ook in de koran beschreven. Je getuigt nu niet direkt dat je de kennis bezit van de koran, als ik jouw reaktie lees. De islam is net zoals alle religies in hun verleden hebben meegemaakt, niet altijd vredelievend geweest. Je moet me toch eens vertellen waarom je zo vaak in je schrijven in een neerwaartse spiraal negatief ben. Mvg, Paul.

 11. Hallo Douwe,
   
  Ik vind het concept van MPE in eerste instantie moeilijk te begrijpen. Het is een hele andere manier van denken en ik heb er nog geen concreet beeld bij.

  Ik heb de samenvatting in uit het artikel er even bijgepakt.

  Te ingewikkeld? Hieronder een simpel voorbeeld.
  MPE financiert een huis met een marktwaarde van Euro 100,000.- en een levensduur van 100 jaar tegen Euro 1,000 aflossing per jaar, oftewel Euro 83,33 per maand. Na 100 jaar is het huis afgeschreven en de geleende som van 100,000 volledig terugbetaald. De 100,000 wordt uit circulatie genomen en is het eigendom van niemand meer.


  MPE Kort samengevat:

      Geen private (geldscheppende) (centrale) banken meer.
      Een landelijke nutsinstelling/accountants kantoor (MPE noemt dat de Gemeenschappelijke Monetaire Infrastructuur)
      De rekenkundige/boekhoudkundige relatie van 1:1:1 tussen a) Geld in onloop (Circulatie), b) (Rest) Waarde Vertegenwoordigt Eigendom, en c) Resterende Aflossings Verplichting.
   
  Het is dus een hetzelfde als de euro, maar dan zonder rente? Dus een fiat geldsysteem die ook begonnen is gecreëerd als schuld of krediet? Alleen dan heb je de hoofdsom en geen rente? En dus ook geen inflatie en deflatie? Want de geldhoeveelheid blijft gelijk? Het is dus blijkbaar een realbased geldsysteem waar tegen elke munteenheid een onderpand staat. Dus krediet wordt verleend voor een bepaald onderpand? En vervolgens wordt het niet je bezit? Heb je dan helemaal geen bezittingen? Ik vind het wat summier en vaag uitgelegd op de website. Het lijk erg interessant, maar de presentatie van het concept om het systeem goed te kunnen begrijpen is te summier. 

  Graag zou ik een excel sheet willen zien zoals de spreadsheet van Arie met daarin uitgewerkt een paar scenario’s om inzicht te krijgen in het geldsysteem gebaseerd op MPE om het systeem beter begrijpen. Ik heb geprobeerd om de videos te volgen op Youtube, maar vind het te vaag. Er worden een paar aannames gedaan of voordelen gegeven ten opzichte van het huidig geldsysteem, maar nergens wordt het concreet onderbouwd met duidelijke voorbeelden. Die zou ik graag willen zien.  

  En is het systeem ook niet wat naïef? Een wiskundig geperfectioneerde economie is op papier erg leuk. Maar in de praktijk? Vergeet vooral niet dat economie ook een sociale wetenschap is. Je hebt in een economisch systeem te maken met mensen en mensen zijn toch de zwakste schakel. Ook met dit model zullen er crisissen blijven denk ik. Waarom? Er lijkt een wetmatigheid te zijn dat na een paar generaties de lessen vergeten wordt die tijdens een crisis geleerd zijn en dat ze denken dat het toch goed gaat om vervolgens weer de klassieke fouten te maken om weer in een crisis terecht te komen. Crisissen als deze hebben dus zeker ook een duidelijke functie om ons weer te herinneren aan bepaalde wetmatigheden. Het is een correctie en zorgt daarmee voor echt vooruitgang.
   
  Groeten,
   
  OomT         

  1. Ik vind zelf de MPE op een aantal punten ook behoorlijk vaak, ik zou je daarom vooral aanraden even naar het blog te gaan en je vraag daar te stellen. De jongen achter MPE in Nederland die hier dit artikel ook heeft aangeleverd. 

   Waarom ik je hiernaar doorverwees is dat zij wel een slimme oplossingen hebben bedacht voor de overstap en hoe je dus een stuk schuld kunt kwijtschelden. Namelijk zij zeggen, kijk naar alle rente die iemand tot nu toe over een lening heeft betaald. Die betaling van rente haal je eruit door die betaling te verrekenen met de nog uitstaande schulden waardoor veel mensen in een keer schuldenvrij worden. Het overige deel krijgen ze gestort. Zo kun je dus in je hele systeem op een eerdere manier de schuldenberg aanzienlijk kleiner maken waarbij iedereen gelijk behandelt wordt. 

   Verder moet je geloven wat je wilt maar dat model van Arie is echt een totale aanfluiting en niet betrouwbaar. Alle basisaannames zijn absurd en niet reeel. Een boer neemt een lening die hij niet nodig heeft. Naast alle basisaannames wordt ook al het gedrag gedicteerd. Rekenkundig klopt de sheet in die mate dat de twee kolommen bij dit gedicteerde gedrag uitkomen maar dat zegt niets over de logica nog de werking van een systeem. Dat is dus ook de reden dat dit in de argumentatieleer letterlijk als een drogreden van het voorbeeld wordt bestempeld. 

   Arie prijst zichzelf zo kritisch te zijn, misschien moet hij zichzelf dan afvragen waarom dit model al deze onlogische aannames nodig heeft en waarom dit model al het gedrag precies zo moet dicteren en het alleen op dat tijdspunt uitkomt.

   Misschien dat hier mijn achtergrond als permacultuurpersoon en systeemdenker ook weer terugkomt. Maar als ik een systeem wil maken waarmee ik iets wil voorspellen dan moet ik daar logische data en logische handelingen in stoppen. Als ik  als input allemaal onlogische en aburde aannames invoer en daarbij het gedrag van alle actoren volledig dicteer zoals het mij uitkomt dan weet ik zeker dat ik ik niets kan met dat model en het dus volledig onbruikbaar is en het dus niets zegt. Je kunt niet een recht huis maken met ronde planken. 

   Maar goed dat moet je verder zelf bekijken. 

   Succes iig met je zoektocht :-) En ik hoop dat de jongen van MPE je wat verder kan helpen. 

    

   1. Inderdaad een interessante manier van terugdringen van de schulden. Dat vind ik een goed idee. Misschien dat ik nog wel eens een keer op de weblog mijn vraag ga deponeren.
     
    De spreadsheet van Arie vind ik zeker interessant. Waarom? Het laat de actoren en de dynamiek zien van een economie. Het is een zeer simpel model, maar het geeft wel inzicht in de dynamiek van een economie. Uiteraard ben ik er zeker kritisch op. Er zitten bepaalde aannames in die ik te gemakkelijk vind. Het is zeker niet representatief voor de werkelijkheid. Of misschien juist een beetje wel.
     
    Het toont in ieder geval aan dat de geldhoeveelheid kleiner beschikbaar in de economie kleiner kan zijn om de totale hoeveelheid schud in de economie te kunnen aflossen. Mits aan de belangrijke voorwaarde wordt voldaan dat er voldoende geld beschikbaar is en deze hoeveelheid geld in voldoende mate (dus juiste snelheid) binnen de economie blijft circuleren om het mogelijk te maken de rente en hoofdsom te kunnen aflossen.
     
    Dat was mij nog niet goed duidelijk geworden, maar o.a. dankzij dit sheetje wel. Bovendien kun je nu voor jezelf een beetje experimenteren met wat getalletjes en je eigen micro-economie opzetten.         

Laat een reactie achter