Milton Friedman is de grondlegger van het monetarisme en daarmee niet de meest waarschijnlijke voorstander van gratis geld.

Milton Friedman over de negatieve inkomstenbelasting

Milton Friedman (1912-2006) is een klassiek-liberale econoom en als fervent adept van de vrije markt hiermee een gezworen vijand van meer progressieve denkers. Opmerkelijk genoeg vinden we ook deze Friedman terug onder de voorstanders van een negatieve inkomstenbelasting, oftewel basisinkomen. Op het eerste gezicht lijkt het vreemd, dit een man te horen zeggen die een gezworen tegenstander is van sociale zekerheid. Maar Friedman heeft hier goede redenen voor.

Inderdaad zijn er ook voor mensen met rechtse sympathieën goede redenen om voor een basisinkomen te zijn. Anders dan nu, wordt werken en geld verdienen altijd beloond. Ook wordt het leven veel simpeler. Alle discussies over inkomen worden versimpeld tot de hoogte van het basisinkomen. De enige manier om rijker te worden wordt werken en/of ondernemen en zo geld verdienen, in plaats van politiek. Argumenten die ook meer rechtse mensen als muziek in de oren zullen klinken.

Milton Friedman is de grondlegger van het monetarisme en daarmee niet de meest waarschijnlijke voorstander van gratis geld.
Milton Friedman is de grondlegger van het monetarisme en daarmee niet de meest waarschijnlijke voorstander van gratis geld.-Wikimedia Commons

Laat een reactie achter